Go Back

Bearnaisesås

Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 20 minuter
Måltid Tillbehör
Kök Glutenfritt, Husman, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 4 st äggulor
  • 1 st schalottenlök
  • 150 g kokosolja ej smakneutral
  • 1 kruka dragon
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 1 msk persilja, hackad
  • salt

Instruktioner
 

  • Koka upp vatten, fyll blendern (det är avgörande att blendern är av glas). Låt stå under tiden du förbereder.
  • Separera äggulorna från vitan (äggvitan kan du spara till annat). Lägg gulorna i en skål.
  • Hacka schalottenlöken grovt.
  • Repa dragonen. Lägg en tredjedel åt sidan, den ska användas senare.
  • Väg upp kokosolja i en liten kastrull. Var inte orolig över att använda icke smakneutral kokosolja. Syran i vinägern neutraliserar kokossmaken.
  • Blanda 2/3 av dragonen, persiljan, schalottenlöken, vinägern och vattnet. Reducera ner vinägerblandningen till en dryg 1/2 dl är kvar.
  • Samtidigt som vinägerblandningen reduceras ner, smält kokosoljan och låt den bli riktigt varm. Är kokosoljan inte tillräckligt varm blir såsen lös.
  • Töm blendern och torka ur den noggrant. Det är viktigt att blendern är torr.
  • Sila av vätskan och mät upp 1/2 dl. Häll vinägerblandningen i blendern och tillsätt äggulorna. Mixa samman blandningen.
  • Låt blendern gå på lägsta hastigheten samtidigt som du tillsätter kokosoljan i en tunn stråle i vinägerblandningen. Det är viktigt att du mixar hela tiden.
  • Salta efter tycke och smak. Saltet lyfter smaken. Salta gärna i omgångar där du mixar innan du smakar av.
  • Tillsätts den sista tredjedelen av dragonen och mixa tills dragonbladen fått önskad storlek.
  • Låt stå i blendern fram till servering så hålls såsen varm. Dock inte mer än tio minuter.