Sätt ugnen på 175 grader.
Skala sötpotatisen och skiva tunt. Lägg i en stor bunke. Skala äpplena, kärna ur och skiva tunt. Lägg i samma bunke. Skala löken och skiva tunt. Lägg i en annan skål.
Blanda äpplen och sötpotatis. Häll i en knapp dl olivolja (spara lite att ha i botten på formen), salta efter behag och krydda med vitlökspulver. Blanda ordentligt.
Ta fram en stekpanna. Smält i valfritt fett (jag använde kokosolja, men olivolja går lika bra) i pannan och stek 2/3 av löken på medelhög värme. Löken ska få färg och vara mjuk. Det tar ca 10-15 minuter.
Ta fram en gratängform. Häll i lite olivolja och sprid ut i botten av formen. Lägg i hälften av sötpotatisen och äpplena. Sedan lägger du den råa löken utspridd i hela formen. Lägg sedan resten av sötpotatisen och äpplena i formen. Tryck till lite och se till att potatis, äpplen och lök är någorlunda jämt fördelade i formen.
Häll över kokosmjölk. Jag använder Garants kokosmjölk, och det behövdes 1,5 paket för gratängen. Sprid ut kokosmjölken med en slickepott så att den är jämt fördelad i hela formen.
Avsluta med den stekta löken, sprid ut den på toppen av gratängen.
Täck formen med aluminiumfolie och sätt in i ugnen. Grädda i 90 minuter.
Ta av foliet och grädda i ytterligare 15 minuter så att gratängen får färg.