Använd en stor kastrull eller djup panna med lock. Jag använder en traktörpanna som har diametern 28 cm, och den räcker precis.
Hacka grönsakerna eller riv grönsakerna grovt i en matberedare. Sära på morötter/rödbetor och resten av grönsakerna. Använd gärna plasthandskar när morötter och rödbetor hanteras.
Värm fett på låg värme i flera minuter.
Lägg selleri, lök och vitlök i pannan och tillaga tilla löken är genomskinlig. Rör ibland.
Lägg i rödbetor och morötter, tillaga i ca 10 minuter. Gärna under lock. Rör ibland.
Ha i buljong och/eller vatten. Vätskan ska täcka grönsakerna. Om du vill ha en tjockare sås, ha i mindre vätska.
Ha i de torkade örterna. Salta. För att få perfekt smak, testa dig fram!
Pressa i citronjuice och lägg i lagerbladen.
Koka upp, sänk sedan temperaturen och låt såsen sjuda under lock i ca 30 minuter tills grönsakerna är mjuka. Rör några gånger.
Valbart: kyl såsen i ett isbad innan den mixas. Det kan vara bra om blendern/mixerstaven är av plast. Om du inte kyler, var försiktig med skvätt och följ blenderns instruktioner för varma rätter.
Mixa såsen, med blender eller mixerstav. Dela gärna upp såsen i mindre mängder och mixa i omgångar.