Hash – en pytt med mer frihet

Hash – en pytt med mer frihet
hash pytt i panna

Hash är det ord jag använder för min typ av pytt i panna. Jag tycker nämligen att pytt i panna är begränsande. Den ska alltid baseras på potatis, och gärna innehålla korv. Både potatis och korv är saker som inte är compliant med en paleolitisk livsstil. Instagram är full med inspo när det kommer till olika hash och inspiration för en ny typ av frukost är så värdefullt!

Protein

Min hash är en pytt med i stort sett vad som helst som är compliant. Jag har en liten mängd protein. Proteinet är ofta ekologiskt, sockerfritt bacon med riktig rökarom. Andra dagar är kyckling proteinkomponenten i min hash. När det finns rester av stekt eller grillat kött använder jag det. Och om det finns en bit kött som tillagats läge i ugn åker den ner i pannan. Jag har ofta rätt så lite protein i min hash. Oftast är det mellan 50 och 75 gram.

Grönsaker

Det finns i stort sett inga grönsaker som inte har hamnat i min hash. Hash är en pytt i panna som ger mer frihet med valet av ingredienser, så det är bara fantasin som sätter gränserna.

Det vanligaste är att jag använder morot, zucchini och champinjoner. Men jag hackar oftast upp det som finns tillgängligt i kylen. Så det kan bli brysselkål, palsternacka, rödbetor, sallad eller sötpotatis också. Jag försöker göra en bedömning av vilka grönsaker som ska användas till resten av veckans måltider, och hackar sedan upp det som jag tycker finns över.

Hur gör jag min hash?

Hash med bacon

Jag hackar och tillagar alltid mina hash i en viss ordning. Om bacon är proteinet skär jag alla grönsaker först. Efter hand lägger jag grönsakerna i skålar, en sort i varje skål. Sedan skär jag baconet. Jag skär baconet sist eftersom jag inte orkar byta skärbräda och kniv under processen.

När jag tillagar hash med bacon så steker jag först baconet. Sedan steker jag grönsakerna i den ordning de behöver tillagas för att bli färdiga. Jag börjar med sötpotatis, morot eller palsternacka. Därefter har jag i kål om jag har sådan. Efter det har i zucchini i pannan. Och till sist svampen. Sedan kryddar jag med salt och vitlök. Om jag har trött sallad i kylen så har jag i den sist.

Hash med shredded chicken

När jag har shredded chicken som protein i min hash så gör jag lite annorlunda. Kycklingen är ju redan tillagad, och ofta är den kylskåpskall.

Jag börjar därför med att skära grönsakerna och lägga dem i skålar. Sedan steker jag dem i exakt samma ordning som i hash med bacon. Den grönsak som kräver längst tillagning först, och sedan i fallande ordning hela vägen till sallad.

När jag har i salladen så lägger jag även i kyckling. Därefter steker jag det hela i några minuter till tills kycklingen är varm.

Hash med restat kött

När det finns kött kvar från middagen kvällen innan så använder jag gärna det i min hash. Om det inte behövs för lunchen såklart! Jag använder då en liknande tillagning som med shredded chicken.

Först skär jag grönsakerna, sedan skär jag köttet i något mindre bitar. Om köttet är gott kallt, som tex rostbiff eller tjälknöl, så lägger jag upp det lite snyggt på kanten på en tallrik. Sedan steker jag upp grönsakerna enligt samma mönster som i kyckling- och baconhasherna. Därefter serverar jag de stekta grönsakerna med köttet. En grönsakspytt med kött helt enkelt!

Om köttet behöver värmas något så skär jag det i små bitar och lägger det i pannan samtidigt som salladen. Sedan steker jag det några minuter tills det blir varmt.

hash pytt i panna

Hash - en pytt med mer frihet

Hash är det ord jag använder för min typ av pytt i panna. Jag tycker nämligen att pytt i panna är begränsande. I en hash kan man steka allt som är gott! Det här receptet visar på vilka grönsaker jag brukar använda, och hur mycket av varje. Välj fem ingredienser, plus ett av proteinen och stek!
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 20 minuter
Måltid Frukost, Huvudrätt, Snacks
Kök Autoimmun paleo, Husman, Paleo
Portioner 1 portion

Ingredienser
  

Proteiner

 • 75 g shredded chicken
 • 1/2 paket bacon
 • 50-75 g kött

Grönsaker

 • 50 g sötpotatis
 • 2 st små morötter
 • 1 st palsternacka
 • 7 st champinjoner
 • 5 cm zucchini
 • 50 g vitkål/rödkål
 • 10 st brysselkål halverade
 • 1 näve blandad sallad
 • 2 st rödbetor tillagade
 • 1/2 st lök av valfri sort
 • 5 cm purjolök

Kryddor

 • salt
 • vitlök granulerad

Instruktioner
 

 • Välj protein.
 • Välj 5 grönsaker.
 • Stek upp och servera!


2 thoughts on “Hash – en pytt med mer frihet”

 • Hej och tack för det här nariga receptet! Jag undrar bara vad granulerad vitlök är, gör du den själv?

  • Granulerad vitlök finns i Santa Marias utbud, i stor behållare till ch med. Numera heter den bara vitlök. Det är grövre än vitlökspulver och jag använder massor!

Lämna en kommentar