Go Back
Kinamat med blimkålsris

Kinamat - paleo, AIP, mjölkfritt, glutenfritt

Kinamat. Går att göra AIP, paleo eller glutenfri!
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 1 timme
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 500 g kött strimlat
  • 150 g svamp valfri sort
  • 10 cm purjolök
  • 1,5 msk tapiokamjöl kan också kallas tapiokastärkelse
  • 1 burk bambuskott
  • 3 st morötter
  • 0,5 st zucchini
  • 1 st stjälkselleri
  • 2 msk olivolja

Sås

  • 1,5 dl coconut aminos går att byta mot soja
  • 0,5 tsk fisksås
  • 1 tsk sesamolja introduktion vid AIP
  • 1-2 tsk honung mindre mängd med coconut aminos, större mängd med soja
  • 2 cm färsk ingefära riven
  • 3 st vitlöksklyftor
  • salt efter behov, mer med coconut aminos, mindre med soja

Instruktioner
 

Förberedelser

  • Skär köttet i strimlor eller smala skivor. Jag gillar att ha köttet i bitar ungefär lika stora som platta bambuskott.
  • Lägg köttet i en skål och häll över tapiokamjölet, blanda, ställ åt sidan.
  • Hacka stjälkselleri, morot, purjolök och zucchini. Jag använde juliennebladet i vår matberedare. Det går självklart lika bra att skära förhand, men jag gillar att skära i matberedaren då det går fortare.

Sås

  • Blanda coconut aminos/soja, honung, pressad vitlök, riven ingefära, fisksås och sesamolja (går att utesluta) i en skål.

Tillagning

  • Värm upp olja i en wok, djup stekpanna eller gryta. När oljan är varm, ha i köttet och stek tills det får fin yta under omrörning.
  • När köttet fått fin färg, häll i marinaden. När det börjat bubbla skrapa gärna botten i pannan med en träslev för att få loss det som karamelliserats i botten, det gör att grytan får mer smak.
  • Ha i svamp, bambuskott, och alla grönsaker. Låt puttra i 15 minuter.

Servering

  • Under tiden grytan puttrar kokas vatten upp och blomkålsriset görs klart för servering. Vi brukar koka riset i 3 minuter.