Tonfisk med sötpotatis och snabbpicklad gurksallad - AIP, paleo, mjölkfritt
En fiskmiddag på vit tonfisk, med sötpotatis, och sås på kokoscréme fraiche. Helt paleo, autoimmun paleo, AIP, glutenfri och mjölkfri.
Tillagningstid 30 minuter minuter
Total tid 30 minuter minuter
Måltid Huvudrätt, Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Sötpotatis
- 450 g sötpotatis med skal
- 1 msk olivolja
- salt
Citronsås
- 1 pkt kokosgrädde väl kyld i minst 12 timmar. 250 ml, jag använder garant
- 1/2 st citron totalt i receptet behövs en hel citron
- 1-2 tsk äppelcidervinäger
- salt
Snabbpicklad gurka
- 1 st gurka
- 1 ask krasse
- 1/2 st citron
- 1 tsk honung
- 1 msk olivolja
Tonfisk
- 1 pkt vit tonfisk à 280 g
- 1 tsk olivolja
Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en plåt i ugnen.
Skiva sötpotatisen i centimentertjocka skivor. Skär skivorna i bitar på cirka 2 x 2 centimeter. Lägg bitarna i en skål, häll över olivolja och salt och blanda väl.
Sprid ut sötpotatisen på den varma plåten, så glest som möjligt. Tillaga i 20-25 minuter. Håll koll så sötpotatisen inte bränns.
Citronsås
Riv skalet på citronen fint. Pressa citronen och dela upp juicen i två delar. Ställ hälften åt sidan.
Blanda kokosmjölken med citronjuice, zest och äppelcidervinäger. Börja med den mindre mängden äppelcidervinäger och smaka av för att få den rätta syrligheten för en "crème fraiche-sås". Salta en aning.
Ställ in i kylen så att såsen tjocknar igen. Det går utmärkt att göra såsen kvällen innan.
Snabbpicklad gurka
Skiva gurkan tunt med en osthyvel eller mandolin. Lägg gurkan i en bunke. Klipp ner krassen i samma skål.
I en annan skål blanda den andra hälften av citronjuicen, olivolja och honung (om honungen är fast, micra den snabbt på låg effekt). Häll över gurkan och krassen, vänd runt.