Southern fried apples – AIP, paleo, glutenfri

Southern fried apples – AIP, paleo, glutenfri
Southern fried apples AIP paleo glutenfri

Southern fried apples är en något mättande och ganska söt äppelrätt som påminner lite om äppelpaj i smakbilden. Southern fried apples är AIP, paleo, glutenfri och mjölkfri och går superenkelt att göra.

Att hitta små enkla tillskott i vardagen, som tillfredsställer smaklökarna och är rimligt unniga, har varit jätteviktigt för mig. Southern fried apples gör jag ofta på hösten och vintern då det är lite värmande i sin karaktär. Det är varmt att äta, men kanel tycker jag också ger lite julkänslor.

Ät hur mycket godsaker som helst, tillverka dem bara alltid från grunden!

Ett liv med en begränsad kost ska inte vara tråkig! Mat är en väldigt viktig social komponent, och det ska inte underskattas hur viktigt det är att laga mat som fler än man själv tycker om. Det är också trevligt att bjuda på mat!

Southern fried apples är en perfekt, snabb efterrätt som är superb att bjuda på då den är paleo, AIP, men även glutenfri och mjölkfri. Vilket innebär att den även är vegansk. Så den passar för en mängd olika matpreferenser och -restriktioner.

Southern fried apples gör jag numera helt på känsla. När min man ska äta dem med mig så ser jag till att de är ordentligt tillagade eftersom han är allergisk mot äpplen, annars låter jag ofta äpplena vara något al dente. Jag äter oftast southern fried apples när de är varma och bara som de är. Men den jag äter med kan med fördel äta äpplena med glass, då påminner det hela ännu mer om äppleaj!

Kanelen

Vi använder numera ceylonkanel hemma hos oss. Det är en kanel med helt annan smak än den klassiska kanel som tidigare varit den enda som varit enkelt tillgänglig i Sverige. Ceylonkanelen är något sötare än vanlig kassiakanel och är också bra att byta till om man äter mycket kanel då kassiakanelen innehåller kumarin som kan vara giftigt i stora mängder. Jag tror dock att det är få som äter så mycket kanel att det skulle vara ett problem. Jag tycker framförallt att ceylonkanelen är godare!

Southern fried apples AIP paleo glutenfri

Southern fried apples - AIP, paleo, glutenfritt

Tillagningstid 10 minuter
Total tid 10 minuter
Måltid Efterrätt, Snacks
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

 • 3 st äpplen gärna syrliga
 • 2,5 msk kokosolja
 • 0,5 msk citronjuice
 • 1 tsk honung
 • 2 tsk kanel gärna ceylonkanel
 • 0,5 krm salt

Instruktioner
 

 • Dela äpplena i bitar om cirka 1 x 1 centimeter.
 • Värm kokosoljan på hög temperatur i en liten kastrull. När oljan är varm ha i äpplena. Rör om ordentligt så att alla äppelbitar är inoljade. Rör om då och då i cirka tre minuter. Använd en stor sked eller träverktyg och var lite varsam så att äpplena går så lite sönder som möjligt.
 • Ha i citronjuicen och fortsätt röra om bland äpplena i ungefär tre minuter till.
 • Tillsätt därefter honung, kanel och salt. Rör ordentligt. Tillaga äpplena ytterligare ca 2-3 minuter. Beroende på smak kan man låta äpplena bli helt mjuka eller vara något hårda i mitten.
 • Enjoy!


Lämna en kommentar