Nomatosås – ja sås!!

Utan spannmål, mjölkprodukter och tomater är sås en knepig mat att göra. I alla fall så att det smakar nog, och rätt, vid varje tillfälle. Jag är inte så förtjust i kokossmak i rätter där jag inte tycker att den hör hemma, och det begränsar också.

Jag läste och hörde en del om det som på engelska heter nomato sauce, en sås som är baserad på rödbetor och morötter, och kan användas istället för tomatsås.

Det finns många recept att testa, och beroende på vilka grönsaker man har tillgängliga, och vilka smaker man gillar, kan man välja olika. I det recept jag utgått ifrån här, från The Curious Coconut, har i originalet oliver vilket jag inte tycker om och därför inte använder mig av.

Skriv ut recept
Nomatosås
Nomatosås är en sås baserad på rödbetor och morötter som kan användas istället för tomatsås eller ketchup.
Förberedelsetid 40 minuter
Tillagningstid 50 minuter
Portioner
liter
Ingredienser
Förberedelsetid 40 minuter
Tillagningstid 50 minuter
Portioner
liter
Ingredienser
Instruktioner
  1. Använd en stor kastrull eller djup panna med lock. Jag använder en traktörpanna som har diametern 28 cm, och den räcker precis.
  2. Hacka grönsakerna eller riv grönsakerna grovt i en matberedare. Sära på morötter/rödbetor och resten av grönsakerna. Använd gärna plasthandskar när morötter och rödbetor hanteras.
  3. Värm fett på låg värme i flera minuter.
  4. Lägg selleri, lök och vitlök i pannan och tillaga tilla löken är genomskinlig. Rör ibland.
  5. Lägg i rödbetor och morötter, tillaga i ca 10 minuter. Gärna under lock. Rör ibland.
  6. Ha i buljong och/eller vatten. Vätskan ska täcka grönsakerna. Om du vill ha en tjockare sås, ha i mindre vätska.
  7. Ha i de torkade örterna. Salta. För att få perfekt smak, testa dig fram!
  8. Pressa i citronjuice och lägg i lagerbladen.
  9. Koka upp, sänk sedan temperaturen och låt såsen sjuda under lock i ca 30 minuter tills grönsakerna är mjuka. Rör några gånger.
  10. Valbart: kyl såsen i ett isbad innan den mixas. Det kan vara bra om blendern/mixerstaven är av plast. Om du inte kyler, var försiktig med skvätt och följ blenderns instruktioner för varma rätter.
  11. Mixa såsen, med blender eller mixerstav. Dela gärna upp såsen i mindre mängder och mixa i omgångar.
Receptanteckningar

Receptet är en tolkning av en nomatosås från The Curious Coconut

Dela det här receptet


3 thoughts on “Nomatosås – ja sås!!”

Lämna en kommentar