Go Back

Hel kyckling i gryta i ugn

Måltid Frukost, Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 1 hel kyckling
  • 1 dl vatten
  • 1 hel lök jag använder oftast rödlök, men vilken som fungerar
  • 3 msk oregano torkad
  • 3 msk basilika torkad
  • 3 msk gurkmeja
  • 2 tsk havssalt
  • 3 tsk granulerad vitlök

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 125 grader. Har du kort om tid kan du sätta den på upp till 200 grader. Ju lägre temperatur desto mörare blir köttet.
  • Lägg kycklingen i en gryta. Jag använder en från Le creuset.
  • Skala löken och skär i Krydda mycket, du kan använda vilka kryddor som helst, här rekommenderar jag min standardkryddning. Det går även att ha en citrusfrukt i innanmätet, eller att ha hel vitlök i grytan. Ta det du har.
  • Häll vattnet i botten på grytan.
  • Sätt en termometer intill benet i en av kycklingens största delar. Sätt termometern på 72 grader. Sätt på locket och in i ugnen.
  • När termometern piper, ta ut kycklingen ur ugnen och mät på fler ställen för att se till att köttet är över 72 grader.
  • Ta ur kycklingen ur grytan och lägg på ett fat med lite kant. Låt svalna i minst 30 minuter. Rensa förhand.

Anteckning

Jag använder denna kyckling i sallader, till hash, som mellanmål och snacks.