Stekt brysselkål

Stekt brysselkål

Det här receptet på stekt brysselkål skrev jag 2017. Då hade jag precis upptäckt att brysselkål över huvud taget existerade. Nu har det gått flera år, och det här receptet är ett av de populäraste av alla mina recept. Och därför tänker jag att det är värt en uppfräsching och uppdatering!

Gå till recept

Det ursprungliga inlägget

2017 så var hemsidan i dess nuvarande form, men fokus på recept (tidigare var det mer en blogg om hur jag mådde i och med min Crohns sjukdom och de operationer som jag genomgick 2012. Inläggen finns kvar under Arkiv.)

stekt brysselkål

Under de senaste åren har jag hittat en mängd grönsaker som jag tidigare knappt visste fanns, som jag nu tycker är fantastiskt goda, och som jag till och med äter som snacks ibland. Det är sötpotatis. Majrova. Och brysselkål.

Många tänker att brysselkål är beskt. Efter litet googlande har jag lärt mig att brysselkålen blir besk när den tillagas för länge. Och många har fått överkokt brysselkål i skolan.

Jag har lärt mig allt jag vet om brysselkål från min kusin över en jullunch. Jag använder numera brysselkål i pytt, som tillbehör eller rostad i ugn. Här är mitt recept på stekt brysselkål!

Ur orginalinlägget från 28 november 2017

Vad använder jag stekt brysselkål till?

Under tiden som brysselkål är i säsong så äter jag massor av brysselkål, hela tiden. Brysselkål är i säsong i november till april, och det märks i butiken!

Oftast så steker jag brysselkål enligt detta recept och har stekt brysselkål som ett extra tillbehör. För jag gillar när det finns minst två olika varma grönsakskomponenter på tallriken, tillsammans med en kall grönsakskomponent. Det fungerar också utmärkt att förvara brysselkålen i kylskåp några dagar och värma efter hand.

Annars så är brysselkål en fantastisk del i en utmärkt hash. Då brukar jag steka brysselkålen den första ingrediensen (om jag har bacon steker jag bara baconen först). När jag gör hash med brysselkål så förbereder jag brysselkålen på samma sätt som i det här receptet: rensar och delar på mitten. Sedan börjar jag alltid med att steka brysselkålen med snittsidan neråt.

stekt brysselkål

Stekt brysselkål

Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 7 minuter
Total tid 17 minuter
Måltid Huvudrätt, Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Husman
Portioner 1 portion

Ingredienser
  

  • 100 g brysselkål
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk krossad vitlök
  • 1 krm salt
  • örtkryddor

Instruktioner
 

  • Rensa brysselkålen från de yttersta lagren av blad.
  • Dela brysselkålen i halvor så att roten håller ihop brysselkålen. Om de är väldigt stora dela i kvartar, fortfarande så att roten håller ihop.
  • Värm en stekpanna, på ganska hög värme (jag använder 7 av 9 på min spis). Häll i olivolja.
  • Ha i brysselkålen i stekpannan, helst så att snittytorna ligger nedåt. Låt steka i några minuter så att brysselkålen får färg. Salta och krydda med vitlök. Det går även att krydda med valfria örtkryddor.
  • Rör runt bland brysselkålen så att den inte blir bränd. Och fortsätt steka tills brysselkålen är mjuk men med något motstånd, ca 7-8 minuter.


Lämna en kommentar