Palsternackssoppa med kantareller – AIP, paleo, vego

Soppa är något jag har lärt mig att verkligen uppskatta de senaste åren. Mina favoriter är släta soppor. Som denna palsternackssoppa med stekta kantareller, som är AIP, paleo och vego. Denna soppa fungerar utmärkt som en sen middag efter en fullspäckad dag, eller till frukost en dag när aptiten inte är som störst. En riktigt trevlig höstmåltid helt enkelt!

höst i lund 2019

Hösten

Det är bara september än så länge, men jag har redan nu starka höstkänslor. Det känns verkligen som att hösten gjorde entré tidigt i år.

Under senaste veckorna har jag haft raggsockor i kängorna, ulltröja över blusen och varm rispåse i sängen till kvällen. Jag är verkligen en frusen person.

Hösten 2019 innebär massor av nya saker. Jag har börjat plugga igen, det ska bli tre terminer, sedan kommer jag vara gymnasielärare. Det är intensivt, roligt och jag har ännu inte hittat min nya jämvikt, så det är även något stressigt.

Soppa

Soppdelen här på Klara och magen är fortfarande något begränsad. Det har mycket att göra med att jag varit väldigt skeptisk till soppa. Denna skepticism bygger mycket på skolans soppor på 90-talet. Det fanns en minestronesoppa med någon förskrämd spagetti och ynka köttbit, i övrigt bestod den av buljong. En annan icke minnesvärd kulinarisk upplevelse var sparrissoppa gjord på pulver, en ljusbeige, smaklös historia med små gröna prickar som jag tror skulle representera sparrisen.

Jag inte ens börja prata om det faktum att det i min skola serverades kräm på fredagarna någon gång i månaden…

Pumpasoppa är också trevligt såhär till hösten. Denna pumpasoppa är lätt att göra vego genom att ta bort baconet, och ersätta med exempelvis pumpakärnor för att få lite krisp. Att denna pumpasoppa kryddas med kanel är det som höjer den och gör det fantastiskt! Det gör den också väldigt varm både till doft och smak.

Morotssoppa är ett annat soppalternativ jag verkligen rekommenderar. Denna soppa har kycklingbuljong i sig, för att göra den AIP, men det går enkelt att byta ut kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong och på så sätt blir även denna soppa vego. Denna soppa har lite sting genom kryddning med ingefära och citrongräs.

Den bästa soppan

Min bästa soppa är dock en av de första vi skrev ner här på Klara och magen när jag reebootade hemsidan 2017 efter att jag började med AIP. Innan dess var det mer av en blogg där jag dokumenterade sjukdom och så.

Denna saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa är så smakrik! Genom att göra egen räkbuljong på räkskal så blir soppan rund, och blandningen av räkorna med saffran, samt grönsakerna (tex fänkål) gör att soppan är fabulös att bjuda även andra som inte är vana vid peppar-lös mat på.

Palsternackssoppa med kantareller

Idén till denna palsternackssoppa kom utifrån att det fanns palsternacka hemma. Detta i kombination med att vi båda hade sena kvällsmöten där det serveras stabilt fika, men att vi ändå ville ha något när vi kom hem. Det är också superhärligt att denna palsternackssoppa med kantareller är AIP, paleo, men också vego.

Jag googlade höstsoppor under eftermiddagen för att hitta inspiration. Många soppor innehåller ju chili, vilket måste ersättas på något sätt. Peppar är jag van vid att bara utesluta vid det här laget så det är inget problem. Men det handlar också om att hitta smakkombinationer som ger smak utan dessa smakinslag.

Palsternacka är till sin natur något söt. Jag tycker inte alltid att det passar, men i kokboken Skörd från Ekolådan (en bok med en massa kul tips) så hittade vi ett tips om vinäger och palsternacka. Så i denna palsternackssoppa har vi i vinäger, vilket gör att smaken blir något strävare. Soppan har även kokosmjölk i sig, och vinägern är även perfekt för att neutralisera kokossmaken. Soppan är i sin natur vego, eftersom proteinet kommer från svamp. Det är något jag verkligen uppskattar att kunna bidra med, mat som är AIP och paleo och samtidigt vegetarisk.

Jag rekommenderar också verkligen att införskaffa sellerisalt, detta eftersom selleri ger umamismak. I denna soppan är det sellerisaltet som gjorde det lilla extra!

Skriv ut recept
Palsternackssoppa med kantareller - AIP, paleo, vego
En enkel, höstig soppa som fungerar lika bra som värmande lunch, sen middag eller till frukost!
Förberedelsetid 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Portioner
portioner
Ingredienser
Soppa
Kantareller
Garnerning
  • 2 msk timjan färsk eller fryst
Förberedelsetid 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Portioner
portioner
Ingredienser
Soppa
Kantareller
Garnerning
  • 2 msk timjan färsk eller fryst
Instruktioner
Soppa
  1. Hacka den gula löken, det behöver inte varar smått eller jämt, soppan ska ändå mixas
  2. Skala palsternackorna och skär i små bitar.
  3. Fräs löken i 2 msk olivolja i en kastrull tills den får lite färg.
  4. Lägg i palsternackan och häll på vatten samt örtsalt. Koka i 15-20 minuter tills palsternackan är mjuk.
  5. Mixa soppan slät med en mixerstav eller i en blender.
  6. Häll i kokosmjölk, spiskummin om du kan äta det, äppelcidervinäger och sellerisalt. Mixa.
Kantareller
  1. Hacka schalottenlöken smått. Skär kantarellerna i små bitar.
  2. Stek löken i 1 msk olivolja tills den börjat få färg. Ha i kantarellerna i stekpannan och stek tillsammans med löken tills de får färg.
  3. Servera soppan med lite stekta kantareller på toppen. Garnera med timjan.
Dela det här receptet


Lämna en kommentar