Veckomeny vecka 28

Veckomeny vecka 28

Sommaren har verkligen inte varit här veckan som gick. Istället har det blåst och regnat, med inslag av solstunder på balkongen. Och vädret påverkar verkligen vad vi äter! Veckomeny vecka 28 har nästan inslag av höst, med soppa och kött med grönsaker. Och det är vädret som gjort att jag längtat efter sådant att laga!

Tisdag – rester

Tisdagen var jag hemma själv då andra halvan av hushållet var på tjänsteresa. Att laga mat till en är inte något jag uppskattar, så vi planerade för rester när vi lagade middag på måndagen och jag åt en hash på blandande grönsaker med strimlad kalvfilé från förra veckans meny.

Grönsakerna blev en blandning av det jag hade i kylen, så palsternacka, zucchini, sparris och champinjoner. Plus en alldeles perfekt avokado!!

Att hitta en perfekt avokado är verkligen en lycka! Det är så ofta som avokados är för hårda, eller för mjuka. Och jag blir så glad när jag hittar en mjukt krämig avokado!

Onsdag – blåbärskyckling med sötpotatis, morot och palsternacka

Vi testar ofta nya recept och så också denna onsdag. Jag testade att marinera kycklingben med blåbär och balsamvinäger. Det blev helt ok, men inte något speciellt, så det kommer inte lagas igen.

Det är dock värdefullt att prova nya grejer och testa smaker. Det är så man breddar sin palett och hittar nya favoriter! I vardagen kan det vara svårt att orka leta nya recept, men jag försöker aktivt att söka nya smaker, för att vår mat inte ska bli allt för repetitiv.

Om mina strategier för att skapa en bra veckomeny har jag skrivit om tidigare. Jag bygger alltid mina menyer på samma sätt, med samma utgångspunkter!

Torsdagårsdag

Vi firar ofta vår förlovningsdag med tyskt tema. Vilket är supersvårt att göra i Skåne, och samtidigt hålla en bra kost. Det är mycket potatis, gluten och öl…

Men i vilket fall. Vi hade en trevlig kväll!

Fredag – fisksoppa

Fredagen blev veckans största matsuccé! Vi testade att göra en fisksoppa för sommardagar. En lätt soppa som står på menyn även kommande vecka!

Fisksoppan har en superfin ljusorange färg av morot och sötpotatis, och en mjuk smak som kommer av citrongräs och räkskalsbuljongen. Enkelt, fint och supergott!

Soppan går att göra väldigt enkel eller riktigt lyxig med små modifieringar! Det viktigaste är att göra räkskalsbuljong och ha i frysen. Då blir det väldigt mycket smak med lite insats!

Lördag – tacos

Tacos är ju alltid en bra idé! Denna gång körde jag utan bröd och gjorde en tacotallrik besående av köttfärs, sallad, salsa och guacamole!

I vanliga fall så är brödet en avgörande anledning till att jag älskar tacos. Jag får nämligen ett extremt brödsug. Och suget är egentligen inte efter bröd i sig, utan efter konsistensen av bröd. Men just denna gång så var det salsan jag var sugen på och kryddigheten i tacokryddan vi har till köttfärsen.

Tacos är ju helt ultimat när man äter olika saker hemma! Jag gjorde en tacotallrik men vi hade även tacotubs på bordet för den som ville ha det!

Söndag – fläskkotletter med sötpotatis och gulbetor

Vi har tyvärr inte tillgång till grill, annat än på gården och den kräver typ tre påsar grillbriketter. Och jag hade önskat att vi hade kunnat grilla denna fläskkotlett, men nu så fick den istället stekas.

Till fläskkotletten blev det sötpotatis och gulbetor, som vi gjorde i två separata formar i ugnen. Jag skar sötpotatisen i ganska små bitar med många kanter. Detta eftersom kanter och hörn får bra färg i ugnen. Gulbetorna skar jag i smala klyftor. Genom att tillaga dem i olika formar fanns det möjlighet att ge dem olika tid i ugnen, detta eftersom det ofta är svårt att bedöma hur länge betor behöver i ugnen.

Till detta hade vi såklart ketchup, vilket förhöjer alla måltider! Att ha en liten dipphög vid sidan är något jag aldrig kommer underskatta igen!!

Måndag – fläskytterfilé med palsternacka

Veckohandlingen denna vecka hamnade en dag tidigt, framför allt för att ja ginte var sugen på att göra kinamat, vilket var det vi hade planerat för denna måndag. Istället köpte vi en liten fläskytterfilé och till den gjorde vi små bitar av palsternacka. Principen för denna palsternacka är samma som för sötpotatisen vi åt på söndagen. Många hörn är lika med trevlig färg!

Och precis på samma sätt älskar jag också att ha ketchup till detta! Ha alltid ketchup i kylen helt enkelt!Lämna en kommentar