Frestande blomkålsjansson till julbordet

Frestande blomkålsjansson till julbordet
Gå till recept

Mitt julbord har fokus på tillbehören! Julbordet har väldigt mycket fokus på potatis och bröd, och därför tycker jag det är extra roligt att hitta goda och tillfredsställande alternativ att fylla julbordet med! Vi har en lista på rätter att prova, och först ut är en frestande blomkålsjansson till julbordet!

Jansson

Genom min uppväxt har janssons frestelse alltid funnits på julbordet. Även om jag länge har varit skeptisk. Framför allt eftersom jag har tyckt att det varit konstigt med anjovis i gratängen. Men nu har jag förstått grejen med umami, den femte grundsmaken efter sött, salt, syrligt och besk. Smaken som lyfter andra smaker och är väldigt vanlig i asiatisk matlagning.

Så, efter att jag testat slottsstek, och fisksås, och lärt mig hur viktigt det är med selleri och sellerisalt i matlagning, just på grund av umami, så vågade jag mig på jansson!

AIP-jansson

Blomkål istället för potatis

Potatis är inte AIP. Och jag kan absolut inte äta potatis eftersom det gör att jag mår riktigt kass. Därför behövs tillbehör utan potatis på julbordet. För julbord har ju generellt mycket grejer med potatis.

Denna gång blev det blomkål! Jag älskar blomkål, men det är ju inte den smakrikaste av grönsaker. Därför behöver den smak från annat, vilket den ju får av fisken och löken i en frestelse.

Att använda blomkål gör dock att det inte riktigt “ser ut” som en jansson, eftersom potatisen i jansson i vanliga fall är strimlad. Men utseendet var inte i fokus!

Sardeller istället för anjovis

Den svenska anjovisen på burk innehåller en lag som innehåller bland annat kanel, kryddnejlika, kryddpeppar, kardemumma, sandelträ och svartpeppar. Anjovisen är gjord på svensk skarpsill från västkusten, vilket ju är bra. Men kryddningen fungerar inte för AIP. Därför behövde vi hitta ett alternativ.

Sardeller är filéer av fisken anjovis som säljs under namnet sardeller. Sardeller säljs i olja, och för att få dem AIP gäller det att vara vaksam, eftersom de behöver vara i olivolja. Vi har hittills bara hittat sardeller i olivolja till rimligt pris på mathem. Var vaksam helt enekelt!

Extra mycket lök!

Eftersom vår jansson är kryddad lite annorlunda så har vi ökat mängden lök! Genom att lägga till purjolök så lyfter smakerna och det blir en mjuk men ändå kraftig smak!

Näringsjäst

På toppen av vår jansson har vi näringsjäst för en lite ostig touch. Det ger också en trevlig färg!

Näringsjäst, eller bjäst, är vitamin B12 och har en ostig smak. Det är en fantastisk liten ingrediens att ha hemma, som gör såser extra mumsiga. Till exempel vår blomkålsbechamel som vi använder till lasagne.

Hoppas det smakar!

 

blomkålsjansson

Blomkålsjansson

Mitt julbord har fokus på tillbehören! Julbordet har väldigt mycket fokus på potatis och bröd, och därför tycker jag det är extra roligt att hitta goda och tillfredsställande alternativ att fylla julbordet med! Vi har en lista på rätter att prova, och först ut är en frestande blomkålsjansson till julbordet!
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 35 minuter
Måltid Huvudrätt, Tillbehör
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Husman, Mjölkfritt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Steg ett

  • 1 kg blomkål i buketter
  • 1 gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 4 msk tapiokamjöl
  • 150 g sardeller 2 burkar

Steg två

  • 2,5 dl kokosmjölk vi använder Garant
  • 1 dl vatten
  • 2 msk tapiokamjöl
  • spadet från sardellerna
  • 1 tsk sellerisalt
  • 1 tsk citronjuice
  • 1 tsk fisksås

Steg tre

  • 1 msk näringsjäst kallas också bjäst

Instruktioner
 

Steg ett

  • Sätt ungen på 200 grader och sätt in ett galler i mitten av ugnen.
  • Skär blomkålen i buketter som är ungefär lika stora.
  • Hacka löken och purkolöken mycket fint, gärna i en liten elektrisk hackare, vi använder den som hör till vår mixerstav.
  • Häll av oljan från sardellerna i en skål och spara till senare. Skär sardellerna i små bitar.
  • I en stor ungsfast form, vi använder vår största från Le Creuset som är 15x30 centimeter, lägg i blomkålen. Strö över tapiokamjöl och vänd ner så att blomkålen täcks, Blanda ner gul- och purjolök bland blomkålsbuketterna. Fördela sardellerna jämt mellan blomkålsbuketterna.

Steg två

  • Värm upp kokosmjölken i en kastrull på medelhög värme under omrörning.
  • Gör en toppredning av 1 dl vatten och 2 msk tapiokamjöl i en shaker, När kokosmjölken kokat upp toppreder du den under omrörning.
  • När såsen tjocknat lite ha i spadet från sardellerna, sellerisalt, fisksås och citronjuice. Låt koka under omrörning tills den är slät.

Steg tre

  • Häll såsen över blomkålen. Toppa gratängen med bjäst.
  • Tillaga i ugnen i 25-30 minuter tills blomkålen är mjuk.
Keyword julbord


Lämna en kommentar