Fisksoppa med citrongräs och koriander

Fisksoppa med citrongräs och koriander

Idag har det regnat hela dagen och temperaturen var som lägst nere på 13,6 grader. Och då är det juli! Det var helt enkelt en perfekt dag för fisksoppa med citrongräs och koriander!

Lätta sommarsoppor

Sommar i Sverige kan ibland kännas som höst, och i år är juli kallare än på länge. På samma sätt som jag för två veckor sedan skrev en veckomeny utifrån att det var 27 grader varmt, så är maten även denna vecka påverkad av vädret. Därför blev det soppa.

På sommaren gillar jag slätare soppor. Till exempel denna morotssoppa med ingefära, som antingen går att äta som den är eller toppa med kyckling eller bacon.

Fisksoppa med citrongräs och koriander

Fisksoppa med citrongräs och koriander har en fräsch smak av citrongräs som gör den perfekt till sommaren! Den går ganska snabbt att göra, framför allt om räkskalsbuljongen är gjord i förväg, och ingredienserna (utom citrongräs) är saker som vi alltid har hemma.

Lätt att förenkla och lyxa till

Soppan är lätt att förenkla. Genom att ha alla grönsakerna färdigskurna så minskas förberedelsetiden vid middagstid ordentligt. För att förenkla, men också lyxa till byter jag gärna ut fisken till färdigtärnad pollock och lax eller annan färdig fisk. Att byta ut fisken är ett superenkelt sätt att göra soppan extra lyxig, lax är något jag skulle föredra! Även räkorna är lätta att byta och och för att lyxa till det så är färska räkor riktigt gott!

Räkskalsbuljong

Grunden för det här receptet är räkskalsbuljong, som vi antingen tillagar i anslutning till soppan eller i förväg. Vi gör oftast räkskalsbuljong i förväg, spara skal och gör mer på en gång och fryser in. Om räkbuljongen tillagas i anslutning till att soppan tillagas är ett tips att läsa receptet på saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa.

Räkskalsbuljongen ger en väldigt mycket smak och är perfekt att ha använda till alla sorters fisk!

Fisksoppa med citrongräs och koriander

Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 500 g oskalade räkor
  • 400 g vit fisk
  • 3 st morötter medium
  • 10 cm purjolök
  • 150 g sötpotatis en liten
  • 2 st citrongräs
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl räkbuljong
  • 2,5 dl kokosmjölk vi använder garant
  • 1 msk fryst koriander
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • salt

Instruktioner
 

  • Skala räkorna, spara gärna skalen för att göra räkbuljong (se instruktioner ovan). Skär fisken i bitar om ca 1,5 x 1,5 centimeter.
  • Skär sötpotatisen i små bitar, ju mindre desto bättre. Skala morötterna och julienna morötter och purjo. Lägg hälften av morötter och purjo åt sidan och spara till senare. Skiva citrongräset smått.
  • Häll vatten och buljong i en stor gryta, låt koka upp. Häll i hälften av morötterna och purjon, all sötpotatis och allt citrongräs, koka utan lock tills potatisen och morötterna är mjuka. 5-7 minuter.
  • Mixa soppan slät i en blender eller med mixerstav, vi valde blender. Häll tillbaka soppan i grytan, tillsätt grädde och krydda med frusen koriander. Salta efter behag. Låt koka upp.
  • Lägg i resten av morötterna och purjolöken och blanda. Lägg i fisken och rör om försiktigt så att all fisk täcks och är jämt fördelad.
  • Dra av grytan från värmen, lägg på ett lock och låt vila i fem minuter. Mät temperaturen i fisken, den ska vara minst 54 grader.
  • Strö färsk koriander över soppan och servera genom att lägga räkor i botten på tallriken och häll soppa över.


Lämna en kommentar