Nomatosås, ja jag säger sås!

Nomatosås, ja jag säger sås!

Sås är en komplicerad del av AIP och därför återkommer jag hela tiden till sås. Och därför blev jag så glad när jag ramlade jag över det som på engelska heter Nomato sauce, en sås baserad på rödbetor och morötter som kan användas istället för tomatsås. Så här kommer mitt recept på nomatosås, ja jag säger sås!

Varför är sås så extremt knepigt?

På AIP så utesluter man alla spannmål, mjölkprodukter och potatisväxter (och därmed potatis), men också nötter och frön. Det gör att vanlig bechamelsås blir svårt, då bechamelsås i orginal innehåller både vetemjöl, smör och mjölk. Men som tur är har jag lyckats ta fram ett recept på blomkålsbechamel som jag faktiskt tycker är godare än orginalet, och som gör att vi numera kan göra jättegoda lasagner!

Att utesluta potatisväxter är också en utmaning. Det gör att tomatsåsen försvinner från menyn, men också ketchupen. Därför är det viktigt för mig att ha en nomatosås att ta till. Inte för att jag äter pasta med tomatsås, någonsin, längre. Utan för att kunna ha en klick i en fisksås eller för att använda som salsa när vi äter tacos. Och genom att ha en ketchup i kylen så blir AIP-hamburgarna så mycket godare!

Sås är en investering i vardagen!

Ofta känner jag att det är övermäktigt att göra många av såserna som är AIP. Men när jag väl har nomatosås eller ketchup kylen så blir livet så mycket enklare när det är brotom på riktigt. För genom att kunna lägga en klick sås på tallriken så blir typ alla måltider bättre!

Att laga sås är i min värld helt enkelt en investering i bättre snabbmiddagar och lunchlådor. Tiden som jag lägger under helgen lönar sig tusenfalt torsdag kväll när energin är låg. Och för att jag ska orka med vardagen behövs förberedelser och planering. Där är sås en viktig parameter för att lyckas hålla i! Så det är verkligen så att nomatosås är så viktigt att ja, jag säger sås!

Nomatosås

Sås är en komplicerad del av AIP och därför återkommer jag hela tiden till sås. Och därför blev jag så glad när jag ramlade jag över det som på engelska heter Nomato sauce, en sås baserad på rödbetor och morötter som kan användas istället för tomatsås. Så här kommer mitt recept på nomatosås, ja jag säger sås!
Förberedelser 40 minuter
Tillagningstid 50 minuter
Total tid 1 timme 30 minuter
Måltid Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 20 dl
Kalorier 49 kcal

Ingredienser
  

 • 2-4 msk kokosolja går bra att byta till annat fett
 • 1 st gul lök stor
 • 4 stjälkar selleri
 • 500 g morötter
 • 3 st rödbetor
 • 8 klyftor vitlök
 • 2 st citron juicen från 2 citroner
 • 1 tsk torkad basilika
 • 1 tsk torkad timjan
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1/2 tsk torkad mejram
 • 2 st lagerblad
 • 1 liter benbuljong eller benbuljong och vatten

Instruktioner
 

 • Använd en stor kastrull eller djup panna med lock. Jag använder en traktörpanna som har diametern 28 cm, och den räcker precis.
 • Hacka grönsakerna eller riv grönsakerna grovt i en matberedare. Sära på morötter/rödbetor och resten av grönsakerna. Använd gärna plasthandskar när morötter och rödbetor hanteras.
 • Värm fett på låg värme i flera minuter.
 • Lägg selleri, lök och vitlök i pannan och tillaga tilla löken är genomskinlig. Rör ibland.
 • Lägg i rödbetor och morötter, tillaga i ca 10 minuter. Gärna under lock. Rör ibland.
 • Ha i buljong och/eller vatten. Vätskan ska täcka grönsakerna. Om du vill ha en tjockare sås, ha i mindre vätska.
 • Ha i de torkade örterna. Salta. För att få perfekt smak, testa dig fram!
 • Pressa i citronjuice och lägg i lagerbladen.
 • Koka upp, sänk sedan temperaturen och låt såsen sjuda under lock i ca 30 minuter tills grönsakerna är mjuka. Rör några gånger.
 • Valbart: kyl såsen i ett isbad innan den mixas. Det kan vara bra om blendern/mixerstaven är av plast. Om du inte kyler, var försiktig med skvätt och följ blenderns instruktioner för varma rätter.
 • Mixa såsen, med blender eller mixerstav. Dela gärna upp såsen i mindre mängder och mixa i omgångar.
Keyword nomato, sås


3 thoughts on “Nomatosås, ja jag säger sås!”

Lämna en kommentar