Go Back
Klara framför Öresundsbron

Plommonspäckad fläskkarré - AIP, paleo

En trevlig söndagsstek med plommon
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 15 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

  • 1 kg benfri fläskkarré
  • 16 torkade plommon kolla innehållsförteckningen för compliant (inget socker, ingen olja)
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 2 syrliga äpplen små
  • 1 msk olivolja eller kokosolja
  • 2 lagerblad
  • 3-5 dl benbuljong kött, alternativt egen grönsaksbuljong

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Putsa fläskkarrén, vilket innebär att skära bort hinnor och mindre skavanker. Späcka sedan karrén med hälften av plommonen, alltså stick in ett skarpstål eller liknande i köttet och peta sedan i plommonen. Salta därefter karrén runt om.
  • Lägg karrén i en ugnsfast form med fettsidan uppåt. Stick in ugnstermometern i köttet där det är som tjockast, och se till att spetsen på termometern hamnar ungefär i mitten av köttbiten.
  • Skala lök, morot och palsternacka. Skär i ganska stora bitar. Klyfta äpplena. Lägg morot, palsternacka, lök och äpplen runt karrén. Häll i oljan i formen, och lägg i lagerbladen.
  • Sätt in steken i ugnen och sätt termometern på 85 grader, vilket tar ca 1,5-2 timmar. Ös köttet, alltså häll buljong över köttet, ungefär en gång i halvtimmen under tiden köttet är i ugnen.
  • När köttet når 85 grader, ta ut det ur ugnen och lyft upp det ur formen. Lägg det på en skärbräda och låt vila i 10-15 minuter.