Räkskalsbuljong

Räkskalsbuljong

Med receptet på saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa fick till en riktigt bra räkskalsbuljong, en buljong som vi använder mest hela tiden!

Det har gått nästan 3 år sedan jag skrev ner receptet på soppan i oktober 2017. Och sedan dess har vi också gjort flera recept där jag länkar tillbaka till soppreceptet för att tipsa om buljongen. Men buljongen är så stark och viktig att den behöver stå på egna ben!

Räkbuljongen

Från att från början bara gjort buljongen när vi gjort soppan så har vi utökat till att använda den när vi gör olika former av fiskrätter! Räkbuljongen gör att kryddning med peppar och chili blir överflödigt och det blir en intensiv smak av skaldjur som gör alla vardagsrätter till lyx!

Fisk med sås

Räkbuljongen är nyckeln för att göra sås perfekt för att täcka fisk med! Vi gör en asiatisk fisk med smak av ingefära och koriander, men också en fisk med dill- och citronsås. Grunden till såsen är den samma och är baserad på kokosmjölk och tapiokamjöl.

Fisksoppa

Vi använder räkskalsbuljongen i ovan nämnda saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa, och även i vår fisksoppa med citrongräs och koriander. Buljongen ger massor av smak till sopporna!

Minska svinnet

Räkskal är en sak som oftast åker rakt ner i komposten. Men genom att koka buljong på dem så får de ett andra liv! Numera så sparar jag skalen när vi äter räkor och kokar buljonen separat. I orginalreceptet så gör man buljong på räkskal från ett halvt kilo frysta räkor. Det räcker precis till soppan. Gör man på ett kilo som i detta recept från man ut 2-3 dl, vilket räcker till att göra ungefär fyra måltider.

Räkskalsbuljong

Måltid Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 2 dl

Ingredienser
  

  • 1 kg räkor med skal det är bara skalen som ska användas
  • 2 msk kokosolja går att olivolja
  • 2 st vitlökslyftor
  • 5 dl matlagningsvin alkoholen kokar bort under matlagningen
  • 5 dl vatten

Instruktioner
 

  • Räkorna ska vara tinade.
  • Skala räkorna och lägg undan själva räkorna.
  • Finhacka vitlöken.
  • Fräs räkskalen i kokosolja i en kastrull i två minuter. Ha i vitlöken och fräs i ytterligare två minuter. Häll i vin och vatten, låt koka i 5 minuter.
  • Sila av fonden och använd direkt eller frys in. Ett bra sätt att frysa in är i silikonformar eller isbitsformar.


Lämna en kommentar