Kinamat - paleo, AIP, mjölkfritt, glutenfritt
Kinamat. Går att göra AIP, paleo eller glutenfri!
Förberedelser 30 minuter minuter
Tillagningstid 30 minuter minuter
Total tid 1 timme t
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
- 500 g kött strimlat
- 150 g svamp valfri sort
- 10 cm purjolök
- 1,5 msk tapiokamjöl kan också kallas tapiokastärkelse
- 1 burk bambuskott
- 3 st morötter
- 0,5 st zucchini
- 1 st stjälkselleri
- 2 msk olivolja
Sås
- 1,5 dl coconut aminos går att byta mot soja
- 0,5 tsk fisksås
- 1 tsk sesamolja introduktion vid AIP
- 1-2 tsk honung mindre mängd med coconut aminos, större mängd med soja
- 2 cm färsk ingefära riven
- 3 st vitlöksklyftor
- salt efter behov, mer med coconut aminos, mindre med soja
Förberedelser
Skär köttet i strimlor eller smala skivor. Jag gillar att ha köttet i bitar ungefär lika stora som platta bambuskott.
Lägg köttet i en skål och häll över tapiokamjölet, blanda, ställ åt sidan.
Hacka stjälkselleri, morot, purjolök och zucchini. Jag använde juliennebladet i vår matberedare. Det går självklart lika bra att skära förhand, men jag gillar att skära i matberedaren då det går fortare.
Sås
Blanda coconut aminos/soja, honung, pressad vitlök, riven ingefära, fisksås och sesamolja (går att utesluta) i en skål.
Tillagning
Värm upp olja i en wok, djup stekpanna eller gryta. När oljan är varm, ha i köttet och stek tills det får fin yta under omrörning.
När köttet fått fin färg, häll i marinaden. När det börjat bubbla skrapa gärna botten i pannan med en träslev för att få loss det som karamelliserats i botten, det gör att grytan får mer smak.
Ha i svamp, bambuskott, och alla grönsaker. Låt puttra i 15 minuter.