Ketchup på morot och rödbeta

Ketchup på morot och rödbeta
ketchup på morot och rödbeta

Jag visste inte hur mycket jag kunde sakna ketchup. Samtidigt är jag just en ketchupperson, som länge beställde Big mac med bara ketchup. Och jag har aldrig varit ett fan av att ha något annat än ketchup till pommes. Därför är glädjen i att få ihop en ketchup på morot och rödbeta väldigt stor. Ketchup som därmed helt compliant för eliminering eller för oss som inte kan äta tomater eller peppar och chili.

Ketchup utan tomater

Det är svårt att föreställa sig att det är möjligt att göra ketchup utan tomater. Och det gjorde också att det tog lång tid för mig att försöka. Men genom att läsa ett recept hos Undbound wellness på bourbon chicken, så fick jag motivation att testa. För utan ketchup går inte det receptet att göra.

Vi har arbetat med ketchupen hemma under senvåren. Det svåraste har varit att hitta en bra kryddning för svenska smaklökar, men också fördelning mellan morot och rödbeta, så att färgen blir tillräckligt röd.

I många av de amerikanska recepten så är det mycket kryddnejlika i ketchupen, och vi har lite kryddnejlika i våran, men inte alls så mycket som många i USA verkar vilja ha. Jag tänker att det kan vara en smakgrej kopplat till kultur. Svensk ketchup är något annat än ketchup i andra länder, även om man tänker att det är samma sak.

Kryddorna

I vår ketchup har vi arbetat mycket med kryddningen för att få till en vuxen ketchup för svenska smaklökar, men utan peppar och chili. Det gör att kryddningen är väldigt personlig, men också hänger mycket på detaljer.

Ceylonkanel

Vi använder numera bara ceylonkanel hemma hos oss. Detta eftersom den vanliga kanelen blir giftig i för stora mängder (rekommendationen på kassiakanel är högst 1 tsk om dagen, läs mer om kanel här). Ceylonkanelen har en mildare smak, och påminner inte alls speciellt mycket om kassiakanel. Därför rekommenderar jag starkt att byta ut kanelen hemma! Ceylonkanelen gör sig också superbra i indiska rätter.

Vitvinsvinäger

Vi har efter flera test med framför allt äppelcidervinäger landat i att använda vitvinsvinäger i vår ketchup. Eftersom ketchupen inte innehåller peppar behöver det komma en ”kick” från något annat, och där kommer vinägern in!

Kryddnejlika

I alla recept på AIP-ketchup som jag läst och testat innan vi började arbeta med ett eget recept var det rätt mycket kryddnejlika. Men det behövs ytterst lite kryddnejlika för att få till rätt smak, och varje gång vi har testlagat har vi minskat mängden kryddnejlika. Så var försiktig och ha hellre i för lite än för mycket!

Morot och rödbeta i ketchup?

Det kan verka konstigt att göra ketchup på morot och rödbeta. Men när man väl kommit över den första skepticismen mot idén så är det ett väldigt trevligt substitut som jag hävdar till och med kan stå på egna ben!

Ketchup på morot och rödbeta är en släkting till nomatosås som jag gör alldeles för sällan. Att ha ”tomatiga” såser hemma underlättar livet. Men jag väljer hellre ketchupen än nomatosås!

ketchup på morot och rödbeta

Ketchup på morot och rödbeta

Måltid Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Husman, Paleo, sockerfritt
Portioner 5 dl

Ingredienser
  

Grönsaker

  • 330 g rödbeta
  • 250 g morot
  • 130 g gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja

Kryddor och smaksättare

  • 1 tsk torkad ingefära
  • 2 krm ceylonkanel
  • 1 tsk sellerisalt
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 knivsudd kryddnejlika börja med ca 1/3 kryddmått
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk citronjuce

Instruktioner
 

  • Skala och skär morötter och rödbetor i små bitar. Vi använder vår matberedare som hackar grönsaker i bitar om 0,5 x 0,5 centimeter. Ju mindre bitar desto snabbare går det att ånga, och rödbeta tar lång tid att ånga.
  • Ånga morötter och rödbetor i minst en timme, rödbetorna ska vara al dente och ha lite motstånd. Det är bättre att ånga än att koka, eftersom rödbetorna förlorar sin färg när de kokas och ketchupen blir därmed mer orange.
  • När morötter och rödbetor nästan ångat klart. Hacka lök smått och skala vitlök. Värm olivolja i en stekpanna och fräs löken, efter ett par minuter pressa i vitlöken och stek den också i ca 3 minuter.
  • Mätt upp alla kryddor i en skål, och vitvinsvinäger och citron i en annan skål.
  • För över morötter, rödbetor i en blender, och mixa. Om du har en jättebra blender är det bara att köra, men om man som jag har en ganska bra blender får man stanna då och då och röra om. När rödbetor och morötter blivit mer till en smet ha i lök, kryddor och smaksättare.
  • Kör ketchupen en bra stund, 5-10 minuter, efter att den börjat verka slät så att den blir ordentligt mixad.
  • Häll över ketchupen i en skål eller flaska. Ät till typ allt!


Lämna en kommentar