Att komplettera ett julbord – eller att ta med det man behöver för att kunna äta tillsammans

Att komplettera ett julbord – eller att ta med det man behöver för att kunna äta tillsammans

Att gå bort och äta är bland det knepigaste som finns. Och det blir inte lättare med en restriktiv kosthållning. Just nu är jag något liberalare när det kommer till mat, men strategierna jag använder mig av är desamma. När jag ska bort och äta brukare jag ofta ta med eget, helt eller delvis, och detta behöver jag göra på ett sätt som inte uppfattas som otrevligt

  • Förklara vänligt att jag gärna kommer. Jag börjar alltid med att vänligt, och helst personligen, tacka ja. Och beroende på min relation till värden förklarar jag att jag har specialkost olika ingående. Jag försöker att visa att jag verkligen vill komma men att jag måste äta annorlunda och att jag inte vill lägga den bördan på värden.
  • Ta reda på vad som ska serveras. Det är viktigt att lista ut vad som ska ätas. Frågan är ju om jag måste ta med en hel matlåda eller om det räcker att komplettera
  • a) Fundera på vad som kan vara bra komplement. Om det som ska serveras är ett protein som är lämpligt, exempelvis kött eller fisk som är ok kryddat, så hade jag lagat en gratäng i en liten portionsform eller sauterat rotfrukter eller brysselkål. Jag hade också gjort en sallad och tagit med för att vara säker. Och jag pratar med värden flera gånger för att se till att allt kommer funka.
  • b) Laga egen mat, men förhålla mig till det som serveras. Jag lagar gärna mat att ta med mig. Men jag förhåller mig helst till vad alla andra kommer äta. Så jag lagar helst samma kött/fisk. Serveras gratäng gör jag gratäng. Förrätt och efterrätt görs så liknande som möjligt. Det betyder att jag måste kommunicera med värden och skapa en förståelse för att jag gärna och helst tar med eget att äta.

Mitt julbord bestod av köttet från mormors julbord. Det är samma som alla år, så jag visste vad jag kan äta. Till det tog jag med tillagad brysselkål samt en sötpotatissallad. Båda dessa kompletteringar hade jag gjort tillräckligt av för att alla skulle kunna äta, då det ju är buffé som gäller på jul. Och mina bidrag uppskattades av många!Lämna en kommentar