Grönkålssoppa i säsong

Grönkålssoppa i säsong

Att äta i säsong är något jag blir mer och mer nyfiken på och försöker göra. Det innebär också att jag behöver utforska nya grönsaker och nya recept! Under julen blev vi bjudna på grönkålssoppa flera gånger, dock ej AIP-compliant. Men grönkålssoppa är ju så gott och i säsong, så nu när jag klivit upp på vagnen igen har vi gjort ett recept som är 100% ok!

Gå till recept

Mitt möte med grönkål

Innan jag flyttade till Skåne hade jag aldrig stött på grönkål. För de grönsaker som jag ställer på bordet kommer ju av vad vi åt hemma när jag var barn, mat som jag stött på under livet och det jag själv valt att testa och lärt mig gilla. Och jag vet inte varför grönkål inte har funnits i min tankevärld förrän jag hamnade i Lund, men nu finns den, och det är jag så glad för!

Jag träffade på grönkål för första gången på de skånska julborden. Men därifrån har mitt intresse utvecklats och en favorit är att massera grönkålen så att den går att äta rå – men ändå på något sätt tillagad – i en sallad. Jag har även börjat bli bättre på att blanda olika typer av grönsaker för att få en mer komplicerad, och tillfredsställande, blandning av konsistenser och smaker. En av de bästa kombinationerna jag vet är sötpotatis och grönkål, något som jag önskar att vi åt oftare!

Grönkål i säsong

Svensk grönkål är i säsong oktober till januari. Vilket jag på något sätt tycker är härligt, att en så prima grönsak finns tillgänglig under den mörkaste och gråaste tiden på året. Det finns dock nästan alltid grönkål i butiken, med ursprung i mellersta eller södra Europa, så det är en bra grej att titta på etiketten efter ursprungsland för att kunna göra bra val. Vi gör oftast grönkålssoppa i säsong, men om man vill göra den under andra tider på året så är det fullt möjligt att göra den på fryst, färdighackad, grönkål.

Grönkålssoppa

Grönkål är en supergrönsak, fylld med järn, C-vitamin samt A-vitamin och lutein som båda är bra för synen. Det är också en fiberrik grönsak. Därför är det kul att ha flera goda recept att ta till med just grönkål. Och det gör också att jag är extra glad att publicera detta recept på grönkålssoppa!

Grönkålssoppan i det här receptet är baserad på kokosmjölk, vilket gör att den är väldigt mättande. Däremot så finns det väldigt lite protein i soppan. Därför har jag skrivit att man kan komplettera soppan med ägg, om man äter det (vilket jag gör). Annars rekommenderar jag att välja ut något annat protein.

Egen grönsaksbuljong

I receptet på grönkålssoppa så behöver man ha fond eller grönsaksbuljong. Och eftersom det är svårt att hitta färdig buljong så är det bara att göra egen. Därför behövs ett recept på grönsaksbuljong att utgå ifrån. Vi kokar egen och fryser in i 100 ml stora bägare, som egentligen är till för att frysa in barnmat.

grönkålssoppa ägg

Grönkålssoppa

En snabb, smakrik, grönkålssoppa som är helt vegetarisk, paleo och AIP-compliant. Soppan görs med fördel på färsk grönkål, men går också att göra på fryst grönkål när det inte finns färsk att köpa i butik.
Tillagningstid 30 minuter
Måltid Huvudrätt, Soppa
Kök Autoimmun paleo, Mjölkfritt, Paleo, veganskt, vegetariskt
Portioner 4 portioner

Equipment

 • Mixerstav

Ingredienser
  

 • 3 msk kokosolja
 • 1 st gul lök
 • 2 st salladslök eller vårlök
 • 10 cm purjolök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 500 g grönkål om du väljer ohackad öka med ca 100 g
 • 1 l grönsaksbuljong/vatten och fond
 • 500 ml kokosmjölk vi använder Garant
 • 1 dl fryst koriander 1 kruka färsk

Instruktioner
 

Förberedelser

 • Hacka gul lök, salladslök och purjolök. Bitarna behöver inte vara jättesmå eftersom soppan ska mixas på slutet, men det är bra om bitarna är tillräckligt små för att tillagas ganska snabbt.
  tre sorters lök
 • Skala vitlöken.
 • Om inte grönkålen är färdighackad, hacka den och ta bort stjälkar som är grövre än ca 1 cm. Skär i ca 2 cm stora bitar.
  hackad grönkål
 • Smält kokosoljan i en stor gryta på medelhög värme. Ha i lökarna och pressa i vitlöken. Fräs tills de börjar mjukna 2-3 minuter.
 • Ha sedan i grönkålen (och det kommer kännas som det är jättemycket grönkål!) och fräs till grönkålen har blivit ungefär en tredjedel som stor som från början.
  grönkål
 • Häll i grönsaksbuljong och/eller vatten och fond, låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt soppan puttra i 15 minuter. Rör om då och då.
 • Nu ska soppan bli mer slät. Mixa den med mixerstav tills det inte finns några stora bitar kvar. Den kommer dock inte bli helt slät.
 • Rör i hackad koriander. Smaka av, salta om det behövs.
  grönkålssoppa
 • Servera! Om du kan äta ägg till så är det gott, annars kan det vara bra att fundera på vilket annat protein man vill lägga till.
Keyword grönsaker i säsong, soppa

Oktober till januari är en perfekt tid för soppa! Så ät grönkålssoppa i säsong!

signatur


Lämna en kommentar