Fisk med sås på dill- och citron – AIP, paleo, mjölkfritt, glutenfritt

Fisk med sås på dill- och citron – AIP, paleo, mjölkfritt, glutenfritt
fisk med krämig sås och mos

En viktig del av min barndom och min matkultur är fisk med krämig sås i ugn. Fiskgratäng med mos är också det en standarrätt på menyn hemma hos oss. Jag älskar fisk! Fisk under krämig sås är så gott!

Vi lärt oss massor om hur vi ska anpassa recept för att funka med AIP de senaste två åren. Vi har även lärt oss vad vi behöver göra för att en måltid ska bli god utan alla de livsmedel som jag behöver undvika.

En av sakerna som har underlättat är att vi har lärt oss att tapiokamjöl går att använda för att göra såser tjockare (på samma sätt som vi tidigare har använt potatismjöl eller majsstärkelse/maizena i toppredning). Denna insikt har gjort underverk!

The wonderland of krämig sås!

För mig har sås har hela tiden varit en utmaning med att äta enligt AIP. Eller snarare är det bristen på rimliga såser är utmaningen. Men nu har vi en större arsenal av såser, och tekniker att ta till för att göra maten godare. Det började med att vi hittade ett recept på bechamelsås, där krämigheten kommer både genom redning och blomkål. Att ha en bechamelsås full av blomkål verkar vid första anblicken väldigt märkligt. Den borde ju smaka så mycket blomkål? Och det är ju inte vad bechamelsås är… Jag vet inte om det är för att jag har vant mig vid andra smaker, eller om det är något med kombinationerna i bechamelsåsen som gör att jag tycker att den är väldigt neutral, men det är i alla fall toppen att kunna göra olika former av lasagneliknande rätter!

Vi började med att experimentera med redning och varm kokosmjölk. Metoden för redning hittade vi i receptet för bechamelsås på blomkål. I de lasagner, på rotselleri och spagettipumpa, som det finns recept till här på sidan, är bechamelen helt avgörande. Genom att värma upp kokosmjölken, och sedan reda den med tapiokamjöl, får såsen en viss krämighet. Att gratinera såsen gör den ännu bättre, eftersom den tjänar på att få yta. Utan redning så blir kokossås mest blaskig, och det tilltalar inte mig över huvud taget.

Tomatintroduktionen

Jag har lyckats introducera tomater i vissa former! Detta recept gör jag därför med tomatpuré. Men det går alldeles utmärkt att använda nomatosås istället. Tomaten ger fisksåsen färg, men också en viss syrlighet (inte surhet). Att utesluta nomatosås/tomatpuré påverkar inte rätten allt för mycket. Den blir lite färglös, och smaken blir något mindre syrlig, men den är fortfarande jättegod.

Skaldjursbuljongen

Den skaldjursbuljong vi använder kommer från ett recept på fisksoppa som vi gör väldigt ofta! Vi gör buljongen i större mängd och fryser in i silikonmuffinformar!

fisk med krämig sås och mos

Fisk med dill- och citrontäcke (AIP, paleo, mjölkfritt, glutenfritt)

En perfekt vardagsrätt som görs direkt från fryst fisk. Blir färdig på 45 minuter från det att fisken tas ur frysen!
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 45 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 3 portioner

Ingredienser
  

 • 3 st torskryggfiléer
 • 2,5 dl kokosmjölk jag använder Garant
 • 2 msk nomatosås eller tomatpuré
 • 3 tsk tapiokamjöl eller majsstärkelse
 • 1,5 dl skaldjursbuljong
 • 0,5 msk äppelcidervinäger
 • 20 g hackad dill
 • 0,5-1 tsk citronjuice

Instruktioner
 

 • Sätt ugnen på 175 grader, vi använder varmluftsugn. Om du använder vanlig ugn sätt temperaturen på 200 grader.
 • Rör ihop kokosmjölk, tomatpuré och tapiokamjöl i en kastrull. Värm kokosmjölken på medelvärme under omrörning.
 • När kokosmjölken tjocknar ha i vinäger och buljong. Värm såsen igen.
 • Smaka av såsen med dill och citron, samt eventuellt salt.
 • Lägg fisken i en ugnssäker form som rätt precist rymmer fisken. Häll såsen över fisken (det går även utmärkt att ha i skaldjur eller använda en annan typ av fisk). Använd en slickpott så att såsen ligger över hela fiskfiléerna. Såsen blir lite klibbig.
 • Tillaga fisken i ca 35 minuter, den ska upp i 56 grader i innertemperatur.
 • Servera gärna med mos!


1 thought on “Fisk med sås på dill- och citron – AIP, paleo, mjölkfritt, glutenfritt”

 • Du, det här var fantastiskt gott! Första gången jag lyckas göra en god och krämig sås på kokosmjölk. Tyckte inte ens att det smakade kokos. Underbart att få äta sån här god ”comfort food” och ändå må bra efteråt, utan ont i magen och andra besvär som man kan få av mejerier.

Lämna en kommentar