Veckomeny vecka 26

Veckomeny vecka 26

Under senaste veckan har det varit en värmebölja över Skåne. Och det gjorde att vi planerade menyn något annorlunda. Veckomeny för vecka 26 utgår från sommarprinciperna:

  • mycket foodprep
  • kalla måltider
  • snabbt på bordet

Tillbehör

Grunden för veckans meny är tillbehören. Två kalla och två varma tillbehör för olika behov. Vi utgick från tillbehören när vi planerade allt annat, och jag valde att göra vår favorit grönkålssallad och testa ett nytt recept på tabbouleh. Vi planerade också två varma tillbehör, både för att kunna gå på känsla, och för att det behövs kolhydrater under varma dagar!

Grönkålssallad

Grönkålssalladen har återkommit flera gånger under våren. Det är ett ypperligt tillbehör som mättar och ger variation!

När vi gör grönkålssallad så väljer vi gärna att köpa finhackad grönkål på påse, om det inte finns så hackar vi grönkålen i matberedaren i omgångar. Denna vecka använde jag 125 gram grönkål i basen, en hel gurka och som lök valde vi rödlök. I receptet är det purjolök, men det går att byta ut mot silverlök, schalottenlök eller som vi gjorde denna gång, rödlök.

När vi förbereder grönkålssalladen så blandar jag alla ingredienser utom granatäpplekärnorna, som vi istället lägger på vid servering.

Tabbouleh

Vi gjorde också en tabbouleh för AIP. Det var första gången vi testade detta och jag kommer göra det massor av gånger framåt! Så gott med koriander, persilja och mynta!!

Jag funderar dock lite på kryddningen, som jag gärna hade velat kicka upp lite. Men i grunden så är detta ett recept jag kommer använda massor av gånger, och bjuda gäster på!!

Även denna sallad gjorde vi i delar. Vi använde färdigt blomkålsris som vi micrade och tryckte ut vätskan i en sil. Craisins är torkade tranbär, välj dessa med omsorg så att de inte innehåller tillsatser eller solrosolja. Rostade kokosflingor ger ett krisp tills tabboulehn, och vi köpte dessa från Kung Markatta.

Sötpotatisklyftor med grönkål

Vi valde att förbereda för att äta ett av våra favorittillbehör, sötpotatisklyftor med grönkål till middagen på lördagen. Tanken var att göra dem på fredagen, men tiden sprang ifrån oss, och eftersom vi förberett alla delar genom att lägga sötpotatisen i en påse och lök och grönkål i en annan, så gick det i ett huj att göra middag lördag kväll efter bad och lite ärenden.

Ibland när det blir varmt så vill jag bara äta smoothies och sallader, och egentligen behöver jag ha kolhydrater. Så även när det är varmt kan varma tillbehör behövas. Istället valde vi att äta middag sent, när temperaturen gått ner något.

Palsternackspommes

Vi köpte också hem grejer så att vi kunde göra palsternackspommes. Palsternackspommes är bra eftersom de är enkla att göra, går snabbt och inte kräver så mycket grejer.

Varma dagar kräver flexibilitet, och genom att ha enkla favoriter hemma så är det möjligt att ta sommardagarna som de kommer. Pommes går fort och är gott, och när man behöver lite extra salt efter en solig baddag så är de perfekta att ta till!

Proteiner

Vi valde laga protein så att det skulle bli rester att ta av. Både för att jag skulle kunna äta till lunch, och för att vi skulle kunna äta till middag.

Helstekt fläskytterfilé

Att helsteka fläskfilé är superenkelt. Man börjar med att bryna köttet i en gryta och sedan tillagar vi det i ugnen med en köttermometer i. Jag gillar verkligen kall fläskytterfilé, så vi åt några bitar direkt när det tillagades, sedan räckte ett drygt kilo till ytterligare tre middagar.

Flap steak med vitlök och timjan

Ett annat kött som är gott att tillaga helstekt är flap steak, eller annat tunt nötkött. Genom att tillaga köttet helt blir det saftigt. Och kombinationen vitlök och timjan är fantastisk!

Även detta kött äter jag gärna kallt som rester! Och på de 500 gram som tillagades denna gång fick vi ut tre portioner, en middag för två och en lunch.

Kycklingben i ugn

Vi gjorde också en stor sats med kycklingben i ugn. Vi köpte två kilo ben och jag tillagade dem en timme på 225 grader varmluft. Jag la kycklingen på en plåt, ringlade över ordentligt med olja och salt, vitlök och lök. Kycklingbenen blev toppen och räckte hela veckan!

Tidigare veckomenyer

Vill du ha mer inspiration finns fler veckomenyer här!Lämna en kommentar