Bœuf bourguignon
En köttgryta med stor andel grönsaker som i detta recept är för tillagning instantpot, men med alternativ för tillagning i gryta på spisen.
Förberedelser 20 minuter minuter
Tillagningstid 1 minute min
Total tid 1 timme t 11 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Mjölkfritt, Paleo
- 400-450 g kött i grytbitar
- 1-2 msk olivolja
- 6 skivor sidfläsk
- 125 g stjälkselleri 3 stycken stjälkar
- 240 g rotselleri
- 190 g morötter 3 stycken små
- 3 st små gula lökar ca 100 g
- 3 st vitlöksklyftor
- 300 g champinjoner
- 1-2 msk vatten (vid behov)
- 2,4 dl buljong gärna benbuljong
- 3,5 dl rött vin
- 0,5 dl persilja, hackad färsk eller fryst
- 1 kvist timjan går att ersätta med torkad, ca 1 msk
- 1 nypa salt
Förberedelser
Pudra köttet med tapiokamjöl och blanda så att köttet täcks.
Skiva sidfläsket i centimeterstora bitar.
Hacka morot, kålrot, selleri och lök i bitar. Dela svamparna i "klyftor". Lägg åt sidan. Skala vitlöken och krossa den.
För Instantpot
Sätt Instantpoten på sauté och häll i olivolja så att det täcker botten, bryn köttet så att det får stekyta på alla sidor. Ta ur köttet ur Instantpoten och lägg åt sidan. Skrapa botten på Instantpoten med en träslev så att det inte bränner fast och smakerna istället blir i grytan, om det sitter hårt ha i 1-2 msk vatten och skrapa.
Stek löken och vitlöken i ett par minuter. Ha sedan i sidfläsket och stek tills fläsket är brynt.
Häll i buljongen och skrapa återigen botten.
Ha i alla grönsaker och svampen.
Häll i vin och kryddor, lägg också i det brynta köttet, rör om ordentligt.
Sätt på locket. Sätt ventilen på seal. Ställ in Instantpoten på preassure cook och 35 minuter.
När Instantpoten är klar gör en release efter 10 minuter eller vänta tills ventilen går ner av sig själv.
För tillagning på spis
Häll olja i botten av en tjockbottnad gryta. Bryn köttet så att det får stekyta på alla sidor. Ta ur köttet ur grytan och lägg åt sidan.
Stek löken och vitlöken i ett par minuter. Ha sedan i sidfläsket och stek tills fläsket är brynt.
Häll i buljongen och morötter, stjälkselleri och rotselleri. Ha sedan i vinet och kryddorna.
Koka upp och låt sjuda i 1 timme.
Ha i svampen och smaka av, låt sjuda ytterligare en halvimme.