Lasagne med plattor på rotselleri – AIP, paleo, mjölkfri, glutenfri

Lasagne med plattor på rotselleri – AIP, paleo, mjölkfri, glutenfri

Jag gillar verkligen att göra denna lasagne med rotselleri istället för pasta, med en vegansk bechamelsås på kokosmjölk och blomkål. Lasagnen är AIP, paleo, mjölkfri och glutenfri, och är en fantastisk middag som är ännu bättre som rester i lunchlådan!

Jag har även andra recept på varianter på lasagne. Som lasagne med spagettipumpa istället för pastaplattor.

En del i AIP är att öka andelen grönsaker. Målet är 9 cups otillagade grönsaker om dagen. Jag tycker att det kan vara svårt att få till den mängden grönsaker, och då är denna lasagne med rotselleriplattor en fantastisk tillgång!

Lasagne med rotselleri har också en väldigt liten andel kött och en stor andel grönsaker, och kan med väldigt liten ansträngning anpassas för vegetarianer eller veganer. Såsen är vår bästa bechamelsås med blomkål, som är vegansk. Jag kämpar med att minska andelen kött, samtidigt som jag aldrig kommer kunna äta helt vegetariskt eftersom många vegetariska proteiner aldrig kommer fungera för mig. Men genom att öka andelen vegetabilier så minskas köttmängden och på så sätt min klimatpåverkan.

Se till att du har tid för hela processen!

Lasagneplattor av rotselleri, gräddade
Färdiga plattor

Rotselleriplattor

Att göra lasagne med rotselleri till middag tar en stund. Framförallt tar det tid att göra plattorna, och det blir en del dötid. Jag gör gärna rotselleriplattorna i två omgångar i ugnen. För mig blir det oftast 4-5 plåtar med plattor, och även om jag får in tre plåtar samtidigt i ugnen (tack för varmluftsugn!) så blir det två omgångar á 25 minuter. Jag förbereder gärna plattorna tidigare på dagen, lika så ragun, och monterar bara lasagnen, samt gratinerar den, innan middagen. Detta gör att går snabbare just inför middagen på kvällen.

Rotselleri är en av mina favoritgrönsaker. Många grönsaker som är compliant inom AIP är väldigt söta, som morot, sötpotatis och palsternacka. Rotsellerin har en helt annan smakbild, och fungerar utmärkt som en ersättning för potatis. Vi använder gärna rotselleri i mos, gratinerar bitar i ugn med olivolja och som plattor i den här lasagnen.

Att upptäcka nya grönsaker är en av de mest fantastiska delarna med att ändra kosten. Det finns så många fantastiska grönsaker som jag aldrig har vetat om tidigare, och jag har också blivit bättre på att testa olika okända smaker, konsistenser och utseenden.

Ragu till lasagne på rotselleri
Ragun innan den ska kokas i 40 minuter.

Ragu

Ragu är det som i vanliga recept på lasagne är köttfärssås.

Ragun tar också sin lilla stund att göra. Den ena delen som tar tid är att skala och hacka alla grönsaker. Jag gillar verkligen att använda matberedare med knivar för att hacka grönsakerna, eftersom det är mycket grönsaker som ska hackas! Jag hackar oftast i omgångar och lägger över i skålar; morot, selleri och pumpa i en skål; lök i en annan, kryddor i en tredje. Jag byter också gärna ut, lägger till eller utesluter grönsaker efter säsong, tillgång och humör!

Jag är en förespråkare för förberedelser. När tiden finns så gör jag moment som kan snabba på tillagning av mat när tiden är mer knapp.

Förberedelsen av grönsakerna till ragun kan med fördel göras i förväg så att lasagnen kan tillagas snabbare vid ett senare tillfälle. Jag gör gärna hela ragun som en del i förberedelserna, och ställer in den i kylen och monterar lasagnen senare. Efter att grönsakerna hackats så steker man upp lök/vitlök och kryddor, köttfärs och sist grönsaker, och bygger på så sätt upp smakerna i grytan. Sedan ställer man ragun för att puttra ihop i 40 minuter.

vegansk bechamelsås på kokosmjölk och blomkål
Det ser inte ut som blomkål har något med såsen att göra!

Bechamelsås

En avgörande del i en god lasagne är sås! Och det var bristen på en rimlig vit sås som gjorde att jag länge trodde att lasagne var ouppnåeligt inom AIP. Men så fick vi till bechamelsåsen i detta recept, som är baserad på blomkål (!) och kokosmjölk, och med näringsjäst som en viktig ingrediens. Näringsjästen ger en ostig smak och ger umamismak.

Blomkålsbechamel innebär även den en del moment, och en del ingredienser. Näringsjästen kan vara det som är nyast i köket för de flesta. Annars är det produkter som är vanliga inom AIP, som kokosmjölk och tapiokamjöl, och blomkål såklart!

I detta recept är det viktigt att ha en blender som klarar varma saker. Blendern är avgörande för en bra sås! Vi har en med glaskanna som vi verkligen gillar. När såsen görs i blendern så upphör alla former av likhet med blomkål. Den blir krämig och med hjälp av näringsjästen får den också en något ostig smak.

Montering

vegansk bechamelsås hälls på glutenfri lasagne med rotselleri
Sås på toppen, sedan in i ugnen

Lasagne med rotselleri monteras precis som vanlig lasagne. Plattor i botten, i mitten och på toppen, och däremellan ragu och sås.

Vi använder vår största form från Le creuset, de rektangulära som är 32 cm lång. I den formen får vi ut sex stora portioner lasagne. Formen blir full till bredden, men den har aldrig ”kokat över” i ugnen.

Lasagne på rotselleri med bechamelsås på blomkål beter sig annorlunda än vanlig lasagne när den gräddas. Den blir inte lika ”stabbig” som en klassisk lasagne innan den har stått i kylen över natten. Och den får inte heller färg på samma sätt. Gratineringen har inte som syfte att gratinera, utan mest att få ingredienserna att gå ihop och att göra hela lasagnen varm, framförallt om ingredienserna har varit kylda innan den sätts in i ugnen.

När vi ätit middag burkar hela formen åka in i kylen och de snyggaste bitarna rotsellerilasagne kommer alltid dag två och tre, då lasagnen kallnat och satt sig. Rotsellerilasagnen blir till och med bättre i kylskåp! Smakerna hinner utvecklas, och den är jättegod att ha i lunchlådan eller att frysa in!

Lasagne med plattor på rotselleri - AIP, paleo, mjölkfritt, glutenfritt

En lasagne utan lasagneplattor! Men med desto mer grönsaker!
Förberedelser 50 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Total tid 1 timme 25 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Mjölkfritt
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

Lasagneplattor (går att förbereda tidigare)

 • 2 st rotselleri

Köttfärsragu

 • 1 msk olivolja
 • 3 st vitlöksklyftor
 • 1 st stor gul lök
 • 0,5 kruka färsk rosmarin
 • 1 kvist färsk salvia
 • 500 g köttfärs
 • 1 st fänkål
 • 2 st morötter
 • 1 stjälk stjälkselleri
 • 30 g valfri pumpa vi anväder butternut
 • 1 krm salt
 • 1 tsk gurkmeja
 • 4 dl vatten använd efter behov

Bechamelsås

 • 0,5 st blomkålshuvud
 • 2,5 dl kokosmjölk vi använder Garant, och det kan vara avgörande för konsistensen
 • 2 tsk näringsjäst kan också kallas bjäst
 • 0,5 dl vatten
 • 2 msk tapiokamjöl kan ersättas rakt av med arrowrot
 • 0,5 msk citronjuice
 • 0,5 tsk salt

Garnering (om man så vill)

 • 0,5 kruka rosmarin

Instruktioner
 

 • Värm ugnen till 175 grader.
 • Skala rotsellerin och dela den i delar som får plats i en mandolin. Skär den i mandolinen så att du får skivor som (i från de större bitarna) liknar lasagneplattor. Kantbitarna blir självklart mindre.
 • Lägg rotselleriskivorna på plåtar med bakplåtspapper. Lägg dem så att de ligger tätt men inte på varandra. Vi har varmluftsugn så jag kör tre plåtar samtidigt, annars får man göra en plåt i taget. Tillaga plattorna i ca 25 minuter, de ska bli mjuka men inte krispiga. Även med tre plåtar samtidigt tar det en stund att tillaga plattorna.
 • Lägg plattorna åt sidan. De behöver inte vara varma utan kan förberedas tidigare.

Köttfärsragu

 • Skala morötterna och hacka morot, stjälkselleri och fänkål. Jag använder knivarna i en matberedare.
 • Skär pumpan i halvcentimeterstora bitar. Hacka löken. Hacka örtkryddorna.
 • Hetta upp olivoljan i en stor gryta. När oljan börjar bubbla ha i 1 kvist hackad salvia, en halv kruka rosmarin och hackad lök. Pressa i vitlöken. Tillaga i ca 30 sekunder.
 • Ha i köttfärsen i grytan, använd en trägaffel för att bryta ner den i små bitar. Stek tills köttfärsen är genomstekt och kryddor och köttfärs är väl blandade. Salta och ha i 1 tsk gurkmeja.
 • Ha i resten av de hackade grönsakerna. Häll över vatten och sätt på ett lock, låt puttra i 40 minuter. Kolla med jämna mellanrum att det finns vatten kvar, om inte ha i lite mer. Om det är för mycket vatten ta av locket de sista 10 minuterna.

Bechamelsås

 • Dela blomkålshuvudet och skär loss buketterna. Dela buketterna så att de blir ungefär lika stora. Koka upp vatten, och ånga. Jag ångar helst blomkål då den annars suger till sig rätt mycket vatten, men det går självklart att koka istället. Ånga i ca 20 minuter tills blomkålen är helt mjuk.
 • Värm kokosmjölken på låg värme, under omrörning, i en kastrull. När kokosmjölken börjar bli varm, ha i näringsjästen och rör så att det blir en jämn sås.
 • Häll vatten och tapiokamjöl i en skakare och gör en toppredning. Säkerställ att det inte finns några klumpar innan du använder redningen. Häll hälften av redningen i såsen under omrörning. (Spara hälften till senare, eftersom du kan behöva mer vätska beroende på hur stor formen är.
 • Värm såsen tills den börjar sjuda och blir tjockare. Ta av den från värmen.
 • Lägg blomkål, citronjuice och salt i en blender. Häll över såsen och mixa tills såsen är slät och det inte finns några blomkålsbitar kvar. Smaka av och ha i mer citronjuice och salt om kokossmaken är för framträdande.

Sätt samman

 • Placera ca 1/3 av rotselleriplattorna i botten på en ungssäker form, spara de "finaste" plattorna till det översta lagret.. Sprid ut hälften av köttfärsragun ovanpå, använd en slickepott eller liknande för att sprida ut köttfärsen. Häll över hälften av såsen, sprid ut den också. Lägg ytterligare ett lager plattor, sedan resten av köttfärsen. Placera ut de sista plattorna och häll över resen av såsen. Om det verkar som att det är lite sås spä ut den med resten av toppredningen.
 • Tillaga i ugnen i 15 minuter.


1 thought on “Lasagne med plattor på rotselleri – AIP, paleo, mjölkfri, glutenfri”

 • Tack för det här fina receptet på lasagne!!! Lagade det igår. Alltså, hur man kan få det att smaka och upplevas som lasagne utan mjölk eller lasagneplattor. Jag är så imponerad, och glad att få äta denna lasagne. I köttfärssåsen tillsatte jag också kanel, oregano och några matskedar mortlade trattkantareller. Jag blir så inspirerad av dina recept! Tacksam för att du delar med dig av dina experiment med recept och smaker” Tack! Tack! Tack!

Lämna en kommentar