Cassavamjölsgröt med hallon

Cassavamjölsgröt med hallon

Jag är uppväxt med att äta mycket gröt. Havregrynsgröt, risgrynsgröt, mannagrynsgröt. Och något jag länge saknade när jag började äta AIP var just gröt. Därför började jag experimentera. Och resultatet blev cassavamjölsgröt med hallon!

Gå till recept

Något vi läser om i teorierna bakom AIP är att jaga näringstäthet. Allt vi äter ska vara så himla supernyttigt och perfekt hela tiden. Och i perioder har jag tyckt att den delen av AIP gör det svårt att dela med mig av vad vi äter. För jag är inte alltid perfekt. Plus att jag också vill äta mat som är tillfredsställande, på andra sätt än rent fysiskt, alltså mentalt tillfredsställande. Jag vill kunna sitta i soffan och äta snacks, jag vill äta mat som kopplar tillbaka till min barndoms favoriträtter. För det är också en del av att vara människa. Att vara i en matkultur och bejaka den.

Barndomens smaker

För mig bestod barndomen har flera rätter som jag verkligen vill fortsätta äta som vuxen. Det handlar om rätter som fiskgratäng, lasagne och kinamat. Och genom att utgå från de rätterna så har vi lyckats skapa recept som ger mig den där mentala tillfredsställelsen. Mat som väcker minnen och.

Kinamaten är ett av de recept jag är stoltast över. Det är mat som ger just den där känslan av barndom, utan att vi har kompromissat om innehållet. Kinamaten är helt och hållet AIP (med vissa anpassningar) och fungerar helt utmärkt med broccoli- eller blomkålsris.

Kinamat
Kinamat. Går att göra AIP, paleo eller glutenfri!
Gå direkt till receptet!
Kinamat med blimkålsris

Att göra lasagne AIP är vid första anblicken omöjligt. Det är pasta, det är tomater, det är ost, det är nästan helt omöjligt! Men med lite kreativitet så lyckades vi skapa ett recept med ”lasagneplattor” på rotselleri, och där köttet är den minst viktiga parametern. Istället är det salvia som är det absolut viktigaste!

Lasagne med plattor på rotselleri
En lasagne utan lasagneplattor! Men med desto mer grönsaker!
Gå direkt till receptet!

Men cassavamjölsgröt med hallon?

Cassavmjölsgröten tillfredsställer exakt samma del av mig som lasagnen och kinamaten. Men istället för att vara näringstät så är den framför allt mättande. Cassavamjöl består nästan helt av kolhydrater, men i kombination med kokosmjölk och en skopa kollagen så blir det en mättande frukost eller mellanmål. Och den gör mig lite lycklig!

Cassavamjölsgröt med hallon

En snabb, naturligt glutenfri, gröt gjord på cassavamjöl som går utmärkt att äta utan mjölk.
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 15 minuter
Måltid Frukost, Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 1 portion

Ingredienser
  

 • 0,5 dl cassavamjöl
 • 0,5 dl kokosmjölk
 • 1, 75 dl vatten
 • 2 dl frysta hallon kan bytas mot blåbär
 • salt
 • 0,5 tsk honung
 • 1 skopa collagen valfritt

Instruktioner
 

 • Häll mjöl, kokosmjölk och allt vatten utom 25 ml i en kastrull. Rör om med en vanlig visp. Sätt på plattan på medelhög värme. Rör hela tiden tills gröten kokat upp.
 • När gröten kokat upp, ha i hallonen och använd vispen för att trycka sönder dem allteftersom de tinar. Rör hela tiden. När gröten kokat upp igen ha i salt och honung och rör ordentligt. Låt koka ett par minuter på låg temperatur under omrörning.
 • Rör ner en skopa collagen för att öka proteinhalten (valfritt). Om du tycker gröten är för tjock för din smak späd ut med lite mer av vattnet.
 • Använd en slickepott för att få över gröten i en tallrik. Ät direkt!

Hoppas du tycker det smakar!

signatur4 thoughts on “Cassavamjölsgröt med hallon”

Lämna en kommentar