Go Back

Saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa

En soppa med många steg, men där mycket går att förbereda så att den går att göra en vardagskväll.
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 45 minuter
Måltid Förrätt, Huvudrätt
Kök Autoimmun paleo, Glutenfritt, Mjölkfritt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Räkskalsbuljong

  • 500 g räkor med skal
  • 1 msk kokosolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2,5 dl vitt matlagningsvin alkoholen kokar bort under tillagningen
  • 2,5 dl vatten

Soppa

  • 500 g fisk gärna lax och/eller torsk
  • 2,5 dl vatten
  • 300 g sötpotatis
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot stor
  • 1/2 st fänkål
  • 1 tsk olivolja
  • 1 pkt saffran
  • 1/2 msk timjan
  • 250 ml kokosmjölk vi använder garant
  • salt

Instruktioner
 

  • Samma morgon eller kvällen innan, om räkor och fisk är fryst, ta fram och lägg i kylskåpet.
  • Skala räkorna. Lägg räkorna i kylen. Finhacka vitlöken. Fräs räkskalen i kokosolja i en kastrull i 2 minuter. Ha i vitlök. Fräs i ytterligare 2 minuter. Häll i vin och vattn och låt koka i 5 minuter. Ställ räkfonden åt sidan.
  • Skala sötpotatisen och skär i kuber. Skala moroten och skär i sneda skivor. Skala och tärna den gula löken. Strimla fänkålen.
  • Skär fisken i kuber 2x2 cm. Strö över salt.
  • Ta fram en gryta. Fräs grönsaker och sötpotatis i olivolja, saffran och timjan i grytan. Häll i rökfonden genom en sil i grytan.
  • Häll i resten av vattnet. Låt sjuda ca 10 minuter. Häll i kokosgrädden och låt sjuda vidare tills potatisen är mjuk.
  • Lägg ner fiskbitarna och stäng av plattan, alternativt dra kastrullen av plattan. Låt stå med locket på i ca 10 minuter tills fisken är klar.
  • Lägg räkorna i djupa tallrikar. Häll över fiskgrytan.

Anteckning

Receptet är inspirerat av ett recept i MerSmak. Recept på nomatosås finns här.