Förberedelser för en god jul
Nu är det en vecka kvar till advent och mina förberedelser inför jul har pågått ett tag i tanken, och den senaste veckan även i praktiken. Vår tanke var egentligen att resa bort över jul och hälsa på mina föräldrar, och då hade förberedelserna behövt anpassas till att komplettera ett julbord, nu blir det istället hemmajul!
Jag jobbar för tillfället på hur vår meny kommer se ut i år! Och det kommer ett helt inlägg med recept och länkar för det! Så håll ögonen öppna (och följ mig gärna i sociala medier för att få en notifikation!
Vad är ett julbord för mig och för resten av min familj?
Att göra mat till högtider och samtligt vara compliant är lite av en utmaning, men jag gillar utmaningar!
Eftersom svenska julbord i stor del till stor del baseras på potatis, kryddor som inte är compliant och många rätters som är svåra/tidskrävande att tillverka från grunden, så kräver ett AIP-julbord att man tänker till.
Vi använder ofta en metod inom IT som kallas MOSCOW: MO – must have, S – should have, CO – could have, W – won’t have. Och identifierar på så sätt vad som är måsten och inte.
Vi börjar med måsten och det som absolut inte behöver finnas med. För det brukar vara lättast. Sedan blir det svårare. Och varje person, familj och högtid behöver olika prioriteringar. Därför är detta våra prioriteringar utifrån att vi på julafton kommer vara fyra vuxna personer, och att vi har möjligheten att laga mycket mat från grunden.
Must have – det vi älskar på julbordet!
För att inte bli överväldigade börjar vi med att identifiera vad vi faktiskt gillar, vilket gör att vi bara har saker vi faktiskt tycker är goda på julbordet. Men det ska också vara livsmedel som är möjliga att tillverka eller få tag på.
Julskinkan – vårt största måste!
I vår familj är julskinka guldet! Och det går att få tag på, även om det är rätt dyrt. Julskinka behöver sockersaltas, kokas och griljeras för att bli som vi tänker att julskinka ska vara. Och i den processen är det vanligt att det används peppar, framför allt i kokningen. Därför har vi undersökt utbudet i Skåne, där vi bor, och har hittat en julskinka som bara är sockersaltad (utan peppar) men okokt. Den är från Ängavallen och kostar en del, är ekologisk och helt fantastisk. För att få tag i en sån skinka måste man boka i förväg, och förberedelser för jul börjar därför redan i november!
Vi kokar sedan skinkan själva. Och inför själva julafton gör vi en griljering. Vi äter vår julskinska med vördnad, den är dyr och tar tid att tillverka. Men är också högt prioriterad!
Köttbullar – enkelt och gott!
Köttbullar äter vi ofta! Men till jul kryddar vi dem lite annorlunda. Köttbullar är enkelt att göra AIP och kostar inte så mycket och går att göra några dagar i förväg. Därför är köttbullar ett måste!
Rökt fisk – smakrikt och ett kul extra på julbordet!
Att ha rökt fisk på julbordet är supergott men också toppen för AIP. Rökt fisk smakar mycket och fyller upp känslan av buffé. Vi tänker lax och makrill i år. Men vi får se!
Rökt lamm – barndomens smaker!
Fårfiol är också ett trevligt sätt att fylla upp buffén på julbordet. Vi hade ofta fårfiol hemma när jag var liten. Och att skära rökt lamm tunt är också ett bra sätt att ha kallskuret i kylen i mellandagarna.
Sill – gör den själv och njut!
Det går utmärkt att göra AIP-sill, jag gör den dock helst klar och inte krämig, eftersom jag tycker att det är enklast att göra compliant. Just nu arbetar vi med ett par varianter till vår julmeny!
Tillbehör – fokusera på grönsakerna!
Vi håller på och funderar på vilka tillbehör vi vill ha på julbordet. Det är här som den stora potentialen finns för ett AIP-julbord! Istället för att byta ut kötträtter eller försöka efterlikna fokuserar vi på att lägga till nya, goda, färgglada och härliga grönsakstillbehör baserade på brysselkål, rödkål, sötpotatis och kålrot etc. Eftersom vi tänker kreativt kring tillbehören så skapas ett helt nytt julbord som på många sätt är mer tillfredsställnade än det ”gamla” julbordet! Att förberedelser för jul även får pågå i tanken tycker jag är lite härligt. Det är som att man kan se planerandet inför jul, även om det är i tanken, som ett sätt att bygga upp känslan som jag vill att julen ska komma med!
Won’t have – det vi prioriterat bort från julbordet!
Vi utesluter många saker från vårt julbord av olika anledningar. Som att vi inte tycker att det är så gott, som att det är dyrt, som att det är komplicerat eller för att det är svårt och tidskrävande. Det är också en del i förberedelser för jul. Att välja bort.
Korv av olika slag
Att göra egen korv står högt upp på vår lista, men vi kommer inte få till det till julen 2020. Vi har maskinerna vi behöver, men vi har inte hunnit träna och testa. Därför står all typ av korv på inte-listan. Förhoppningsvis kommer det ändras framöver!
Sillsallad
Jag har inte hittat några möjligheter till att byta ut grädden i sillsallad till något som blir lika bra. Därför hoppar vi det.
Bröd och kakor
Allt baka är svårt på AIP. Här får man själv göra avvägningen om vilka avsteg man ser som rimliga. Jag skulle aldrig ge mig på att göra compliant bröd, kakor eller bullar. Jag väljer istället att äta något glutenfritt och de det som ok.
Should & could – här diskuterar vi fördelar och nackdelar!
Däremellan finns det som har att göra med tid, humör osv. Det handlar mest om att vara kreativ och tänka rimligt. Det går att göra egen rullsylta som är ok enligt AIP, men har vi tid? Eller för oss är sillen viktigast så vi arbetar fram fler varianter. Det handlar helt enkelt om vilken tid man vill lägga och vilka resurser man har att lägga på julbordet. För det är en prioritering man gör.
Vi prioriterar grönsaker före kött och fyller julbordet med färg och goda grejer!
Hoppas det inspirerar! Och håll utkik efter julbordsmenyn!
Väntar med spänning på dina recept! Är nybörjare och ätter AIP och LOD, inte så lätt.
Vi håller på och testar saker! Idag har vi gjort egen julkorv t.ex!! Följ mig gärna på instagram om du inte redan gör det, för där händer det grejer! Framför allt i stories!