Överraskande god rödkål för julbordet

Överraskande god rödkål för julbordet
Gå till recept

November har varit en rödkålsmånad! Jag vet inte varför, men jag har tidigare varit skeptisk till rödkål. Och trots att det har funnits rödkål på julbordet, så har jag aldrig provat det innan hösten 2020. Men nu har vi en AIP-version! Såhär i efterhand vet jag absolut inte varför jag inte har ätit det! Efter några test har vi nu ett recept på överraskande god rödkål till julbordet, och när som helst!

Julbordet

Receptet på rödkål har vi jobbat på för att få till vårt bästa julbord. Vi har till exempel ett recept på frestande blomkålsjansson. Recepten för julbordet samlas här

Välj ditt fett!

I jakten på rödkål har vi provat en ny typ av fett, ankfett! Wow! Det är min nya favorit, och kommer att vara en återkommande spelare i vårt kök framöver! Inom AIP så är det kokosolja och olivolja som är vanligast, men det finns också andra fetter!

Ankfett och annat fett

Det är så trevligt att steka i ankfett! Jämfört med andra typer av fett så behövs det väldigt lite för att få en rimlig mängd i pannan. När vi steker 100 julköttbullar räcker det med 1 tsk för hela stekningen! Man kan ju tänka att ankfett ger smak, men det tycker jag inte att det gör. Däremot ger det en fantastisk fin stekyta. Och oavsett vad vi tillagar så fastnar det inte i pannan när vi har haft ankfett att steka i!

Ankfett går att göra själv, genom att tillaga en anka och samla upp fettet i en panna under gallret i ugnen. Men det går också att köpa i välsorterade butiker, på nätet och som vi gjorde i saluhallens köttdisk.

Kokosolja

Tidigare har vi stekt mycket i kokosolja, som har många goda egenskaper, som till exempel att den inte röker speciellt mycket, den finns tillgänglig överallt och när man vant sig så drar inte heller smaken igenom. För jag köper självklart inte den smakneutrala, då den är mer processad. Men samtidigt är det ganska odryg och dyrt. Och jag tycker inte att det ger så bra stekyta. Därför har vi ofta valt olivolja istället.

Olivolja

Ett klassiskt fett är olivolja, och självklart är det extra virgin olivolja jag pratar om här! Olivolja gör sig toppen i dressing och på grönsaker i ugn, och det är så vi använder det mest. Men vi steker också en del i olivolja. Många menar att det inte är bra om olivolja blir för varm, men det är inte farligt att värma olivolja! Däremot försvinner en del av de goda egenskaperna när olivolja hettas upp, så olivoljan blir mindre bra, men den blir inte dålig! En nackdel med olivolja i stekning är det ryker rejält vi höga temperaturer, eftersom olivolja har en rykpunkt vid 191 grader.

Talg och ister

Jag har ännu inte provat att laga mat med talg eller ister, men det står på min lista!

Rödkålen till alla middagar

rödkål för julbordet

I rödkål är det oftast smör, men i vår rödkål är det istället ankfett. Och en god rödkål behöver ha fett, socker och syra för att få både rätt smak och färg. Efter att ha experimenterat några var fick vi till en överraskande god rödkål till julbordet, men också för all annan tid då det finns gott om rödkål i butiken. Vi har ätit massor av rödkål hela hösten!

rödkål med fläskstek

Rödkål

Jag vet inte varför, men jag har tidigare varit skeptisk till rödkål. Och trots att det har funnits rödkål på julbordet, så har jag aldrig provat det innan hösten 2020. Men nu har vi en AIP-version
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 55 minuter
Total tid 1 timme 10 minuter
Måltid Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Mjölkfritt, Paleo
Portioner 6 portioner
Kalorier 113 kcal

Ingredienser
  

 • 1 kg rödkål grovrivet
 • 180 g äpple grovrivet
 • 2-3 msk ankfett
 • 1 dl äppelcidervinäger
 • ¾ dl lönnsirap
 • ½ dl vatten
 • 3 lagerblad
 • 10 kryddnejlikor hela
 • 1 tsk timjan
 • 1 tsk torkad ingefära
 • ½ tsk salt

Instruktioner
 

 • Riv rödkål och äpple grovt. Använd gärna en matberedare för att riva eftersom det är mycket rödkål. De kan rivas i samma bunke.
 • Smält ankfettet i en kastrull på medelvärme. Fräs rödkål och äpple tills det mjuknat, rör om så att allt blandas med ankfettet.
 • Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda i tio minuter under lock, och därefter putta i 30-35 minuter fortsatt under lock. Rör om då och då.
Keyword julbord, julmat, rödkål2 thoughts on “Överraskande god rödkål för julbordet”

 • Hej! Detta låter spännande, men var får man tag på ankfett? Tack för en fin blogg 🙂 Davida

  • Hej
   Kul att du tycker det låter gott! Ankfett är ett nytt livsmedel för oss! Vi bor ju i Lund så vi knatade bara ner till Saluhallen och köpte där i köttdisken. Men det går också att köpa hos Werners Gourmetservice, eller att tillverka själv genom att tillaga en anka!! Länkar till några ställen finns i texten under rubriken Ankfett och annat fett ☺️

Lämna en kommentar