Höstgryta med fläsk och kantareller

Höstgryta med fläsk och kantareller

Det var nästan en och en halv månad sedan jag publicerade något på hemsidan. Livet har helt enkelt kommit emellan! Men nu är hösten här och därmed också grytorna tid! Så nu kommer vårt senaste recept på en höstgryta med fläsk och kantareller!

När jag började med AIP var jag väldigt skeptisk till att göra husmanskost på kokosmjölk. Jag tyckte att kokossmaken bröt igenom allt och inte passade in i husmanskostens smakbild. Men jag har ändrat mig. Och jag tror att det beror på tre samspelande faktorer: jag har vant mig, vi har blivit bättre på att skapa bra smakbilder, men vi har också fler tekniker i bakfickan för att neutralisera kokossmaken – och det handlar om syra!

Höstgryta med fläsk och kantareller

Såhär på hösten så gillar jag mustigare smaker. Och för mustighet är kantareller en fantastisk smakhöjare! Jag har hört att det finns människor som plockar sin egen svamp, men jag har verkligen inte det med mig, utan våra kantareller kommer från frysdisken! Vilket inte är ett problem för smaken!

Paketen med kantareller vi har hittat är på 150 g och i detta recept använder vi hälften, vilket är mer än nog för att få till en fantastisk stark smak av kantareller. Och den andra halvan finns med i planerna för morgondagens middag! Ekonomiskt och praktiskt!

För plånboken är fläsk ett bra alternativ, och i denna gryta kan man använda det fläskkött man har tillgängligt! Vi hade fläskkotlett i bit, och använde hälften och fryste in hälften. Fläsk kan i min mening ibland bli lite torrt, men genom att det steks upp rätt snabbt så kapslas den vätska som finns in, och sedan blir det ännu saftigare genom att koka i såsen.

Servera!

Förr i tiden hade jag velat ha potatis till en gryta som denna. Men numera så varierar jag mellan risade grönsaker, gärna färdighackade som går att micra. Eller ungsrostade grönsaker, som broccolibuketter eller bitar av rotselleri. Jag tycker att broccolibuketter rostade i ugn ofta är ett riktigt bra alternativ där jag tidigare skulle valt potatis!

Höstgryta med fläsk och kantareller

Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 35 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

 • 500 g fläskkött
 • 2 msk kokosolja
 • 0,5 tsk sellerisalt
 • 1 gul lök 1 dl hackad
 • 75 g kantareller går lika bra frysta
 • 1 msk no bullshit buljon från Renee Voltaire
 • 2,5 dl kokosmjölk jag använder garant
 • 1 dl vatten
 • 1 msk pepparrot riven
 • 1 msk tapiokamjöl
 • 2 msk vatten

Instruktioner
 

Förberedelser

 • Strimla köttet i smala bitar. Hacka löken. Rensa och skär svampen i mindre bitar om den är färsk. Riv pepparroten på ett zestjärn.

Tillagning

 • Smält 1 msk kokosolja i en gryta på medelvärme. När kokosoljan är varm lägg i köttet och bryn tills det fått färg. När köttet stekt i ett par minuter, krydda med sellerisalt. Lyft ur köttet och lägg åt sidan.
 • Lägg i ytterligare en matsked kokosolja i grytan och bryn lök och svamp under omrörning. När de fått lite färg ha i buljongen och låt bryna ytterligare någon minut.
 • Rör ner kokosmjölken och 1 dl vatten, låt koka upp. Därefter har du i pepparroten. Låt puttra 2-3 minuter.
 • Gör en toppredning på 2 msk vatten och 1 msk tapiokamjöl i en shaker. Rör ner redningen i såsen. Smaka av och salta mer vid behov.
 • Vänd ner köttet och låt puttra på svag värme i ca 10 minuter under lock.
 • Servera med risade grönsaker eller rotfrukter gratinerade i ugn.


Lämna en kommentar