Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Skär bort toppen och botten på butternutpumpan och skär den i stora bitar. Väg så att du kommer upp i rätt mängd. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Dela päronet i fyra delar och ta bort kärnhuset och stjälken, Lägg på plåten. Pudra med ceylonkanel. Tillaga i 45 minuter.
Ta ut pumpa och päron ur ugnen och låt svalna i 10-15 minuter.
Under tiden pumpan och päronen svalnar, blanda alla torra ingredienser i en skål. Riv äpplet, antingen förhand eller i den matberedare som kommer användas för att blanda samman smeten senare. Mät upp kokosmjölk och hall i äppelcidervinäger och lönnsirap.
För att blanda smeten använder vi en matberedare med knivar. Samma som vi river äpplet i (vilket syns i botten på bilden). Lägg pumpan och päronet i matberedaren och kör tills det blir en grov smet. Efter hand får man peta lite med en slickepott för att allt ska blandas.
Häll i de blöta ingredienserna, kokosmjölk, äppelcidervinäger och lönnsirap. Kör matberedaren tills det blir en slät smet.
Ha i de torra ingredienserna och blanda igen. Efter hand så fastnar ofta lite av de torra ingredienserna på kanterna så använd en slickepott för att peta ner det ett par gånger under tiden. Smeten ska bli tjock och slät!
Smörj en form med kokosolja, både botten och upp på kanterna, det hindrar att kakan fastnar. Häll i smeten och fördela jämt i formen med hjälp av en slickepott.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 45 minuter. Låt svalna och servera med bär!