Enkel och god kalvstek

Enkel och god kalvstek

Ibland känner jag att fantasin tryter, framför allt när hösten blir allt mer påtaglig och vi som denna coronahöst inte har något att se fram emot. Då behövs enkel mat, som varken kräver många ingredienser eller speciellt avancerade kökskunskaper. Det är dessa dagar jag vill ha rätter som en enkel och god kalvstek på menyn!

Kött på tallriken?

Kött är ju en fråga som engagerar många. Ska man äta det eller inte? För mig är det svårt att inte äta kött, eftersom min kropp inte kan processa många vegetabiliska proteiner, som t.ex bönor och linser. Men det betyder inte att vi köper vilket kött som helst. Istället är vi varsamma och medvetna om vilket kött vi köper. VI vill att det helst ska vara närproducerat, att djuren ska ha växt upp på ett bra sätt, och gärna ekologiskt. Vi har t.ex köpt köttlåda från Övedskloster, och jag har spanat på att beställa från Gröna Gårdar.

Genom att köpa högkvalitativt kött så kan vi minska på kötthalten. Eftersom köttet smakar mer blir det jättegott att göra köttfärsbiffar med t.ex hälften rödbetor, eller lasagne med en ragu som för 4 personer bara innehåller 250 gram kött, alltså 62,5 % per portion. På det sättet kan vi minska vår köttkonsumtion utan att det påverkar min hälsa negativt.

Mat som sköter sig själv

En sak jag uppskattar mer och mer är mat som sköter sig själv. Jag har ofta inte energin att stå och röra i grytor eller göra 5 komponenter som ska skötas efterhand som måltiden tillagas. Även om det är roligt att laga mat, så finns inte motivationen där varje kväll, varje vecka, varje månad. Därför skriver jag ner recept på som enkel och god kalvstek.

Min uppskattning för mat som gör sig själv har lett till att många av mina recept på senaste tiden har varit av typen kycklingben i en panna, eller fiskgratäng. För med lite förberedelser är det bara att stoppa in middagen i ugnen när vi kommer hem, och vi får maten på bordet på 30-45 minuter.

Enkel och god kalvstek med tillbehör

Det är i den kontexten enkel och god kalvstek har lagats. Men när det är helg. För även helgen kan ibland bli för kort. Då gillar jag att bryna en köttbit och sedan stoppa in den i ugnen med en termometer på låg temperatur. Sedan får den sköta sig själv!

Under tiden som steken står i ugnen kan vi städa, se på något på Netflix, pynta lägenheten för jul, eller något annat som känns som att det ger mer livskvalitet än att stå i köket. Jag gillar till exempel att fuldansa i raggisar i vardagsrummet!

Till steken äter vi ofta ungsrostade rotfrukter och grönsaker, rödkål, brysselkål, sötpotatisgratäng eller sötpotatisklyftor med grönkål. Jag väljer gärna att ha två tillbehör för att göra smakerna och konsistenserna mer intressanta. Och självklart även sallad!

Kalvstek

Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 500 g kalvstek
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 msk olivolja

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader, vanlig ugn
  • Gnid in steken med flingsalt. Strö över oregano och vitlök, så mycket så att det täcker, och rubba in i steken. Vänd och upprepa på andra sidan.
  • Hetta upp olivolja i en gryta. Bryn köttet runt om. Lägg i ungsfast form och tillaga i ugnen tills steken nått en innertemperatur på 54 grader om du vill ha den medium.
  • Ta ut steken ur ugnen, låt vila. Skär i skivor.


Lämna en kommentar