Sötpotatispommes

Sötpotatispommes

När vi vill ha god middag snabbt så faller vi ofta tillbaka på sötpotatispommes! Sötpotatispommes är gott till burgare och marinerat kött!

sötpotatispommes

Skär sötpotatisen i stavar

Jag brukar sitta vid köksbordet och förbereda sötpotatis. Detta eftersom jag gillar att ha sitta när jag ska pilla med skalning och att skära. Men först så måste ugnen sättas på, för det tar ofta lite tid att få upp ugnen i 250 grader.

Först så skalas potatisen, sedan skär jag potatisen i halvor, och delar sedan halvorna på mitten så potatisen är delad i fjärdedelar på längden. Jag tar sedan varje fjärdedel och delar den i skivor som är drygt 0,5 centimeter tjocka. Dessa skivor gör jag sedan till stavar. Stavarna ska inte vara för långa, utan max 6 centimeter. Längden är viktigt för att det ska vara möjligt att lägga upp pommesen efter tillagning.

Efter hand som jag skär stavarna lägger jag dem i en stor skål. När all potatis är skuren (ca 200 g per portion) så häller jag över olja, och några matskedar arrowrot eller tapiokamjöl. Sedan vänder jag runt stavarna med händerna så att all potatis blir täckt av olja och mjöl.

Arrowrot eller tapioka

Min mamma säger att hon hade arrowrot hemma när jag var liten för att göra kinamat när jag var liten, och som numera finns att köpa i Santa Marias reguljära utbud. Arrowrot kommer från en flerårig sydamerikansk eller västindisk ört. Men de förpackningarna är små, så ofta använder jag istället tapiokamjöl. Tapiokamjöl är stärkelsen ur cassavaroten och beter sig väldigt likt potatismjöl. I alla sitationer jag har testat går det att byta ut tapiokamjöl och arrowrot rakt av. Men också att tänka att denna AIP-complianta stärkelse går att använda istället för potatismjöl i ”vanliga” recept.

Sötpotatispommes som vardagslyx

Sötpotatispommes är ofta något vi äter till vardags när vi känner att vi behöver lite guldkant! Till helgen gör vi oftare tillbehör som kräver mer förberedelser, tar längre tid, eller har fler ingredienser.

Så även om sötpotatis är ett livsmedel som kostar något mer är jag egentligen tycker är rimligt. Men fördelarna gör att vi ibland köper det för att få till en variation och för att det går fort och är gott!

sötpotatispommes

Sötpotatispommes

Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 11 minuter
Total tid 26 minuter
Måltid Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Paleo
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

 • 800 g sötpotatis gärna små
 • 3 msk olivolja
 • 2 msk aroowrot eller tapiokamjöl
 • 1 tsk flingsalt

Instruktioner
 

 • Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
 • Ta fram en stor bunke, olja, mjöl och salt. Skala potatisen och skär i stavar som är drygt 0,5 centimeter tjocka och max 6 centimeter långa. Lägg stavarna i bunken.
 • Häll olja, mjöl och salt över sötpotatisen och blanda med händerna så att alla pommes är jämt täckta av olja och mjöl.
 • Låt stå i 2-3 minuter, minst. Eller fram till ugnen är varm.
 • Lägg pommesen på ett bakplåtspapper på en plåt. Fördela potatisen så jämt som möjligt och de ska helst inte ligga över varandra för mycket.
 • Tillaga pommesen i mitten av ugnen i 10-12 minuter, var vaksam på att de inte bränns efter 10 minuter. Om plåten är full tar det någon extra minut.
 • Häll upp pommesen i en skål, gärna genom att ta tag i långsidorna på bakplåtspappret och använda det som en "tratt" och hälla ner i en stor skål.


Lämna en kommentar