Veckomeny vecka 24

Veckomeny vecka 24

Veckomeny för vecka 24 är planerad för mitten av juni, coronasommaren 2020. Det har varit varmt ute så fokus har legat på halvvarma sallader och snabba, smakrika middagar som ger utrymme för sommarlivet.

Planeringen denna vecka utgick från hur vi alltid gör. Men vi satte inte fullt ut vilka dagar varje måltid skulle ätas. Istället så numrerade jag middagarna och vi valde efterhand ut vad vi skulle äta varje dag. På söndagen blev det ingen middag alls, men så blir det ibland.

Alla middagar gick väldigt snabbt att göra!

Tisdag – fläskfilé med grönkålssallad

Denna vecka var det erbjudande på fläskfilé i vår matbutik. Därför köpte vi två stycken, en hamnade i kylen och den andra blev middag kvällen efter vi veckohandlat.

Vi gillar helstekt fläskfilé, som först bryns i panna och sedan görs färdig i ugnen med termometer. Det ger en saftig filé och den blir väldigt god som rester.

Det bästa med fläskfilé och fläskytterfilé är nästan resterna, som jag älskar att äta kallt direkt ur kylskåpet!

Till fläskfilén gjorde jag en massa grönkålssallad! Grönkålssalladen är helt fantastisk att ha i kylen och plocka av efter hand under veckan. Och det finns grönkål på många av middagstallrikarna denna vecka!

Onsdag – citronkyckling i en panna

På onsdagskvällen ville vi komma ut i skogen för att fylla på batterierna. Därför valde vi att göra citronkyckling i en panna. Vi marinerade kycklingen när Joakim kom hem från jobbet och åkte sedan ut till Skrylle där vi gick 5 kilometer. När vi kom hem så var det bara att fixa grönsakerna och köra in det hela i ugnen!

Kyckling i en panna är ultimat när man vill ägna sin tid till annat än att laga mat! Vilket jag uppskattar när det är sommar och vi vill ha så mycket ut som möjligt av solskenet och värmen!

Torsdag – rökt makrill och varm sötpotatissallad

Jag vill alltid ha minst en middag med fisk i veckan. Och denna vecka hittade vi vitlökskryddad rökt makrill på ICA upp i stan! Färdiglagat är annars svårt på grund av kryddningen, men varmrökt brukar funka. I vanliga fall köper vi hela fiskar och rensar själva, men att kunna köpa filéer är så mycket enklare eftersom just makrill innehåller så mycket ben!

Jag älskar rökt makrill, det kan vara min favoritfisk! Makrill är en fet fisk, fylld med omega-3, som mättar och när den röks så blir den så smakrik!

Till makrillen älskar jag att äta varm sötpotatissallad, som är en sallad med sötpotatis, rödkål och (i detta fall) sparris. Sötman i sötpotatisen, och genom att ha lite honung på sparrisen, möter rökigheten i fisken på ett utmärkt sätt!

Fredag – Tacos

Tacos är, som säkert alla vet vid detta laget, min absolut viktigaste del i AIP. Det är i och med tacos som jag får tillgång till konsistensen av bröd!

Denna vecka gjorde vi pulled chicken i vår instantpot, där vi kryddade kycklingen med vår egen tacokrydda. I tacosen hade vi guacamole, mangosalsa och snabbpicklad rödlök.

Jag gör egna tortillas till mig, och använder det här receptet från Kattis healthy lifestyle. Jag gör det på halva mängden, utan rödbetspulver, och får ut 3 tortillas. Joakim äter köpetortillas eller tacoskal.

Tacos är perfekt att göra om man har flera kostpreferenser och är verkligen en standardrätt hemma hos oss.

Lördag – luffarbiff med sötpotatispommes

För några veckor sedan hittade vi ett recept med timjan och vitlök som vi har jobbat lite på och som snart kommer upp här! Timjan och vitlök är verkligen en fantastisk kombination, och genom att steka och ösa köttet med en kryddblandning så får man ett väldigt smakrikt kött!

Luffarbiffen, flat iron steak, var på erbjudande i vår matbutik och var en ny bekantskap i köket!

Till luffarbiffen blev det sötpotatispommes samt rester av grönkålssallad och picklad rödlök från tidigare middagar.

Måndag – bourbon chicken med blomkålsris

På måndagen blev det vår återkommande favorit, bourbon chicken!

Denna gång gjorde vi kycklingen med urbenade lårfiléer och till kycklingen serverades helt simpelt blomkålsris som vi micrat och kryddat med lite örtsalt. Till det blev det lite blandsallad.

Min måndag var verkligen superkass, så jag hade noll energi. Men även sådana dagar måste man äta, och när det blir något så gott och enkelt som bourbon chicken så är det ett lyckokast!

Tidigare veckomenyer

Vill du ha mer inspiration finns fler veckomenyer här!Lämna en kommentar