Veckomeny vecka 27

Veckomeny vecka 27

Vi har precis tagit oss igenom första veckan i juli, och här kommer veckomeny för vecka 27! Denna vecka var målet att tömma frysen, vilket gick ganska bra, även om vi underskattade mängden mat och var tvungna att kompletteringshandla lite på slutet.

Att göra middag utifrån vad som finns i kylen och frysen gjorde att veckans meny blev något annorlunda än hur jag brukar göra. Istället blir fokus att hitta kul recept utifrån det som finns, och att välja favoriter. Och att få en bra blandning även när ingredienserna är återkommande.

Tisdag – burgare med palsternackspommes och ketchup

Vi köpte två rullar med ekologisk blandfärs i början av veckan. Köttfärs är toppen då det är så fullt av möjligheter. Många tror att köttbullar och burgare kräver en massa tillsatser, som ströbröd och ägg. Men så är inte fallet. Det handlar istället om teknik!

Genom att använda elvispen som man skapar köttbiffar som håller ihop! Här finns ett grundrecept. Denna gång gjorde vi burgare med lite örtkryddor, salt och peppar, men det går att krydda hur mycket eller lite man känner för!

Till burgarna gjorde vi pommes av rotselleri. Jag skar rotsellerin i tunna pommes som jag blandade med olivolja, granulerad vitlök och flingsalt. Och därefter gräddade vi dem i 20-25 minuter.

Det bästa med att äta burgare numera är att vi har ketchup! Att kunna dippa pommesen och att få sås till burgaren!

På ett halvt kilo köttfärs blev det middag för två, och tre biffar över.

Onsdag – torsk med koriander, blomkålsris och sparris

I frysen så hade vi ett trepack med fina torskfiléer. För fina för att bli till soppa eller hamna under ett täcke. Så vi valde att tillaga dem i en form under aluminiumfolie. Jag hällde några droppar citron och en halvdeciliter vatten i botten på formen, en tesked kokosolja på varje filé och tillsist kryddade med fryst koriander, vitlök och salt. Vi tillagade fisken till en innertemperatur på 54 grader, vilket är nyckeln till perfekt tillagning!

Till fisken blev det sparris stekt i olja, med lite honung på. Och blomkålsris som vi tillagade i micron. Det som tur var blev det också en filé kvar till rester!

Rester

När jag åt en av filéerna till lunch dagen efter så fick jag till en ännu godare smakkombination! Ibland är det i och med rester som de fantastiska smakupplevelserna skapas!

Till fisken och blomkålsriset la jag till grönkålssalad, som vi hade lite av i kylen. Och när jag äter grönkålssalladen som rester så tinar jag frysta granatäppelkärnor efter hand. Och de blev helt perfekta till fisken! Så vem vet? Jag kanske kommer göra ett fiskrecept med granatäppelkärnor!!

Vi lagar ofta lite för mycket mat, med flit, för att kunna ha till matlådor. Det är när jag inte planerat de små måltiderna som jag oftast gör avsteg. Avsteg som verkligen inte är nödvändiga, och som just kommer sig av att jag inte planerat. Det här är min största svaghet, och det är också därför jag skrev ner veckomenyer för fyra veckor strikt AIP förra sommaren. Där går jag igenom precis varje del av det jag äter, frukost, lunch, middag, och olika snacks. För det är så jag måste tänka för att inte försätta mig i situationer där jag inte kan ta bra beslut.

Torsdag – kycklingben med grönsaker

Vi gjorde en plåt med kycklingben för lunch veckan ut, och eftersom ugnen därmed var upptagen testade vi för första gången vår micros förmåga att grilla. Det blev riktigt bra och kommer hända igen!

Kycklingbenen tillagade vi med bara olja, salt och vitlök på en braspanna. Som grönsaker blev det morot, palsternacka, rödlök och lite stjälkselleri.

Fredag – flap steak med vitlök och timjan, och palsternackspommes

Till fredagen lägger vi ofta lite extra tid på middagen. Denna fredag valde vi att göra flap steak med vitlök och timjan. Timjan och vitlök är en helt fantastisk kombination, och vi har använt samma kryddning till annat kött, bland annat kalvsteken som kommer på måndagen.

Som tillbehör gjorde vi palsternackspommes, som är en av mina bästa go tos på vardagar och till helgen! Palsternackor har vi alltid hemma och jag äter dem nästan dagligen, i någon form. De är verkligen det potatislösa hushållets bästa grönsak!

Lördag – hamburgertallrik

Det blev hamburgare två gånger denna vecka. Men tisdagens burgare var vardagsburgare, till lördagen blev det mer avancerade helghamburgare!

Det viktigaste med en hamburgertallrik för AIP är att ta bort brödet, och att inte ersätta det. Istället blir hamburgertallriken en bonanza i grönsaker och härlig färg.

Avokado

Om det finns tillgång till bra avokado så är det ett av de bästa tillbehören på min hamburgertallrik, och det fanns det denna gång! Just nu är det gott om riktigt fina avokados i butik. Avokadon är full av bra fetter, mättar länge, och ger också den krämighet som en tjock skiva ost kan erbjuda i vanliga fall.

Snabbpicklad rödlök

För att få fräschör så har jag gärna snabbpicklad rödlök till hamburgaren. Därför är det något vi gör rätt ofta! Det går supersnabbt att göra och håller sig flera dagar i en burk i kylen. Så en liten lök räcker en bra stund och kan förgylla många måltider.

Ketchup

Att jag fick till ketchup förra månaden har verkligen förändrat mina måltider. Och hamburgertallriken är inte ett undantag! Ketchupen har ett visst sting och ger möjlighet till både dipp, och kan också att användas istället för dressing/vanlig ketchup.

Sötpotatispommes

Sötpotatis är ofta väldigt dyrt, men åh så goda pommes det blir! Jag gör sötpotatispommes på hög nivå och kort tid. Sötpotatis är ju, precis som namnet säger, något söt. Och smaken tycker jag fungerar extra bra om den kompletteras med ketchupen och den snabbpicklade rödlöken. Vilket har gett pommes en ny plats i mitt hjärta, jag saknade verkligen dippandet!

Söndag – Honungsmarinerade kycklingben i en panna

Vi gör ofta mat i en panna. Det är helt fantastiskt när mat gör sig själv och blir färdig vid samma tidpunkt.

Att göra honungsmarinerad kyckling är ytterligare en del i att öka repertoaren för de snabba middagarna. Denna söndag var det dock det faktum att vi inte planerat så bra som gjorde att vi kompletteringsköpte lite kyckling för att kunna göra en snabb middag.

Som grönsaker använde vi morot och sötpotatis, och det blev en utmärkt kombination med honungsmarinaden och kommer därför komma många gånger framöver. Gärna när tiden är knapp.

Måndag – kalvstek med ugnsrostade grönsaker

Vi veckohandlar oftast på tisdagar, men denna måndag blev det en tur till matbutiken eftersom halva familjen är på tjänsteresa. Därför så valde vi att göra en av de färska saker vi handlade till middag. Kalvstek!

Vi använde samma recept som för flap steaken tidigare i veckan, med vitlök och timjan. Och eftersom detta kött är tjockare så tog det såklart längre tid.

Som tillbehör blev det ugnsrostade grönsaker, som vi gjorde i en egen form bredvid köttet i ugnen. Grönsakerna blev en blandning av färsk gullök, polkabeta, morot och palsternacka.Lämna en kommentar