Naturupplevelser och välmående

Naturupplevelser och välmående

Sedan coronapandemin lamslog mitt liv har hela min livsstil förändrats. När vi båda arbetade hemifrån så började vi gå dagliga lunchpromenader. Som sedan kompletterades med kvällspromenader, utflykter i naturen och snabbpass i Skrylle. Efter hand har vi arbetat upp stegmängden och i april blev det ett snitt på över 11000 steg, och nu i maj hittills 13000. Skogen är så mycket mer än bara naturupplevelser för mig. Det gör välmående!

Jag upplever att genom att utforska min hälsa och bli boss över det jag kan påverka så har mitt intresse för det som gör att jag mår bra ökat. Jag började i maten med AIP, och har sedan fokuserat på sömn, energi och nu också rörelse och ro. Därför har de nya vanor som vi byggt upp sedan mars 2020 blivit ytterligare en pusselbit i jakten på att må bra på lång sikt.

Naturen och själen

Att vara i naturen gör något med mig. Jag är uppväxt med att segla och vara i skärgården både i Stockholm och Bohuslän. Och vi har varit ute massor. Vilket är något jag alltid har tyckt om, men som vuxen inte riktigt fortsatt med.

För första gången i mig liv har jag upplevt våren i bokskog. Såhär 8 år efter att jag flyttade till Skåne. Bokskog är verkligen något helt exceptionellt! Grönskan är onaturlig och helt obeskrivlig. Och att gå i skogen tillsammans, höra träden och djuren, omfamnas av grönskan och inte ha bråttom gör att hela mitt inre lugnar ned sig. Jag kommer i själslig ro. Hjärnan saktar ned. Jag kommer närmare mig själv.

Så fort jag inte kommer ut så saknar jag verkligen naturupplevelser. Jag längtar ut för att boosta mitt välmående och naturen förändras med årstiderna.

Snötäckt träspång på Frostavallen

Välmåendet

Min hjärna går för det mesta på högvarv och jag har svårt att få ner det tempot. Jag har fått till mig att meditera och att ägna mig åt mindfullness. Något jag gör då och då men har svårt att njuta av och därför hitta rutin i. Men jag upplever att naturen sänker mitt inre tempo! Och jag behöver inte påminna mig själv att göra det, för det är njutbart!

Fåglar som kvittrar, dofter, ljud och långa samtal är balsam för själen och kroppen. Naturupplevelser som jag aldrig tänkt på eller reflekterat över gör verkligen att mitt välmående ökar. Jag samlar kraft i naturen så att jag ska få mer ork i vardagen.

Även om det ibland känns som att jag hellre vill stanna i soffan i mjukisar så behöver jag prioritera att komma ut. Ibland blir det bara nära hemma, i staden, och det ger inte samma känsla av välmående. Och i Skåne så är det mycket tätort och brukad mark, så det är inte alltid som naturen är ett alternativ. Men att komma ut är bättre än att stanna inne. Och hellre några träd än inga träd! Därför blir det en stund varje dag!

10000 steg eller 7,5 kilometer

Just nu är mitt mål att snitta 10000 steg per dag varje vecka. Det blir ungefär 7,5 kilometer, lite beroende på tempo. Ofta går vi mycket mer på helgen, i skogen, och det ger utrymme till en eller två dagar i veckan där jag kan gå mycket mindre. Målet med mina steg är egentligen att få mer naturupplevelser och att hitta flera motiverande parametrar som gör att jag faktiskt kommer ut, eftersom det gör så gott för mitt välmående.

Att ha ett stegmål är ett sätt för mig att motivera mig till att komma ut. Framför allt nu när jag tillbringar så mycket tid hemma pga corona. Även dagar då vädret inte är på topp, då kroppen känns sliten, så gör stegmålet att jag får lite mer kraft. Min dagsform är väldigt skiftande. Men nu när jag är van vid att röra på mig mer så blir det också lättare de tunga dagarna.

Vandring över fält där snön töar bort

Skogsbad

Det finns ett koncept som heter skogsbada. Det kommer från det japanska uttrycket Shinrin-Yoku och har visat sig ge god effekt på hälsan. Skogen lockar fram något i oss människor som skapar välbefinnande och ro. Det viktigaste i skogbad är att det ska vara kravlöst. Och det är också på det sättet jag älskar att gå i skogen. Vi går gärna en runda som är förutbestämd, men också gärna okänd! En annan del i kravlösheten är att skogsutflykterna måste få ta den tid de tar, och att ingenting väntar hemma.

Hur vi hittar ut?

Vi använder oss ofta av Skånska landskaps hemsidan när vi ska ut. Men jag följer också Skåneleden på instagram, och där kommenterar och tipsar olika personer om vackra platser som är värda att besöka!

Ett annat tips är att söka på kommun/region plus vandring och se vad internet levererar! För jag tycker att det är roligast att gå på nya platser! Eller möjligtvis att gå samma runda vid olika årstider. Naturupplevelser och välmående

Jag upplever att naturupplevelser blir störst om jag inte vet vad som väntar runt kröken eller vad som kommer visa sig efter kullen, och den uppmärksamheten som behövs när vi vandrar på det sättet, gör också att jag tycker att mitt välmående blir större!Lämna en kommentar