Notatissallad – potatissallad utan potatis – paleo, mjölkfri, AIP-möjligt

Notatissallad – potatissallad utan potatis – paleo, mjölkfri, AIP-möjligt

Det svenska smörgåsbordet har många komponenter som jag tycker är trevliga. Till midsommar är potatissalladen en viktig del för att få det att kännas som ”sommar”. En potatissallad innehåller dock väldigt många ingredienser som är no-no för mig, till och börja med potatis.

Vi har därför jobbat fram ett recept på ”potatis”sallad, med blomkål som bas. Receptet innehåller äggula, men det går även att göra receptet utan äggulan och på så sätt få det AIP.

Notatissallad

Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 40 minuter
Måltid Huvudrätt, Tillbehör
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 1 huvud blomkål stort
  • 1 st äggula uteslut för AIP
  • 3/4 dl olivolja
  • 1 msk pepparrot
  • 1 paket kokosgrädde jag använder garants, kyl i minst 2 timmar innan
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 3 st räsdisor
  • 5 cm purjolök
  • 1 st färsk rödlök
  • 1 st citron, juice
  • 3 msk gräslök

Instruktioner
 

  • Skär blomkålen i små buketter. Det är viktigt att bitarna är just små för att salladen ska få en bra konsistens. Ånga blomkålen i 15 minuter. Det ska vara stund i dem när de är klara. Ta av blomkålen från plattan och kyl snabbt så att kokningen avstannas.
  • Skala och riv vitlök och pepparrot. Pressa citronen.
  • Dela ägget och blanda äggulan (uteslut ägget om strikt AIP). Mixa med citronsaften och den rivna pepparroten. Använd stavmixer.
  • Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle samtidigt som mixterstaven går.
  • Ha i kokosgrädde, salt och vitlök. Mixa.
  • Skär rädisorna, purjolöken och rödlöken i tunna skivor.
  • Blanda blomkål, rädisor, purjolök och rödlök. Häll sedan över dressingen och blanda.
  • Blomkålssalladen går utmärkt att göra i förväg och förvara i kylen, eller använda dagen efter, pepparroten ger dock mer smak över tid så ta detta i beaktande.



Lämna en kommentar