Veckomeny v. 22

Veckomeny v. 22

Veckomeny vecka 22 är helt AIP och präglad av vårterminens avslut och att vi har haft en del att göra! Det är sex dagars middagar, eftersom det varit mors dag.

Sista veckan i maj har varit intensiv. Måndag till onsdag hade jag ”närträff” i min lärarutbildning, men pga rådande läge så skedde den från arbetsrummet hemma i lägenheten och inte i Karlstad som egentligen var planerat. Efter de tre dagarna var terminen mer eller mindre slut, med bara någon enstaka uppgift kvar.

Veckomenyn för vecka 22 följdes ganska väl, även om vi var tvungna att kompletteringshandla lite, framför allt för att jag inte riktigt tänkt på min egen frukost. Men så blir det ibland. När jag blir stressad eller har lite mycket att göra har jag svårt att komma ihåg allt, och det är inte något jag ser om konstigt utan helt normalt!

veckomeny v 22

Tisdag- grekiskt marinerad kyckling i en panna

Tisdagen gick vi fullkomligt om varandra, då våra scheman var i totalt osynk. Jag hade digitala seminarier 08.30-18.45 och när Joakim kom hem vid halv fem var jag mitt inne i det sista seminariet. 17.30 började han digital nämnd och höll på med det till 21.40. Så maten var tvungen till att bli underordnad.

Eftersom detta var något vi visste om i förväg hade vi lagt kyckling på marinad i kylen kvällen innan. Och det enda jag gjorde var att hacka grönsaker och köra in i ugnen. Sedan åt jag middag ensam, och Joakim nöjde sig med ett par mackor. Istället blev det två matlådor till nästa dag! Kyckling i en panna gör sig minst lika väl i matlåda!

Jag utgick från vårt recept på citronmarinerad kyckling i en panna, men marinerade istället med Thriving on paleos grekiska kycklingmarinad. Vi lät kycklingen ligga i marinad i nästan ett dygn och den blev jättemör!

Onsdag – Kinamat med blomkålsris

En favorit i mitt receptarkiv är denna kinamat! Jag planerade in denna rätt på onsdagen för att jag tycker att den är jättegod, och vi firade att jag klarat av mängder av examinerande moment under ”närträffen”! Jag har tillverkat receptet med utgångspunkt i min pappas kinamat som han gjorde ofta när jag var liten, men receptet har anpassats för att funka både i eliminieringsfasen av AIP, och om man äter glutenfri soja och sesamolja.

Kinamaten är toppen om man har kött som är av lite sämre kvalitet då köttet är strimlat. Det är en rätt som innehåller ca 85% grönsaker, och när vi tillagar den tänker jag alltid att jag måste ha mätt fel på grönsakerna. För det är så mycket grönsaker i den! Men det blir helt perfekt när det kokar ihop!

Jag älskar att lägga in kinamaten ibland, för smakerna i denna rätt är lite annorlunda mot det vi brukar äta, så det ger en trevlig omväxling. Ibland kan en AIP-veckomeny bli smakmässigt enahanda, men vecka 22 blev det en bra balans. Kinamaten bidrar mycket till det!

Till kinamaten äter vi ofta blomkålsris, neutralt, utan kryddor. Ofta köper vi färdigt, fryst, blomkåls– och broccoliris. Det kostar lite mer, men det går så mycket fortare! Och just detta från Coop tillagas enkelt i micron!

Torsdag – Lax i en panna

Jag älskar fisk! Och försöker få in fisk i veckomenyn minst en gång i veckan. Denna vecka blev det en bit av en laxsida med rotsaker. Jag har egentligen inget recept utan utgår från att laxen ska bli 54 grader. Men min utgångspunkt är detta grundrecept på lax i ugn.

Att tillaga mat i en panna är ett fantastiskt knep för att skapa tid! Maten gör sig själv i ugnen och under tiden kan man göra något annat som man inte hunnit med för att tiden är knapp. Som att städa, plugga eller se på Netflix!

Till denna rätt blandade vi morötter, palsternacka, sötpotatis, lite fänkål och purjo. Samt hade i några champinjoner, på det sätt som vi gör i den citronmarinerade kycklingen.

Vi tillagade laxen från fryst, vilket är perfekt när man vill tillaga grönsaker samtidigt. Då hinner nämligen grönsakerna få bra med färg och krisp även om temperaturen i ugnen är något lägre. Jag tillagar nästa alltid lax på 160 grader varmluft.

Fredag – Bourbon chicken med broccoliris

Återkommande just nu är Unbound Wellness bourbon chicken. Det är en rätt som har fantastisk mycket smak, och då vi har ketchup i kylen går det också riktigt fort att tillaga! I veckan som kommer ska vi arbeta med ketchupen och förhoppningsvis kommer ett recept!

En sak som jag uppskattar extra när jag äter AIP är en riktigt god sås, och att i min veckomeny planera in goda såser är viktigt för mig, vilket jag aktivt har gjort vecka 22. och detta recept har en fantastisk, smakrik och krämig sås. Det ger den ett extra plus i kanten.

Jag deltog inte alls i tillagandet av denna rätt, för jag satt i en opponering via zoom under fredagskvällen, som en del av min utbildning. Men istället för kycklingfilé så användes urbenade kycklingklubbor med skinnet kvar, vilket gick precis lika bra som den typ av kyckling som står i Michelles recept.

Till kycklingen blev det broccoliris. En mycket trevlig fredagsmiddag!

Söndag – Citronkyckling i en panna

Söndagsmiddagen blev en variant på mitt recept på citronmarinerad kyckling i en panna. Vi använde kycklinglår istället för kycklingben som det står i receptet. Och grönsakerna blev en blandning av det som vi hade i kylskåpet såhär i veckomenyns slut.

Jag satt under söndagen i flera omgångar med den sista uppgiften för terminen och i pauserna fokuserade vi på att tvätta, komma ut ur lägenheten och styra upp lite, snarare än att laga mat. Därför passade ytterligare en måltid som sköter sig själv i ugnen medan vi sysslade med annat.

Vi använder påsar från IKEA när vi marinerar kyckling. De stora i förpackningen, på 2,3 liter, rymmer mer än man tror och jag känner mig trygg med att lägga dem i kylskåpet med kyckling i utan att de riskerar att läcka!

Måndag – baconburgare med morots- och palsternackspommes

Måndagen var den första juni, och jag hade min första sommarlediga dag! Jag ska läsa sommarkurser, så det är två veckor jag har emellan som jag tänker njuta av!

Som ett litet högtidlighållande så blev det baconburgare med pommes!

Båda receptet kommer ut kokböcker som jag köpte när jag började med AIP för tre år sedan, och som vi fortfarande använder flera gånger i veckan. Baconburgarna kommer ur The autoimmune wellness handbook, som är skriven av Angie Alt och Mickey Trescott. Boken hör ihop med deras podcast, som är den ingång jag använde mig av när jag började med AIP.

Pommes-receptet kommer ur en annan kokbok av Mickey Trescott som heter The autoimmune paleo cookbook. Båda dessa böcker är det som jag baserar alla mina kunskaper om AIP på. Kunskaper som sedan har kompletterats med recept från framför allt Unbound Wellness, och att vi har lärt oss knep för att anpassa klassiker och bygga smaker.

När jag planerar en AIP veckomeny som denna så börjar jag alltid med att slå i dessa två kokböcker, och så gjorde jag även inför vecka 22.

Tidigare veckomenyer

Vill du ha mer inspiration finns fler veckomenyer här!Lämna en kommentar