Shredded chicken – hel kyckling

Shredded chicken – hel kyckling

Shredded chicken är hel kyckling som dras isär och blir ”trådig”. Shredded chicken är ett av baslivsmedlen hemma hos oss. Jag gör ofta mycket kyckling i Instant pot i början av veckan och använder den på massor av sätt under veckan.

Jag använder ofta kycklingen som protein i min hash. Kycklingen utgör ofta proteinet när vi gör tacos. Den är också utmärkt i kycklingsallad. Utöver det äter jag shredded chicken som snacks när suget faller på.

Hel kyckling i Instant pot

Hel kyckling i Instant pot

Jag gör numera hel kyckling i Instant pot, en tryckkokare som gör att kycklingen blir väldigt mör och faller isär ochbir supergod shredded chicken. Tidigare gjorde jag den istället i gryta i ugn. Det går att göra hel kyckling i braspanna också, men det skvätter en del och ugnen blir jobbig att hålla ren. Därför väljer jag att använda gryta med lock när jag gör hel kyckling i ugn. Vi har en vanlig rund gryta från Le creuset. Den rymmer två kycklingar om jag delar dem i mindre bitar. Instantpoten rymmer två kyckling på drygt ett kilo vardera utan problem.

Kryddor och sherryvinäger

Smaksätt

För shredded chicken behöver inte kycklingen vara smakrik. Men det är gott med lite kryddning. En enkel kryddning jag använder är bokvedsrökt salt, sherryvinäger och vitlök.

Rökt salt har verkligen förändrat smakbilden på kötträtter här hemma. Det ger en kryddig smak, och gör att jag saknar chiliväxter och peppar mindre. Det salt vi har just nu kommer från Kryddlandet och är rökt över bokved. Vi har även testat hickorysalt som finns i vanliga butiker, men detta tycker vi är godare!

Hel kycking

Vinäger är ett livsmedel som vi använder allt mer av. Just nu är den roligaste vi har hemma sherryvinäger. Jag använder ungefär 0,6 dl sherryvinäger i det här receptet. I en Instant pot behövs lite vätska för tryckkokningen. För kycklingen väljer jag att använda hälften vatten och hälften vinäger.

Jag använder också vitlök. Tidigare hette denna typ av vitlök granulerad, men numera heter den endast vitlök. Det är en något grövre variant av vitlökspulver. Jag använder den till ungefär allt. När peppar inte är ett alternativ i kryddningen, så får vitlöken en allt större roll.

Hel kyckling shredded chicken

Tillaga hel kyckling och shredded chicken

I Instantpoten tillagar jag kycklingen på tid per 450 gram plus lista extra. Varje 450 gram får 6 minuter i tid. På bilderna är det 2,8 kg kyckling fördelat på två kycklingar. Det ger lite drygt 37 minuter i instantpoten, vilket jag rundade upp till 40 minuter.

Det tar en stund för instantpoten att värma upp, men totalt tar det ungefär en timme att tillaga kycking på det här sättet. Just denna kyckling gjorde vi också en manual release på, vilket tog nästan en timme till.

Kycklingen blev jättemör! När jag rensade av köttet från benen så föll det i stort sett av, det var till och med svårt att få upp kycklingen ur bunken eftersom den föll isär.

Shredded chicken

Shredded chicken

Om kycklingen hinner svalna tycker jag bäst om att dra av köttet med fingrarna. Då kan jag dra isär köttet och få lagom stora bitar på ett enkelt sätt. När kycklingen är varm delar jag på den med hjälp av två gafflar. Ibland använder jag också en fruktkniv för att få loss köttet från benet. Beroende på hur mört kycklingköttet blir är behovet av en kniv olika.

Jag förvarar köttet i kylen i upp till en vecka.

Shredded chicken - hel kyckling

Shredded chicken är hel kyckling som dras isär och blir ”trådig”. Shredded chicken är ett av baslivsmedlen hemma hos oss.
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 1 timme 30 minuter
Måltid Huvudrätt, Snacks, Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Paleo

Ingredienser
  

 • 1-2 st hel kyckling
 • 0,6 dl sherryvinäger
 • 0,6 dl vatten
 • 2-4 nypor rökt salt
 • vitlök

Instruktioner
 

 • Lägg kycklingen i instantpoten. De ska inte gå över maxmarkeringen.
 • Häll i vatten och vinäger.
 • Salta och krydda med vitlök över hela kycklingen.
 • Sätt på locket. Säkerställ att ventilen är på seal.
 • Tryck på pressure cook. Sätt tiden på 6 minuter per 450 gram kycking (13 minuter per kilo). Avrunda gärna uppåt några minuter.
 • Låt instantpoten göra sitt och använd tiden till något trevligt. När den piper gör en semi-långsam release och vänta minst 10 minuter.
 • Lägg en handduk över ventilen och peta till den med en träslev så att ångan släpps ut.
 • När pluppen åker ner, öppna locket.
 • Lyft upp kycklingen ur innergrytan. Lägg den på ett fat med kanter.
 • Rensa av köttet från benen med fingrarna eller två gafflar.


Lämna en kommentar