Hamburgare grundrecept

Hamburgare grundrecept

Ibland vill man bara att det ska vara enkelt, både när det kommer till ingredienser, smakbild och hur mycket man måste tänka. Då är detta grundrecept på hamburgare bra att ta till!

Detta recept har bara tre ingredienser, plus olja att steka i, men innehåller också knep för hur man får burgaren tillräckligt jämn för att den ska bli snygg.

Hur vi gör hamburgare

köttfärs

Jag brukar använda ca 500 g köttfärs för två portioner. Just när jag vi lagar hamburgare så brukar vi ha mer kött på tallriken än i vanliga fall. Det gör också att hamburgare inte är något vi äter jätteofta. Jag tror det sitter i från barndomen, att hamburgare är något man äter på helgen, eller när det är kalas!

Ett mål i AIP är att äta 9 cups (mätt på okokta grönsaker) grönsaker varje dag. Och när det målet är i fokus så får det sällan plats så mycket som 250 g kött på tallriken. Oftast landar jag på någonstans runt 100 g protein från animalier och resten olika grönsaker.

Ofta så köper vi storpack med köttfärs och fryser in i ungefär 500 g stora bitar. På så sätt minskar vi svinnet och kan plocka fram vad vi behöver efter hand. För att få ned matkostnaderna köper vi oftast storpack. När jag fryser in köttfärs så plattar jag alltid till köttfärsen i påsen för att den ska gå fortare att tina, då vi ofta glömmer att plocka fram ur frysen i god tid. Men som synes på bilderna, just denna gång var köttfärsen färsk.

Elvispen

köttfärs med elvisp

För att få köttfärsen att hålla ihop, även om det bara är köttfärs, så använder jag elvispen. Köttfärsen håller ihop genom att det bildas fibrer när den bearbetas. Det går att göra för hand, men det går ännu enklare med elvisp. Genom att arbeta ihop köttfärsen med elvisp i några minuter så håller hamburgarna ihop när de steks och blir riktigt saftiga.

Formen

Jag formar sedan färsen i fyra delar om ca 125 g styck och gör dem till bollar. Om man har tillgång till en hamburgerpress kan man använda den, men det har inte vi. Så istället så använder jag en mindre stekpanna. Undersidan av stekpannan är inplastad med plastfolie, framför allt för att stekpannan inte ska bli kladdig. Genom att använda en större yta än handen att trycka med så blir hamburgarna jämna. Jag tycker att burgarna blir mycket bättre om man får dem jämna, för då blir stekytan bättre och de blir snyggare.

Det är bara ett grundrecept på hamburgare

Detta är ett grundrecept på hamburgare och det går självklart att experimentera med örtkryddor för att få burgarna att passa till olika tillfällen och humör! Det är alltid kul att anpassa, leka och skapa nya rätter genom att använda kryddor!

Servera med

Servera gärna burgaren med massor av grönsaker, tillagade och råa. Till exempel avokado, palsternackspommes, sötpotatisklyftor med grönkål eller grönkålssallad. Det är bara fantasin och de matnormer man har med sig som sätter stopp!

burgare med palsternackspommes

Hamburgare grundrecept

Grundrecept på hamburgare. Självklart går det att krydda upp dem hur man vill!
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 20 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Paleo
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

  • 500 g köttfärs helst blandfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 msk granulerad vitlök grövre än vitlökspulver, men går att ersätta med vitlökspulver
  • kokosolja till stekning

Instruktioner
 

  • Lägg köttfärsen i en stor skål. Sätt ballongvisparna på elvispen. Krydda köttfärsen.
  • Kör med elvispen i 2-3 minuter till fibrer bildas och köttfärsen börjar bli kladdig.
  • Forma fyra bollar av färsen med händerna och tryck ut för hand, med en hamburgerpress eller stekpanna.
  • Stek i en het panna till burgarna fått god färg och om det är griskött i når 72 grader, och om det är nötkött 65 grader.


Lämna en kommentar