Go Back

Sommartårta

Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 40 minuter
Måltid Efterrätt
Kök Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

Tårtbotten

  • 4 st ägg
  • 3 msk honung
  • 125 g kokosolja smält
  • 1,65 dl kokosmjöl
  • 1,65 dl tapiokamjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 1 st citron, zest och juice

Vaniljkräm

  • 4 st äggulor
  • 2 dl kokosmjölk
  • 2 st vaniljstång
  • 2 msk honnung
  • 1 tsk gelatinpulver

Dekor

  • 150 g jordgubbar eller annan frukt/bär, mynta etc.
  • 250 ml kokosmjölk väl kyld, minst 24 timmar

Instruktioner
 

Kakbotten

  • Pensla en springform med kokosolja och bröa den med kokosmjöl. Sätt ugnen på 175 grader (jag är noga med att använda "vanlig" ugn och inte varmluft när jag bakar).
  • Blanda tapiokamjöl, kokosmjöl och bikarbonat i en skål.
  • Vispa ägg och sötning luftigt med ballongvisp.
  • Blanda ner den smälta kokosoljan i det pösiga ägget.
  • Rör ner mjölblandingen.
  • Häll smeten i formen. Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
  • Låt svalna.

Vaniljkräm

  • Dela äggen och spara äggulan.
  • Dra ur vaniljen ur vaniljstängerna.
  • Blanda gelatinpulvret med vattnet och låt "blomma". Följ instruktionerna på burken.
  • Sjud äggula, kokosgrädde, honung och vaniljen på svag värme. Vispa hela tiden. När såsen tjocknat ha i gelatinet. Du kan också väja att ha i själva vanilstängerna för mer smak.
  • Ställ vaniljkrämen kallt i minst 15 minuter. Om du vill använda den senare kommer krämen att tjockna till rätt ordentligt, men går fortfarande utmärkt att bre på tårtan.

Tårta

  • Vispa kokosgrädden med ballongvisp tills den blir fluffig.
  • Lägg tårtbotten hel på ett fint fat. Bred på vaniljkrämen med en lilleman eller slickepott.
  • Klicka på kokosgrädden.
  • Dekorera med jordgubbar.

Anteckning

Tårtan är godast i rumstemperatur, men går att förvara i kylen i flera dagar.