Go Back
ketchup på morot och rödbeta

Ketchup på morot och rödbeta

Måltid Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Husman, Paleo, sockerfritt
Portioner 5 dl

Ingredienser
  

Grönsaker

  • 330 g rödbeta
  • 250 g morot
  • 130 g gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja

Kryddor och smaksättare

  • 1 tsk torkad ingefära
  • 2 krm ceylonkanel
  • 1 tsk sellerisalt
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 knivsudd kryddnejlika börja med ca 1/3 kryddmått
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk citronjuce

Instruktioner
 

  • Skala och skär morötter och rödbetor i små bitar. Vi använder vår matberedare som hackar grönsaker i bitar om 0,5 x 0,5 centimeter. Ju mindre bitar desto snabbare går det att ånga, och rödbeta tar lång tid att ånga.
  • Ånga morötter och rödbetor i minst en timme, rödbetorna ska vara al dente och ha lite motstånd. Det är bättre att ånga än att koka, eftersom rödbetorna förlorar sin färg när de kokas och ketchupen blir därmed mer orange.
  • När morötter och rödbetor nästan ångat klart. Hacka lök smått och skala vitlök. Värm olivolja i en stekpanna och fräs löken, efter ett par minuter pressa i vitlöken och stek den också i ca 3 minuter.
  • Mätt upp alla kryddor i en skål, och vitvinsvinäger och citron i en annan skål.
  • För över morötter, rödbetor i en blender, och mixa. Om du har en jättebra blender är det bara att köra, men om man som jag har en ganska bra blender får man stanna då och då och röra om. När rödbetor och morötter blivit mer till en smet ha i lök, kryddor och smaksättare.
  • Kör ketchupen en bra stund, 5-10 minuter, efter att den börjat verka slät så att den blir ordentligt mixad.
  • Häll över ketchupen i en skål eller flaska. Ät till typ allt!