Go Back
grönkålssoppa ägg

Grönkålssoppa

En snabb, smakrik, grönkålssoppa som är helt vegetarisk, paleo och AIP-compliant. Soppan görs med fördel på färsk grönkål, men går också att göra på fryst grönkål när det inte finns färsk att köpa i butik.
Tillagningstid 30 minuter
Måltid Huvudrätt, Soppa
Kök Autoimmun paleo, Mjölkfritt, Paleo, veganskt, vegetariskt
Portioner 4 portioner

Equipment

  • Mixerstav

Ingredienser
  

  • 3 msk kokosolja
  • 1 st gul lök
  • 2 st salladslök eller vårlök
  • 10 cm purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g grönkål om du väljer ohackad öka med ca 100 g
  • 1 l grönsaksbuljong/vatten och fond
  • 500 ml kokosmjölk vi använder Garant
  • 1 dl fryst koriander 1 kruka färsk

Instruktioner
 

Förberedelser

  • Hacka gul lök, salladslök och purjolök. Bitarna behöver inte vara jättesmå eftersom soppan ska mixas på slutet, men det är bra om bitarna är tillräckligt små för att tillagas ganska snabbt.
    tre sorters lök
  • Skala vitlöken.
  • Om inte grönkålen är färdighackad, hacka den och ta bort stjälkar som är grövre än ca 1 cm. Skär i ca 2 cm stora bitar.
    hackad grönkål
  • Smält kokosoljan i en stor gryta på medelhög värme. Ha i lökarna och pressa i vitlöken. Fräs tills de börjar mjukna 2-3 minuter.
  • Ha sedan i grönkålen (och det kommer kännas som det är jättemycket grönkål!) och fräs till grönkålen har blivit ungefär en tredjedel som stor som från början.
    grönkål
  • Häll i grönsaksbuljong och/eller vatten och fond, låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt soppan puttra i 15 minuter. Rör om då och då.
  • Nu ska soppan bli mer slät. Mixa den med mixerstav tills det inte finns några stora bitar kvar. Den kommer dock inte bli helt slät.
  • Rör i hackad koriander. Smaka av, salta om det behövs.
    grönkålssoppa
  • Servera! Om du kan äta ägg till så är det gott, annars kan det vara bra att fundera på vilket annat protein man vill lägga till.
Keyword grönsaker i säsong, soppa