Go Back

Lasagne med spagettipumpa istället för lasagneplattor - AIP, paleo, glutenfri, mjölkfri

Tillagningstid 1 minute
Total tid 1 minute
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Spagettipumpa

  • 1 st stor spagettipumpa

Köttfärs

  • 1 msk olivolja
  • 1 st liten gul lök
  • 250 g köttfärs
  • 3 st morötter
  • 2 st vitlöksklyftor
  • örtkryddor

Bechamelsås

  • 0,5 st blomkålshuvud
  • 2,5 dl kokosmjölk jag använder Garants, vilket kan vara avgörande för konsistensen
  • 2 tsk näringsjäst kan också kallas bjäst
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk tapiokamjöl går att byta rakt av mot arrowrot
  • 0,5 msk citronjuce
  • 0,5 tsk salt

Instruktioner
 

Spagettipumpa

  • Sätt ugnen på 190 grader. Dela pumpan på mitten längsmed. Skopa ur kärnorna. Pensla med olivolja och ha på lite salt.
  • Grädda pumpan på en plåt med skalet nedåt i ca 35 minuter tills den är al dente. Låt svalna något.

Köttfärs

  • Hacka löken och riv morötterna grovt. Värm olivolja i en gryta och stek löken ett par minuter till den är mjuk. Ha i köttfärsen och dela med en trägaffel. När köttfärsen är stekt ha i morötterna och pressa i vitlöken. Salta och krydda med örtkryddor. Timjan är att rekommendera, men också oregano och basilika i kombination.

Bechamelsås

  • Dela blomkålshuvudet och skär loss buketterna. Dela buketterna så att de blir ungefär lika stora. Koka upp vatten, och ånga. Jag ångar helst blomkål då den annars suger till sig rätt mycket vatten, men det går självklart att koka istället. Ånga i ca 20 minuter tills blomkålen är helt mjuk.
  • Värm kokosmjölken på låg värme, under omrörning, i en kastrull. När kokosmjölken börjar bli varm, ha i näringsjästen och rör så att det blir en jämn sås.
  • Häll vatten och tapiokamjöl i en skakare och gör en toppredning. Säkerställ att det inte finns några klumpar innan du använder redningen. Häll hälften av redningen i såsen under omrörning. (Spara hälften till senare, eftersom du kan behöva mer vätska beroende på hur stor formen är.
  • Värm såsen tills den börjar sjuda och blir tjockare. Ta av den från värmen.
  • Lägg blomkål, citronjuice och salt i en blender. Häll över såsen och mixa tills såsen är slät och det inte finns några blomkålsbitar kvar. Smaka av och ha i mer citronjuice och salt om kokossmaken är för framträdande.

Sätt samman

  • Gröp ur spagettipumpan med en gaffel. Om pumpan fortfarande är varm håll i den med en grytlapp eller handduk.
  • Pensla en ungssäker form med olivolja. Lägg 2/3 av pumpan i botten av en formen, använd en gaffel för att trycka till och packa pumpan.
  • Lägg all köttfärs ovanpå pumpan, fördela jämnt.
  • Häll 2/3 av bechamelsåsen i formen. Fördela även detta jämnt, använd gärna en slickepott. (Om det känns som att det är för lite sås, använd resten av toppredningen och häll i blendern och mixa.)
  • Placera med lätt hand ut resten av spagettipumpan, använd fingrarna eller två gafflar för att dra ut pumpan. Det ska täcka hela lagret.
  • Häll sedan över resten av såsen. Toppa med 2 msk näringsjäst.
  • Grädda i 40 minuter, låt sedan vila 5-10 minuter innan servering.