Veckomeny vecka 21

Veckomeny vecka 21

I början av varje vecka, oftast tisdag, gör jag en veckomeny för kommande vecka. Jag gör detta på tisdagar eftersom det är medlemstisdag på Coop. Men också för att vi uppskattar att slippa lägga tid på storhandling på helgen, vilket vi gjorde tidigare.

Jag sätter mig ner med veckobladet från vår butik och tittar på erbjudanden, och sedan bläddrar jag i kokböcker och googlar recept. Veckobladet är oftast utgångspunkten i den mat vi lagar hemma.

Veckomenyn är en ursprungsplanering, och ofta så ändras saker efter hand. Därför så skriver jag dessa inlägg i slutet på veckan.

Principerna i Twetes Veckomeny

  • utgå från veckobladet och erbjudanden
  • ha olika smakbilder
  • variera protein
  • variera konsistens

Dag för dag

Tisdag 19 maj – Bourbon chicken med stekt blomkålsris

meny tisdag

Starka smaker är något som inte är helt enkelt på AIP. Peppar och chili är uteslutet och smaklökarna var i början väldigt ovana vid avsaknaden av dessa.

Så hittade jag denna bourbon chicken! Den är ett under av krämighet och en riktigt härlig, lite stingig smak som kommer från ingefära och vinäger.

Receptet kommer från en av mina största inspirationer för AIP-mat, Michelle Hoover som har Unbound Wellness. Hon bor i USA, och jag upplever att det är bland de amerikanska recepten som jag hittar mest smaker och kul nya inslag i vår matlagning!

I receptet behövs ketchup, vilket är något vi arbetar med att utveckla då vi vill dela med oss av ett recept anpassat för svenska förhållanden.

Som tillbehör stekte vi upp färdigköpt blomkålsris som vi micrat enligt instruktionerna. Innan vi hade i blomkålen så stekte vi småhackade morötter och lök. Detta gör att blomkålsriset räcker mycket längre, det blir mer färg och jag gillar att blanda grönsaker!

Middagen räckte också till två matlådor!

Onsdag 20 maj – Medelhavslax med hasselbacksrödbetor

onsdag lax

Ett nytt recept vi håller på att leka med är medelhavslax. Det är en lax med ett täcke av bland annat oliver.

Jag tycker i grunden inte om de oliver jag har provat innan, men jag vill testa olika sorter och försöka se om det finns några sorter jag tycker om.

Receptet på denna huvudkomponent, medelhavslax, finns inte tillgängligt ännu, men kommer så småningom.

Till medelhavslaxen åt vi hasselbacksrödbetor. När vi kom på att man kan hasselbacka i stort sett vad som helst så fick vardagen lite mer guldkant. Hasselbackspotatis har de flesta hört talas om, det är potatis som man skurit skåror i, penslar med smör och har ströbröd på. Enligt AIP så är smör och ströbröd inte ett alternativ, så jag penslar mina rödbetor (i detta fallet) med olivolja och stannar ibland där. Men ibland så har jag även på torkade kryddor, som till exempel rosmarin eller timjan, istället för ströbröd.

Hasselbacksrödbetor tar lite tid i ugnen, och vi planerade denna vecka in det på en dag när vi hade gott om tid att laga mat. Att titta på hur veckan ser ut med jobb, plugg och möten är en grund för hur veckomenyn ser ut.

Torsdag 21 maj – Tacos

tacos

En av de saker jag saknar mest med AIP är att bröd är knepigt. Och det är framför allt saknaden av konsistensen av bröd som jag tycker är tuff.

Tacos är lösningen på detta problem! Det är lätt anpassa så att jag äter AIP-tortillas och jag har nyligen hittat ett fantastiskt recept på cassavatortillas som är goda, och framför allt håller ihop. Dessa delades av Kattis på instagram.

I tacosen denna gång hade vi köttfärs med hemgjord tacokrydda. Det finns ingen anledning att köpa tacokrydda, för det är så enkelt att göra själv. Och då kan man också slippa socker.

Vi gör också en mangosalsa som är lite kladdig att tillaga, men som blir supergod i en blandning mellan syrlig och söt. Mangosalsan använder jag sedan som tillbehör till frukost och lunch kommande dagar.

Guacamole är superviktigt i en AIP-taco där créme fraiche inte är ett alternativ! Jag tycker att denna guacamole från Jennifer på Predomenantly Paleo är supergod. Krämig, med koriander och vitlök.

Sedan har vi sallad till, ofta blandad sallad i påse som vi hackar smått. Och utöver det så har vi gurka i.

Fredag 22 maj – Burgare med palsternackspommes

burgare med palsternackspommes

När jag tänker på burgare tänker jag instinktivt på bröd. Men jag jobbar på att förändra den föreställningen.

När jag gör burgare idag så försöker jag istället för bröd fylla tallriken med en massa godsaker.

Burgaren gör jag väldigt enkel. Vi använder elvispen för att få köttfärsen att skapa fibrer så att burgarna håller ihop utan att vi behöver använda ägg. Vi kryddar den väldigt basic med salt och vitlökspulver. För just burgare tycker jag att den kryddningen räcker gott, men självklart så går det att krydda upp burgarna hur mycket man vill.

Pommes av olika slag är guld att ha till en burgare. Dessa palsternackspommes är ett superbra tillbehör! Jag gillar palsternackspommes för att palsternacka är något som vi nästan alltid har hemma, och just nu är det också i säsong. Palsternacka är en helt fantastisk rotsak som vi använder jättemycket!

Till burgarna har jag också ketchup, som det ännu inte finns recept på, då vi jobbar på att hitta en perfekt kryddning för svenska smaklökar. Utöver det har vi avokado och sallad.

Lördag 23 maj – Kalkonben med morots- och palsternackspommes

kalkon och pommes

Planen för denna lördag var att äta hel kyckling i ugn med morots- och palsternackspommes. Men när vi kom till affären så fanns det inga kycklingar av den sort vi tänkt köpa kvar. Då tog vi beslutet att köpa ett kalkonben på ett kilo som vi ersatte kycklingen med.

Ibland är det så att det som planeras i veckomenyn inte går att köpa, därför så gäller det att vara flexibel. När sådan händer försöker jag hålla mig inom samma ”grupp” av protein, till exempel att ersätta fågel med annan fågel, eller fisk med fisk. Detta för att menyn ska hålla ihop och vara balanserad. Denna typ av förändringar av menyn är inte bara av ondo, denna kalkon blev riktigt god!

Kalkonen tillagades i ugn och kryddades med timjan och vitlök. Till kalkonen åt vi morots- och palsternackspommes ur Mickey Trescotts kokbok, The autoimmune paleo cookbook. Det är den bästa AIP-kokbok jag har och allt i den är supergott. Jag rekommenderar verkligen alla som äter AIP att köpa denna kokbok!

Som ett tillbehör åt vi också masserad broccoli till kalkonen. Jag gillar att ha både ett varmt och ett kallt grönsakstillbehör på tallriken. Det gör att tallriken blir mer komplett och jag blir känner mitt mättare och nöjdare!

Söndag 24 maj – Vitlöksbiff och -broccoli

vitlöksbiff och -broccoli

Denna rätt hade vi egentligen planerat för måndagen, men eftersom vi insåg att måndagen 25 maj var en galen dag när det kom till jobb, plugg och möten där vi bara skulle gå om varan så bytte vi plats på söndagen och måndagens middagar.

Söndagsmiddagen blev en favorit ur Mickey Trescotts kokbok The autoimmune paleo cookbook som vi återkommer till hela tiden. Precis som jag skrev ovan så är denna bok min absoluta favoritkokbok inom AIP. Jag har lärt mig massor och hittar nya guldkorn hela tiden!

Tanken var att äta biff och broccoli med blomkålsris, men den funkar bra som den är utan att ha ett tillbehör eftersom jag gärna använder dubbla mängden broccoli i receptet.

Det som är trevligt med denna rätt är att den är superenkel att preppa, och går fort att tillaga. Den är också fylld av den fantastiska smakbild som skapas av kombinationen vitlök och ingefära. Vitlök och ingefära i stor kvantitet är smakförstärkare som ger styrka och hetta i AIP-mat, och jag uppskattar verkligen denna smakbild!

Måndag 25 maj – grekiskt marinerad kyckling i en panna

kyckling i en panna

Att marinera kycklingben och tillaga dem i en panna tillsammans med olika grönsaker är en ny storfavorit. Att marinera kycklingen redan dagen innan och möjligheten att förbereda grönsakerna gör att vi ofta gör kyckling i en panna dagar när tiden är kort.

Denna måndag hade jag lektioner 09.30-18.45 på zoom, och när Joakim kom hem vid 16.30 gick han rakt in i ett nämndsmöte på distans som han satt i fram till 21.40. Det var denna situation som gjorde att kycklingen flyttades till måndagen. Matlagningen fick jag genomföra på egen hand och då gillar jag att det går fort.

Vi testade en ny marinad med inspiration från Thriving on paleo som blev riktigt bra och som jag ska jobba vidare med. Michele som har Thriving on paleo tipsar om 5 AIP-marinader som är riktigt trevliga och vi kommer använda dem framöver!

Grönsakerna var en blandning av rotfrukter som morot och palsternacka. Samt lite purjolök och fänkål. Och på slutet la jag i champinjoner, på samma sätt som jag gör i den citronmarinerade kycklingen i en panna.

Veckomeny för vecka 22

Här hittar du veckomenyn för vecka 22, och förhoppningsvis mer inspiration!2 thoughts on “Veckomeny vecka 21”

  • Åååååh, så lycklig att jag blir lite tårögd över att hitta din veckomeny! Tack! Är så less på att planera mat och du får till en sån bra blandning.

    • Tack!! Jag tycker att det är roligt att planera och att dokumentera för andras skull ger det hela lite mer allvar 💕

Lämna en kommentar