Blomkålsjansson
Mitt julbord har fokus på tillbehören! Julbordet har väldigt mycket fokus på potatis och bröd, och därför tycker jag det är extra roligt att hitta goda och tillfredsställande alternativ att fylla julbordet med! Vi har en lista på rätter att prova, och först ut är en frestande blomkålsjansson till julbordet!
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 25 minuter minuter
Total tid 35 minuter minuter
Måltid Huvudrätt, Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Mjölkfritt
Steg ett
- 1 kg blomkål i buketter
- 1 gul lök
- 10 cm purjolök
- 4 msk tapiokamjöl
- 150 g sardeller 2 burkar
Steg två
- 2,5 dl kokosmjölk vi använder Garant
- 1 dl vatten
- 2 msk tapiokamjöl
- spadet från sardellerna
- 1 tsk sellerisalt
- 1 tsk citronjuice
- 1 tsk fisksås
Steg tre
- 1 msk näringsjäst kallas också bjäst
Steg ett
Sätt ungen på 200 grader och sätt in ett galler i mitten av ugnen.
Skär blomkålen i buketter som är ungefär lika stora.
Hacka löken och purkolöken mycket fint, gärna i en liten elektrisk hackare, vi använder den som hör till vår mixerstav.
Häll av oljan från sardellerna i en skål och spara till senare. Skär sardellerna i små bitar.
I en stor ungsfast form, vi använder vår största från Le Creuset som är 15x30 centimeter, lägg i blomkålen. Strö över tapiokamjöl och vänd ner så att blomkålen täcks, Blanda ner gul- och purjolök bland blomkålsbuketterna. Fördela sardellerna jämt mellan blomkålsbuketterna.
Steg två
Värm upp kokosmjölken i en kastrull på medelhög värme under omrörning.
Gör en toppredning av 1 dl vatten och 2 msk tapiokamjöl i en shaker, När kokosmjölken kokat upp toppreder du den under omrörning.
När såsen tjocknat lite ha i spadet från sardellerna, sellerisalt, fisksås och citronjuice. Låt koka under omrörning tills den är slät.