Veckans bästa glutenfria tacos!

Veckans bästa glutenfria tacos!

Många gånger tycker jag det känns svårt att bjuda på middag. Och ännu värre att bli bjuden! För vad ska jag servera som fungerar för alla? Och hur ska jag förklara vad jag kan och inte kan äta? Då är tacos perfekt! För tacos är plockmat där alla kan äta det de vill ha, och tacos är väldigt lätta att göra glutenfria!

Det här inlägget innehåller massor av recept! För att man ska kunna välja vad man själv vill göra och vilken ambitionsnivå man har!

Tacokrydda

Tacokrydda är superviktigt för att få känslan av klassiska svenska fredagstacos! En viktig smak för att få den ”riktiga” smaken är dock spiskummin, som inte är en del av AIP under eliminering. Det går såklart att göra kryddblandningen ändå, men den kommer smaka något mindre ”rätt”. I det här receptet använder jag tacokryddorna i köttfärs, men det går såklart att använda dem till t.ex. kyckling istället.

jag äter tacos

Tacokrydda

Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Paleo
Portioner 10 portioner

Ingredienser
  

 • 3 msk lökpulver
 • 4 tsk torkad koriander
 • 2 tsk torkad oregano
 • 1 tsk gurkmeja
 • 4 tsk spiskummin (uteslut vid strikt AIP)
 • 2 tsk ceylonkanel
 • 2 tsk torkad ingefära
 • 2 msk sellerisalt

Instruktioner
 

 • Mortla alla ingredienser.
 • Häll i en burk och spara för framtida tacokvällar.
 • Använd ca 3 msk för 500 g köttfärs. Stek köttfärsen, krydda, häll i ca 0,5 dl vatten och låt koka ihop tills vattnet försvinner.

Casavatortillas

Bland det svåraste med tacos är att få till ett bra bröd. Självklart går det att göra en Taco-bowl istället, och helt skippa brödet. Men för mig är tacos med tortillas ett sätt att minska mitt brödsug. Genom att äta tacos med cassavatortillas ungefär varannan vecka så känner jag att det inte alls är lika jobbigt att äta enligt AIP.

tacos

Casavatortillas

Superenkla tortillas med 5 ingredienser!
Tillagningstid 25 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Mexikanskt, Paleo
Portioner 6 stycken

Ingredienser
  

 • 4 dl kokat, varmt, vatten
 • 4 msk olivolja
 • 2,5 dl cassavamjöl
 • 1 nypa salt
 • 2 nypor vitlökspulver

Instruktioner
 

 • Koka upp vatten i vattenkokare eller på spisen. Mät upp i en skål. Häll i oljan.
 • Blanda cassavamjöl, salt och vitlökspulver i en annan bunke. Rör ner i vätskan med en slickepott. Använd sedan händerna för att knåda ihop degen.
 • Dela degen i 6 bitar och forma till bollar.
 • (Om du inte har en tortillapress)
  Dela ett bakplåtspapper på mitten. Kavla sedan ut bollarna till tunna tortillas mellan bakplåtspappren. Försök få tortillan jämnt tunn.
 • Värm en gjutjärns- eller stålkålpanna riktigt varm. Använd inte något fett i pannan. För försiktigt över tortillan i stekpannan, jag brukar använda en stor stekspade och bakplåtspappret. Stek ett par minuter på varje sida tills den fått färg. Du kan vända den flera gånger.
 • Förvara mellan två tallrikar i porslin för att hålla värmen fram till servering. Är godast lite varma!
Keyword tacos

Att fylla tortillan med goda saker!

För det mesta så fyller jag tortillan med några saker hellre än många!

 • Mangosalsa
 • Guacamole
 • Småskuren sallad

Genom att hålla antalet ingredienser till ett fåtal så tycker jag det är lättare att få de fåtalet riktigt goda!

Mangosalsa

Mangosalsa är bland det bästa i en tortilla tycker jag! Mango ger den sötma som behövs ihop med honung, rödlöken ger ett visst sting och citronjuicen ger fräschör.

Mangosalsa

Snabb och supergod mangosalsa till tacos
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 2 minuter
Total tid 17 minuter
Måltid Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Paleo

Ingredienser
  

 • 1 st mango
 • 2 tsk limejuice
 • 1 st röd lök liten
 • 1 kruka koriander
 • 1 msk honung
 • salt

Instruktioner
 

 • Skala mangon och skär den i väldigt små bitar, max 0,5 cm stora. Hacka löken smått, gärna i en matberedare. Hacka även koriandern smått.
 • Om du har fast honung, smält honungen några sekunder i micron så att den blir rinnande.
 • Blanda alla ingredienser i en ganska stor skål så det går att röra runt. Smaka av men en nypa salt.

Guacamole

I en AIP-tortilla är en smakrik guaca också en viktig spelare. Genom att ha en guacamole med mycket vitlök och koriander så blir tacon väldigt smakrik. Men guacamolen har också solorollen som ”kladd” då vi inte ens försöker ersätta gräddfil/crème fraiche eftersom det inte är värt den i min mening.

tacos mangosalsa guacamole

Guacamole

En enkel och smakrik guacamole, perfekt till tacos.
Tillagningstid 10 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Mexikanskt, Paleo

Ingredienser
  

 • 2 st avokado
 • 1 dl kokosmjölk vi använder Garant
 • 0,5 dl hackad koriander färsk eller fryst
 • 2 st vitlöksklyftor
 • 1 tsk citronjuice

Instruktioner
 

 • Gröp ur avokadon och lägg i en bägare som passar för mixerstav. Pressa över vitlöken, häll i kokosmjölk och tillsätt koriander och citronjuice. Mixa med mixerstav tills guacamolen är slät. Servera!
Keyword tacos

Om jag bjuder andra!

När jag bjuder andra på tacos så bjuder jag inte på mina tortillas till de som inte behöver. Tiden det att göra många tortillas gör att jag hellre bjuder glutenätare på köpetortillas och/eller chips. Personer som inte tål gluten skulle jag fråga vad de vill ha, hemgjorda på cassavamjöl eller köpta glutenfria. Det enklaste är att fråga.

Tillbehören kompletterar jag med riven ost, gräddfil/crème fraiche, majs, paprika och så vidare. Saker jag inte äter i vanliga fall, men som andra kan vilja ha. För personer som inte äter kött erbjuder jag någon form av vegetariskt protein. På det sättet kan alla vara inkluderade i måltiden på sina egna villkor. Det är ju det som är fördelen med tacos!

Om jag är bortbjuden!

När jag är gäst så frågar jag alltid värden vad det planeras till mat. Sedan erbjuder jag mig att ta med mitt eget för att komplettera det som bjuds. Men då tar jag alltid med så att alla på tillställningen kan äta av det jag tar med. Jag kompletterar alltså måltiden och tar inte bara med till mig själv. När det gäller tacos så är dock bröden ett undantag, eftersom de är svåra at göra många av.

Hoppas du vill göra tacos!

signatur


Lämna en kommentar