Go Back
Vit tonfisk AIP paleo

Tonfisk med sötpotatis och snabbpicklad gurksallad - AIP, paleo, mjölkfritt

En fiskmiddag på vit tonfisk, med sötpotatis, och sås på kokoscréme fraiche. Helt paleo, autoimmun paleo, AIP, glutenfri och mjölkfri.
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 30 minuter
Måltid Huvudrätt, Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 2 potioner

Ingredienser
  

Sötpotatis

  • 450 g sötpotatis med skal
  • 1 msk olivolja
  • salt

Citronsås

  • 1 pkt kokosgrädde väl kyld i minst 12 timmar. 250 ml, jag använder garant
  • 1/2 st citron totalt i receptet behövs en hel citron
  • 1-2 tsk äppelcidervinäger
  • salt

Snabbpicklad gurka

  • 1 st gurka
  • 1 ask krasse
  • 1/2 st citron
  • 1 tsk honung
  • 1 msk olivolja

Tonfisk

  • 1 pkt vit tonfisk à 280 g
  • 1 tsk olivolja

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en plåt i ugnen.
  • Skiva sötpotatisen i centimentertjocka skivor. Skär skivorna i bitar på cirka 2 x 2 centimeter. Lägg bitarna i en skål, häll över olivolja och salt och blanda väl.
  • Sprid ut sötpotatisen på den varma plåten, så glest som möjligt. Tillaga i 20-25 minuter. Håll koll så sötpotatisen inte bränns.

Citronsås

  • Riv skalet på citronen fint. Pressa citronen och dela upp juicen i två delar. Ställ hälften åt sidan.
  • Blanda kokosmjölken med citronjuice, zest och äppelcidervinäger. Börja med den mindre mängden äppelcidervinäger och smaka av för att få den rätta syrligheten för en "crème fraiche-sås". Salta en aning.
  • Ställ in i kylen så att såsen tjocknar igen. Det går utmärkt att göra såsen kvällen innan.

Snabbpicklad gurka

  • Skiva gurkan tunt med en osthyvel eller mandolin. Lägg gurkan i en bunke. Klipp ner krassen i samma skål.
  • I en annan skål blanda den andra hälften av citronjuicen, olivolja och honung (om honungen är fast, micra den snabbt på låg effekt). Häll över gurkan och krassen, vänd runt.

Tonfisk

  • Stek tonfisken (tinad) på medelhög värme i 1-1,5 minuter per sida.