Go Back

Lasagne med plattor på rotselleri - AIP, paleo, mjölkfritt, glutenfritt

En lasagne utan lasagneplattor! Men med desto mer grönsaker!
Förberedelser 50 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Total tid 1 timme 25 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Mjölkfritt
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

Lasagneplattor (går att förbereda tidigare)

  • 2 st rotselleri

Köttfärsragu

  • 1 msk olivolja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st stor gul lök
  • 0,5 kruka färsk rosmarin
  • 1 kvist färsk salvia
  • 500 g köttfärs
  • 1 st fänkål
  • 2 st morötter
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 30 g valfri pumpa vi anväder butternut
  • 1 krm salt
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 dl vatten använd efter behov

Bechamelsås

  • 0,5 st blomkålshuvud
  • 2,5 dl kokosmjölk vi använder Garant, och det kan vara avgörande för konsistensen
  • 2 tsk näringsjäst kan också kallas bjäst
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk tapiokamjöl kan ersättas rakt av med arrowrot
  • 0,5 msk citronjuice
  • 0,5 tsk salt

Garnering (om man så vill)

  • 0,5 kruka rosmarin

Instruktioner
 

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Skala rotsellerin och dela den i delar som får plats i en mandolin. Skär den i mandolinen så att du får skivor som (i från de större bitarna) liknar lasagneplattor. Kantbitarna blir självklart mindre.
  • Lägg rotselleriskivorna på plåtar med bakplåtspapper. Lägg dem så att de ligger tätt men inte på varandra. Vi har varmluftsugn så jag kör tre plåtar samtidigt, annars får man göra en plåt i taget. Tillaga plattorna i ca 25 minuter, de ska bli mjuka men inte krispiga. Även med tre plåtar samtidigt tar det en stund att tillaga plattorna.
  • Lägg plattorna åt sidan. De behöver inte vara varma utan kan förberedas tidigare.

Köttfärsragu

  • Skala morötterna och hacka morot, stjälkselleri och fänkål. Jag använder knivarna i en matberedare.
  • Skär pumpan i halvcentimeterstora bitar. Hacka löken. Hacka örtkryddorna.
  • Hetta upp olivoljan i en stor gryta. När oljan börjar bubbla ha i 1 kvist hackad salvia, en halv kruka rosmarin och hackad lök. Pressa i vitlöken. Tillaga i ca 30 sekunder.
  • Ha i köttfärsen i grytan, använd en trägaffel för att bryta ner den i små bitar. Stek tills köttfärsen är genomstekt och kryddor och köttfärs är väl blandade. Salta och ha i 1 tsk gurkmeja.
  • Ha i resten av de hackade grönsakerna. Häll över vatten och sätt på ett lock, låt puttra i 40 minuter. Kolla med jämna mellanrum att det finns vatten kvar, om inte ha i lite mer. Om det är för mycket vatten ta av locket de sista 10 minuterna.

Bechamelsås

  • Dela blomkålshuvudet och skär loss buketterna. Dela buketterna så att de blir ungefär lika stora. Koka upp vatten, och ånga. Jag ångar helst blomkål då den annars suger till sig rätt mycket vatten, men det går självklart att koka istället. Ånga i ca 20 minuter tills blomkålen är helt mjuk.
  • Värm kokosmjölken på låg värme, under omrörning, i en kastrull. När kokosmjölken börjar bli varm, ha i näringsjästen och rör så att det blir en jämn sås.
  • Häll vatten och tapiokamjöl i en skakare och gör en toppredning. Säkerställ att det inte finns några klumpar innan du använder redningen. Häll hälften av redningen i såsen under omrörning. (Spara hälften till senare, eftersom du kan behöva mer vätska beroende på hur stor formen är.
  • Värm såsen tills den börjar sjuda och blir tjockare. Ta av den från värmen.
  • Lägg blomkål, citronjuice och salt i en blender. Häll över såsen och mixa tills såsen är slät och det inte finns några blomkålsbitar kvar. Smaka av och ha i mer citronjuice och salt om kokossmaken är för framträdande.

Sätt samman

  • Placera ca 1/3 av rotselleriplattorna i botten på en ungssäker form, spara de "finaste" plattorna till det översta lagret.. Sprid ut hälften av köttfärsragun ovanpå, använd en slickepott eller liknande för att sprida ut köttfärsen. Häll över hälften av såsen, sprid ut den också. Lägg ytterligare ett lager plattor, sedan resten av köttfärsen. Placera ut de sista plattorna och häll över resen av såsen. Om det verkar som att det är lite sås spä ut den med resten av toppredningen.
  • Tillaga i ugnen i 15 minuter.