Smarrig vegansk choklad- eller carobkaka

Smarrig vegansk choklad- eller carobkaka

Att baka AIP är inte alltid helt enkelt. Men om man tänker helt om, och istället för mjöl tänker frukt och grönsaker så öppnas en helt nya möjligheter! Detta är en smarrig vegansk choklad- eller carobkaka som går att göra helt AIP, den är vegansk och bygger på butternutpumpa! Det låter märkligt men ge den ett försök och du kommer vara såld!!

Baka utan ägg?

Det kan vara främmande att baka utan ägg, men det går! Jag lovar!! I detta recept är det ett rivet äpple som håller ihop det hela, tillsammans med att smeten till väldigt stor del består av butternutpumpa och päron. Genom att använda grönsaker och frukt blir smeten väldigt krämig, och får också en mycket sötma!

Carob eller kakao?

När man äter strikt AIP så är kakao inte compliant. Detta eftersom kakao har koffein i sig. Men denna kaka går att baka med carob också! Jag har däremot introducerat kakao och använder detta. Det är en smarrig vegansk choklad- eller carobkaka som jag gärna bjuder gäster på!

Om du av någon anledning byter ut kakao mot carob, använd 2-3 msk och smaka av för att se vad du gillar!

Söta lätt eller sockerfritt! Ditt val!

Att baka smarrig choklad- eller carobkaka utan socker fungerar utmärkt, men kakaon blir lite mindre bitter om den får hjälp av 1,5 msk lönnsirap. Att söta eller inte är helt en smaksak. Hemma hos oss så var jag nöjd utan lönnsirap, men min man som inte äter AIP och därmed äter mer vanligt socker tyckte att lönnsirapen gjorde kakan många gånger godare!

Lönnsirap är compliant på AIP, men ska ätas med måtta, och en kaka äter man inte hela tiden utan ska just ätas då och då. Därför ser jag inte att det är några problem med att i en kaka med 8-10 bitar ha i 22,5 ml lönnsirap. Om man delar kaka i tio bitar så blir det 0,5 tsk lönnsirap per bit!

Smarrig vegansk choklad- eller carobkaka

En smarrig vegansk choklad- eller carobkaka som kommer ändra hur du ser på bakning!
Tillagningstid 2 timmar
Total tid 2 timmar
Måltid Efterrätt, Snacks
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Paleo, sockerfritt
Portioner 8 bitar

Ingredienser
  

Rosta i ugnen

  • 625 g butternutpumpa ansad med skal
  • 185 g päron urkärnad med skal
  • 1 tsk ceylonkanel

Torra ingredienser

  • 0,8 dl tapiokamjöl
  • 0,8 dl kokosmjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 msk ceylonkanel
  • 4 msk kakao eller 2-3 msk carobpulver

Blöta ingredienser

  • 1 st äpple finrivet
  • 1,6 dl kokosmjölk vi använder garant
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1,5 msk lönnsirap går att hoppa över

För formen

  • kokosolja

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Skär bort toppen och botten på butternutpumpan och skär den i stora bitar. Väg så att du kommer upp i rätt mängd. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Dela päronet i fyra delar och ta bort kärnhuset och stjälken, Lägg på plåten. Pudra med ceylonkanel. Tillaga i 45 minuter.
  • Ta ut pumpa och päron ur ugnen och låt svalna i 10-15 minuter.
  • Under tiden pumpan och päronen svalnar, blanda alla torra ingredienser i en skål. Riv äpplet, antingen förhand eller i den matberedare som kommer användas för att blanda samman smeten senare. Mät upp kokosmjölk och hall i äppelcidervinäger och lönnsirap.
  • För att blanda smeten använder vi en matberedare med knivar. Samma som vi river äpplet i (vilket syns i botten på bilden). Lägg pumpan och päronet i matberedaren och kör tills det blir en grov smet. Efter hand får man peta lite med en slickepott för att allt ska blandas.
  • Häll i de blöta ingredienserna, kokosmjölk, äppelcidervinäger och lönnsirap. Kör matberedaren tills det blir en slät smet.
  • Ha i de torra ingredienserna och blanda igen. Efter hand så fastnar ofta lite av de torra ingredienserna på kanterna så använd en slickepott för att peta ner det ett par gånger under tiden. Smeten ska bli tjock och slät!
  • Smörj en form med kokosolja, både botten och upp på kanterna, det hindrar att kakan fastnar. Häll i smeten och fördela jämt i formen med hjälp av en slickepott.
  • Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 45 minuter. Låt svalna och servera med bär!


6 thoughts on “Smarrig vegansk choklad- eller carobkaka”

    • Då får vi felsöka!!
      – använde du choklad eller carob? (Vanesak)
      – vilken typ av pumpa och päron använde du?
      – sötade du eller inte? (Vanesak)
      – vilken typ av bikarbonat? Bikarbonat smakar (till skillnad från bakpulver) så det är viktigt med mängden och sorten.

      Det är superintressant både hur mycket ingredienserna spelar roll men också hur mycket man vänjer sig vid mindre socker, carob osv. Jag är nyfiken på hur du gjorde! Jag har gjort den massa gånger utan att jag känner att den blivit besk, men det är ju också en smaksak!!

  • Hej, mina pumpor blev inte så ”brända” som dina och på fotot ser det ut som om du har skalet kvar. Du nämner ingenting om det men mitt skal är fortfarande hårt och smakar inte gott så jag skär bort det…

    • Min ugn är toppen på att skapa brända kanter på saker, men det är ju en smaksak! Ja, skalet är lite hårt, men det försvinner när man mixar det, i skalet sitter massor av smak, därför tycker jag att det är gott att ha med!

  • Smakar Kanon!
    Tar även lite vegansk vispgrädde till.
    Har saknat nåt gott till kaffet, men har nu hittat!
    /Christer

Lämna en kommentar