2,5dlvitt matlagningsvinalkoholen kokar bort under tillagningen
2,5dlvatten
Soppa
500gfiskgärna lax och/eller torsk
2,5dlvatten
300gsötpotatis
1stgul lök
1stmorotstor
1/2stfänkål
1tskolivolja
1pktsaffran
1/2msktimjan
250mlkokosmjölkvi använder garant
salt
Instruktioner
Samma morgon eller kvällen innan, om räkor och fisk är fryst, ta fram och lägg i kylskåpet.
Skala räkorna. Lägg räkorna i kylen. Finhacka vitlöken. Fräs räkskalen i kokosolja i en kastrull i 2 minuter. Ha i vitlök. Fräs i ytterligare 2 minuter. Häll i vin och vattn och låt koka i 5 minuter. Ställ räkfonden åt sidan.
Skala sötpotatisen och skär i kuber. Skala moroten och skär i sneda skivor. Skala och tärna den gula löken. Strimla fänkålen.
Skär fisken i kuber 2x2 cm. Strö över salt.
Ta fram en gryta. Fräs grönsaker och sötpotatis i olivolja, saffran och timjan i grytan. Häll i rökfonden genom en sil i grytan.
Häll i resten av vattnet. Låt sjuda ca 10 minuter. Häll i kokosgrädden och låt sjuda vidare tills potatisen är mjuk.
Lägg ner fiskbitarna och stäng av plattan, alternativt dra kastrullen av plattan. Låt stå med locket på i ca 10 minuter tills fisken är klar.
Lägg räkorna i djupa tallrikar. Häll över fiskgrytan.
Anteckning
Receptet är inspirerat av ett recept i MerSmak. Recept på nomatosås finns här.