Veckoplanering – vecka 2

Veckoplanering – vecka 2
Veckoplan 2 eliminering AIP

Andra veckan strikt eliminering på AIP tycker jag brukar gå lättare, veckoplan 2 följer samma mönster som vecka 1. Det finns liksom en lunk i att göra att mat själv, att planera väldigt nogsamt och att äta massor av gott samtidigt som jag mår bättre!

Veckoplan för vecka ett AIP eliminering hittas här.

Måltiderna denna vecka är i sin struktur väldigt lika första veckan. Frukostarna är samma, men i något annan ordning. Luncherna är rester från middagen dagen innan. Middagarna går därför runt på två dagar fisk, en dag med tacos, en dag med burgare och tre dagar husman. Det blir en bredd som jag gillar på det sättet, och en meny som både jag och min man trivs med.

Alla fyra menyerna i veckoplan för strikt AIP eliminering har genomgått granskning här hemma, och vi är självklart överens om att det kommer bli jättegott! Min man äter dock egen frukost, och ibland äter han annan lunch på jobbet.

Veckoplan 2 måndag

Måndag

Frukost – hash. Hash på bacon och minst fyra grönsaker. Inför veckohandlingen försöker jag fundera ut vilka grönsaker som behövs. Jag gillar att ha i någon rotfrukt med lite mer tuggmotstånd, men i övrigt så gillar jag zucchini, champinjoner, svamp, brysselkål och vitkål. Och att toppa med gröna blad. Skriv gärna en egen lista på favoriter och spara i exempelvis telefonen. Hash är en ofta återkommande rätt i min veckoplan för AIP eliminering, därför att jag gillar hur jag kan göra den på autopilot, kombinera de grönsaker som finns tillgängliga och variera efter humör.

Hash på bacon steker jag i följande ordning, i olivolja; först ett halvt paket bacon delat i mindre bitar, sedan rotfrukter som ska steka något längre, sedan svamp och zucchini, därefter kryddor (framförallt torkad vitlök och salt) och sist gröna blad.

Lunch – lasagne på rotselleri. Denna lasagne gör sig ännu bättre dag två!!

Middag – rökt fisk med varm sallad. Varmrökt fisk går att få tag på utan några kryddor, men det är viktigt att som alltid läsa innehållsförteckningen. För det är röken som är grejen, eftersom den ger smak utan att innehålla sådant som inte är compliant. Oftast köper vi makrill, men också lax. På många ställen går det att köpa billig rökt lax genom att köpa ändbitarna, vilket gör att priset blir lägre. För till denna middag behövs inga fina bitar.

Mellanmål – smoothie. En smoothie på kokosmjölk och bär, stärkt med kollagen, är även denna vecka ett av de vanligaste mellanmålen.

Snacks – lufttorkad skinka. Exempelvis prosciutto, serano eller parmaskinska.

Preppa – två kycklingar i Instant pot. För att få en veckoplan som fungerar för AIP eliminering så är det viktigt att komma ihåg att förbereda, ta ut saker ur frysen, förbereda grönsaker eller marinera kött. Därför har jag valt att skriva en preppdel i veckoplanerna.

Veckoplan 2  tisdag

Tisdag

Frukost – hash. Med bacon och minst fyra grönsaker.

Lunch – rester rökt fisk och sallad.

Middag -burgare. Burgare utan bröd kräver mycket grönsaker! Jag gillar att ha avokado till den brödlösa burgaren. Många saker fungerar till burgaren, exempelvis är stekt svamp gott. Så även sallad, gärna med krisp, liksom gurka. Det är också trevligt att ha nomatoketchup till, för att få lite såskänsla.

Krydda också köttet ordentligt. Rökt salt är en investering väl värt pengarna, då det ger en kryddig smak utan peppar.

Burgaren äts gärna med palsternackspommes. Palsternacka blir lätt lite söt, men funkar utmärkt till burgaren. Pommes görs enklast genom att skära palsternackan på längden i ca 8 bitar, och sedan ringla över olivolja och salta. Därefter in i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter.

Mellanmål – tostones och avokado. Mellanmålen tycker jag kan bli enahanda. Mycket av det som tidigare stod till buds när det gäller småmål är uteslutna nu. Minst en gång i varje veckoplan för strikt AIP eliminering försöker jag lägga in ett annorlunda mellanmål, det för att att utöka möjligheterna och att vänja om smaklökarna för att hitta en trevlig ny vardag.

Tostones görs på matbanan som mosas och friteras. Matbanan har en väldigt neutral smak som kan ersätta potatis, och kan användas till mycket. Tostones ger krisp, och tillsammans med avokado ger det mättnaden som mellanmålet har som syfte.

Snacks – shredded chicken. Ät av den kyckling som förbereddes på måndagen.

Preppa – grönsaker. Förbered grönsaker för tisdagens frukost och ytterligare fyra måltider, två frukostar och två luncher. Gör gärna detta vid lunchen. Lägg grönsakerna i kylen för att snabba upp veckans kommande måltider.

Veckoplan 2 onsdag

Onsdag

Frukost – hash. Hash på shredded chicken står på menyn denna frukost. Använd med fördel grönsaker som förberetts på tisdagen. Hash med kyckling innebär att grönsakerna tillagas först och att kycklingen läggs i på slutet, mest för att värma upp den.

Lunch – rester burgare och grönsaker. Pommes blir inte bra dag två, därför fyller jag tallriken med färska grönsaker, och möjligen stekta champinjoner, gärna med en avokado. Och till det har jag två hamburgare. 

Middag –  saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa. Denna saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa var ett av de första recept vi modifierade för två år sidan, och det är fortfarande en storfavorit! Jag har länge varit skeptisk till soppa som mat, då jag tyckt att det inte mättar nog. Men med de soppor vi gör numera, matiga, fulla med olika grönsaker och smak så har jag kommit över mitt motstånd och planerar nu gärna in soppa på middagsmenyn. 

Det viktigaste i detta recept är buljongen. Den görs på räkskalen, och är samma som användes i fiskgratängen vecka 1. Buljongen ger soppan en djup smak, och tillsammans med saffranet är denna soppa så god att vi bjudit gäster på den flera gånger utan att någon reagerat på att den inte innehåller peppar eller andra potatisväxter. 

Jag äter inte soppan som lunch dagen efter då jag tycker att den är godast direkt och inte gör sig så bra dagen efter.

Mellanmål – kokosyoghurt med bär. Kokosyoghurt är något jag unnar mig. Gärna med bär som jag med fördel ställer in i kylen vid frukost. På så sätt blir de tinade till eftermiddagen, lägg därtill en skopa kollagen för att göra mättnaden mer långvarig. 

Snacks – rökt skinka.

Veckoplan 2 torsdag

Torsdag

Frukost – cassavamjölsgröt med hallon och kollagen. Gröt är en favorit för mig. Jag har alltid älskat gröt! Denna cassavamjölsgröt gör jag inte varje dag, men jag unnar mig gärna den någon gång i veckan. Och jag njuter varje gång.

Lunch – hash. Hash på shredded chicken. Eftersom jag inte är helt förtjust i att äta soppa som rester har jag lagt in en hash till lunch. 

Middag – bœuf bourguignon. Vi gör bœuf bourguignon i instant pot men det går såklart utmärkt att göra den i gryta. Bœuf bourguignon är en supertrevlig middagsrätt som är klassisk, och faller min man väl i smaken. Här är tanken att äta den med större bitar ugnsrostade rotselleri, ca 2 cm tjocka, 3 cm breda och 5 cm långa, tillagade i lite olja i ugn i 20-30 minuter.

Rotselleri är en av mina nya favoritgrönsaker. Den har en strävare smak än de flesta andra grönsaker som är tillgängliga i elimineringsfasen. Den har också en konsistens som jag gillar, mer lik potatis än många andra grönsaker. Rotsellerin har säsong på hösten med finns ofta tillgänglig året runt, om den förvaras svalt håller den upp till fyra månader, i rumstemperatur bara någon knapp vecka.

Mellanmål – avokado med tonfisk. Mellanmål är knepigt. Framförallt att hitta variation. Därför lägger jag in tonfisk och avokado en dag i veckan. Tonfisk på burk är ok tycker jag, men jag är noga med att den är etiskt fiskad, vilket bara Abba klarar av att leverera, och att den är i vatten och inte olja. Avokado är en riktigt bra källa till fett, och tillsammans med avokado, och kanske lite hackad rödlök, blir det ett finfint mellanmål.

Snacks – shredded chicken.

Veckoplan 2 eliminering  AIP fredag

Fredag

Frukost – hash med shredded chicken.

Lunch – rester bœuf bourguignon.

Middag – tacos med salsa, guacamole och cassavatortillas. Tacos är ett måste när jag äter AIP. Det är framförallt för att minska suget jag får efter konsistensen av bröd.

Tortillas. Jag tycker att någon form av bröd är avgörande för tacos. Jag vet många som äter tacos bara som grönsaker och kött av något slag, men jag vill verkligen ha bröd. Det bästa jag hittat är dessa på cassavamjöl, men det kräver lite övning att få till, och jag har verkligen byggt upp ett behov för en tortillapress! Ett tips för receptet på cassavatortillas är att jag gör det på deciliter istället för cups. För en person räcker det att använda 2 dl cassavamjöl, 1 dl kokosmjölk osv.

Mangosalsa. En bra taco behöver lite sött, vilket mangosalsa bidrar med. Denna mangosalsa från Sannas paleo är ett riktigt bra grundrecept. Men var gärna äventyrlig.

Guacamole. Guacamole kan vara vad som helst som har avokado som grund. Mosad avokado, salt och limejuice är en schysst guaca. Min favoritguacamole kommer från förra veckans taquitosrecept. Det är en koriandersmakande, len guacamole som jag tycker är en av de bästa såserna alla kategorier.

Kött. Om köttfärs är proteinet som jag ska ha i mina tacos så brukar jag experimentera med kryddorna som finns listade i det här receptet. Och det är viktigt att inte förvänta sig att det ska smaka som Santa marias tacokrydda, för det gör det inte utan spiskummin, och spiskummin är en introduktionskrydda som inte äts under elimineringsfasen. Men köttfärsen kan ändå bli riktigt, riktigt god. Det funkar självklart att göra tacos med kyckling eller skaldjur istället också, för tacos är precis vad man gör det till.

Mellanmål – smoothie. En smoothie med kokosmjölk, hallon, blåbär, några frysta bananbitar och kollagenpulver är en vardagslyx som är lika fantastiskt varje gång.

Snacks – lufttorkad skinka.

Prepp – ta fram bär till helgens frukostar.

Veckoplan 2 eliminering  AIP lördag

Lördag

Frukost – kokosyoghurt, te och avokado. Att sitta ner tillsammans och äta långfrukost är bland det bästa med helg. Att duka fram min yoghurt, bär, te och avokado, tillsammans med det min man äter till frukost, Att fylla bordet med godsaker som känns lyxiga, så att det nästan känns som att gå ut och äta brunch.

Vi helgprenumererar också på Dagens Nyheter, och en lyx under helgfrukosten är att ta tiden att läsa långa reportage, diskutera politik och nyheter, och att få tid att prata länge och vindlande om allt som händer i världen.

Lunch – rester av tacos.

Middag – biff stroganoff med konjaksnudlar. Jag är ett stort fan av grytor, och att ha en bredd av olika grytor tillgängliga är något jag har jobbat för. Biff stroganoff är en av dessa grytor, och detta recept från Healing autoimmune är ett topprecept. Jag byter dock ut shiritakinudlar mot konjaksnudlar för jag tycker om att de finns i olika varianter.

Jag använder nudlar från Root pasta som jag gillar för de finns i många varianter och lätt tillgängliga där jag bor. Konjakroten, som Root pasta, men också shiritakinudlar och Pure pasta, är gjort av är en intressant rot som har sagts ha alla möjliga goda hälsoeffekter. Det är en stärkelserik rot som är compliant inom AIP.

Mellanmål – smoothie.

Snacks – lufttorkad skinka.

Veckoplan 2 eliminering  AIP söndag

Söndag

Frukost – kokosyoghurt, te och avokado.

Lunch – rester biff stroganoff.

Middag – helstekt kött, tex rostbiff, med ugnsrostade grönsaker. Rostbiff är ett toppenkött att göra för att ha till flera måltider. Jag trodde länge att det var svårt att göra rostbiff, men med ett basrecept från Vår kokbok och en ugnstermometer är det rätt enkelt att göra rostbiff! Detta recept från ICA är ett basrecept man kan använda sig av, jag tycker att det blir godast om man gör rostbiffen med måltemperatur 55 grader.

Rostbiffen ska också bli rester till nästa veckas meny.

Efter att rostbiffen är klar är det dags att stoppa in grönsaker i ugnen. En regel är att alltid göra massor, drizzla dem med olivolja och ha på salt. En blandning av säsongens grönsaker är vad jag väljer att göra. Gärna med lite olika textur.

Mellanmål – smoothie.

Snacks – lufttorkad skinka.Lämna en kommentar